Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Romantické spojenie vína a čokolády
Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Hovorí sa, že víno a čokoláda sú ideálne afrodiziakum a keďže sa blíži Valentín, ponúkame vám ochutnať toto zaujímavé spojenie.
Inšpirujte sa výberom vína k čokoláde.

Vyberte správnu čokoládu
V prvom rade, ak si chcete dopriať zážitok, nekupujte najlacnejšie víno a k tomu čokoládu, ktorá kakao ani neobsahuje. Degustácia čokolády má podobný postup ako degustácia vína a jej kvalita je rovnako dôležitá ako pri víne.
Prvé, čím nás čokoláda zaujme, je jej farba, štruktúra a lesk. Poznáme tri druhy čokolády – biela, mliečna a tmavá. Čokoláda by mala byť na pohľad hladká bez zbytočných hrudiek a nerovností. Pri degustácii si ulomíme kúsok čokolády. Pri kvalitnej čokoláde počujeme ostré prasknutie a zlom musí byť hladký a nemôže sa drobiť.
Následne čokoládu ovoniame a pocítime arómu kakaa, kávy, tabaku, karamelu, vanilky, orieškov, kvetinovú a ovocnú vôňu. A nakoniec prichádza tá najdôležitejšia a najlepšia časť degustácie k ochutnaniu. Tabličku si necháme rozpustiť na jazyku a pomaly ju prevaľujeme v ústach, pokiaľ sa uvoľnia všetky chute. Chuť môže byť sladká, horká až trpká, jemne slaná alebo ovocná.
Aké víno k čokoláde. Pozrite výber vín v tématickej inšpirácii.
Víno k čokoláde patrí
U nás kombinácia vína a čokolády nie je príliš zaužívaná. Veľa ľudí táto kombinácia láka, ale nevie, ako správne kombinovať víno k čokoláde. V prvom rade by mala ladiť farba čokolády s vínom. K bielej čokoláde sa kombinujú biele vína a čím je farba tmavšia, tým aj farba vína.
Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú čokoládu ide. Dôležitý je aj spôsob spracovania čokolády, preto si niektoré vinárstva nechávajú priamo vo výrobe pripraviť čokoládu k vínu alebo použijú hrozno alebo víno pri výrobe čokolády.
Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie.
Tmavá čokoláda býva suchšia a má obsahuje triesloviny. Ak ju skombinujeme s vínom, ktoré má tiež vyšší obsah trieslovín, čokoláda ako keby podporila vo víne jeho ovocnú chuť.

Ideálne kombinácie vína a čokolády
Biela čokoláda
Biela čokoláda sa dobre kombinuje so šumivými vínami v kategórii Demi Sec, výborné sú biele sladké vína s prívlastkom výber z cibéb, slamové a ľadové vína, Sauternes. Vyskúšajte napríklad Miliu Žitavské vinice alebo Aurelius Karpatská perla.
Mliečna čokoláda
Pineau des Charentes blanc, Tokajský výber 5 a 6-putňový, Tokaj Aszú Esencia, Sherry PX, Madeira, portské Ruby. Vyskúšajte s mliečnou čokoládou kombinovať Tokajský výber od Ostrožoviča alebo Romate Pedro Ximenéz.
Tmavá čokoláda
Závisí od podielu kakaových bôbov – Barolo, Amarone Della Valpolicella, Primitivo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Banyul, a portské Tawny, Late Bottled Vintage, ročníkové. Vyskúšajte Grahams L.B.V. alebo Fundus Regius Cabernet Sauvignon.
Ochutené čokolády
- Čokoláda s orieškami: Madeira, portské Tawny, Sherry PX.
- Čokoláda s kúskami ovocia /maliny, jahody/: portské Ruby, Banyul, šumivé víno Moscato d´Asti
- Čokoláda s karamelom: Madeira, portské Tawny, Sherry PX, šumivé víno v kategórii Doux
- Čokoláda s mätou: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz, sladké červené víno slamové alebo ľadové
Víno a čokoláda dokáže zahnať pochmúrnu náladu či depresie a v primeranom množstve priaznivo pôsobí i na naše zdravie. Preto, ak ešte nemáte valentínsky darček, nechajte sa inšpirovať kombináciou vína a čokolády.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



