Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
PEDRO XIMENÉZ - odroda vína, o ktorej ste možno netušili
Pedro Ximénez znie ako meno španielskeho moreplavca alebo vinára, je to však stredne neskorá až neskorá biela odroda. Označuje sa tiež ako „PX“ a je charakteristická pre Andalúziu oblasť Jerez.
PX z Jerezu
PX sa používa na výrobu sladkých vín Sherry alebo ako jednoodrodová. Vyskytuje sa v celom južnom Španielsku, najmä v oblasti Montilla-Moriles, kde je oveľa dôležitejšou odrodou ako Palomino. Pestuje sa tiež v Portugalsku, konkrétne v Alentejo, kde sa nazýva Perrum. V Austrálii je známa ako „Pedro“.
Vyrába sa z nej sladké víno, ktorého hrozno je napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Pestuje sa na zavlažovaných vinohradoch Griffith v Novom Južnom Walese. Argentína pozná PX pod názvom Pedro Giménez. Odroda Pedro Ximénez nie je vhodná na výrobu stolového vína z dôvodu veľmi nízkej acidity v hrozne, používa sa buď v zmesi Sherry Blend alebo ako jednoodrodové víno známe ako PX.
Hoci je najčastejšie spájaná s oblasťou Jerez de la Frontera, v skutočnosti sa pestuje v Montilla-Moriles. Približne 70 percent vinohradníckej plochy regiónu je vysadených odrodou Pedro Ximénez, zatiaľ čo v Jereze je to menej ako 5 percent. Miestne zákony preto umožňujú dovoz hroznového muštu Pedro Ximénez z Montilla-Moriles do Jerezu, kde prebieha výroba Sherry.
Výroba vína
Po zbere sa hrozno tradične ukladá na rohože, aby sa ďalej sušilo na slnku. Z bobúľ sa postupne odparuje voda a šťava v hrozne sa koncentruje. Bobuľa stratí až 70% hmotnosti a z jednej tony hrozna sa získa len 200l muštu. Po lisovaní rmut obsahuje vysokú koncentráciu cukrov. Následne prebieha kvasenie, ktoré je zastavené pridaním vínneho destilátu. Víno môže tiež dozrievať v systéme Solera podobne ako Sherry.
Vína z rovnakých ročníkov dozrievajú a miešajú sa pomocou systému Solera pred plnením do fliaš, na rozdiel od Sherry, PX, ktoré je vyrobené touto metódou, má na etikete uvedený ročník. Tento proces vyzrievania je výlučne oxidačný a dodáva vínu vôňu karamelu, fíg, čokolády a sušeného ovocia. Použité sudy ďalej používajú výrobcovia škótskej whisky, ktorá v nich vyzrieva a je obohatená o ďalšie nuansy.
Podávanie vína - servis a gastronómia
Víno PX by sa malo podávať jemne vychladené pri teplote 12° až 14° C, mladšie aj pri nižšej teplote. Výborne sa kombinuje s dezertmi na báze horkej čokolády, so zmrzlinami a syrmi s modrou plesňou ako sú Cabrales alebo Roquefort.
Vinárstvo Romate
Sánchez Romate patrí medzi najväčších producentov v rodinnom vlastníctve z oblasti Jerez. Rešpektované vinárstvo bolo v minulosti pravidelným dodávateľom vín na anglický kráľovský dvor, či do Vatikánu. Romate vlastní 100 ha viníc a časť hrozna nakupuje od pestovateľov v Montilla-Moriles. V pivnici Bodegy leží množstvo vzácnych vín ešte z minulého storočia. Čoraz viac výrobcov profituje z narastajúceho dopytu po brandy, ale pre Sánchez Romate je prioritou Sherry. Napriek tomu ich brandy Cardenal Mendoza patrí medzi najobľúbenejšie z Jerezu.
Vinárstvo Ximénez-Spínola
Vinárstvo Ximénez-Spínola vzniklo v roku 1729 v Jerez de la Frontera a venuje sa výlučne odrode Pedro Ximénez, za čo získalo uznanie španielskych orgánov za udelenie vlastnej akreditácie: „Pedro Ximenez Denomination“. Rodina Zarzana dnes vlastní 22ha vinohradov, ktoré ležia v okolí Las Tablas medzi dedinkou Sanlucar de Barrameda a Jerez de la Frontera. Sú obhospodárované organicky (nemajú však certifikát).
Vyrábajú i Brandy de Jerez - „San Cristino“. Vzniklo v roku 1948, keď vinárstvo nevedelo nájsť odberateľa jeho troch vín. Preto sa rozhodli víno destilovať a vytvorili Soleru, ktorá sa skladá z 38 starovekých gaštanových sudov a v ktorých sa predtým nachádzali vína Pedro Ximénez.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







