Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Novinka - Rum 327 z Karibiku
Do rumového portfólia sme zaradili karibský "Rum 327", ktorý je zmesou vybraných zrejúcich rumov z Guyany, Guatemaly, Panamy a Venezuely. Rum v týchto krajinách zreje minimálne 7 rokov, potom sa vozí na druhú etapu zrenia do Európy. Rum ponúka hladkú a sladkú chuť, za ktorou stojí metóda dvojitého zrenia.
Karibský rum 327 očarí sladkými tónmi tropického ovocia, citrusov a vanilky a chuťou karamelu v závere. Dá sa vychutnať čistý, s ľadom alebo v prémiovom kokteile. Rum je zmesou špeciálne vybraných vyzretých rumov z Guyany, Guatemaly, Panamy, Venezuely a prírodných extraktov, ktoré spoločne prinášajú prémiový výsledok. Jedinečná metóda dvojitého zrenia sa používa na dokončenie rumovej zmesi s výnimočnými tropickými tónmi.
Výsledkom dvojitého zrenia je exkluzívny vyzretý rum. Všetky rumy zrejú najmenej 7 rokov v karibských trópoch v rôznych sudoch, čo im dodáva hladkú a sladkú chuť. Pre sekundárne zrenie sa zmes posiela do Európy. Na riedenie zmesi na 40% ABV sa používa vysokokvalitná pramenitá voda zo severu. V rume tak získate horúce tropické a studené severské charaktery v jednom.
Je zaujímavosťou, že rum dostal meno na počesť roka, kedy bola prvýkrát objavená cukrová trstina, čím sa začala história rumu. Príbeh rumu sa začal písať, keď muži Alexandra Veľkého objavili počas indického ťaženia v roku 327 pred n. l. cukrovú trstinu.
Ďalšie články
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Ročník 2024 bol v slovenských vinohradoch komplikovaný, ovplyvnený rôznymi klimatickými podmienkami. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a čiastočne i Nitrianska bola na jar zasiahnutá ľadovcom. Vo východoslovenskej oblasti boli v máji zaznamenané silné dažde a následne tlak chorôb. Čo však najviac ovplyvnilo zber hrozna z ročníka 2024 vo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastiach bola dlhodobo vysoká teplota a nedostatok zrážok v lete. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.