Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Nové vína od Antinori
Prinášame vám dve nové vína z vinárstva Prunotto a Antinori, ktoré obidve patria do širokého portfólia jednej z najstarších vinárskych rodín vo svete, rodine Antinori. Svieže, mladé a ovocné Roero Arneis z vinárstva Prunotto a sladké a opojné Vinsanto z Marchese Antinori.
Hovorí sa, že jedným z dôvodov prečo rodina Antinori v roku 1989 kúpila vinárstvo Prunotto, bol vinohrad Bussia v Barole. Dnes vinárstvo riadi Albiera Antinori, jedna z dcér Paola Antinoriho. Prunotto sa nachádza v Albe, v srdci oblasti Langhe, na polceste medzi mestami Barbaresco a Barolo, na juhovýchodnej strane rieky Tanaro na miernom svahu obklopenom vinicami tiahnucimi sa po celej oblasti Langhe a Roero.
Rozprestiera sa na ploche 65ha s vinicami v najlepších vinohradníckych zónach v regióne. Okrem klasických červených vín vinárstvo vyrába i biele vína Moscato d´Asti a Roero Arneis.
Roero leží v severovýchodnej časti provincie Cuneo, severne od Alby a rieky Tanaro. Oblasť Roero bola obývaná počas rímskej éry a za svoje meno vďačí rodine Roerovcov, ktorá v nej vládla počas stredoveku. Odrody hrozna Nebbiolo, Barbera a Arneis prosperujú v tomto výnimočnom terroire už stovky rokov. Kvalitné vína v tejto oblasti môžu byť sprevádzané ďalšími regionálnymi špecialitami, ako sú napríklad hľuzovky, lieskové orechy, broskyne a med.
Pôda v tejto oblasti sa vyznačuje najvyšším obsahom piesku. Podnebie je apeninské s horúcim letom zmierňovaným častými letnými zrážkami a chladnými zimami. Biela odroda Arneis pochádza z Piemonte a pestuje sa hlavne v oblastiach Langhe a Roero, kde má klasifikáciu DOC a DOCG. Roero Arneis sa označuje i ako Barolo Bianco.
Prunotto Roero Arneis DOCG 2019
Hrozno dosiahlo v roku 2019 vynikajúcu kvalitu. Zber sa začal od 12. septembra a skončil 23. septembra. Hrozno sa zberalo do košov, nasledovalo jemne lisovalo a vyčírená šťava sa oddelila od muštu za studena. Fermentácia sa uskutočnila pri kontrolovanej teplote, ktorá nepresahovala 18 ° C počas približne 15 dní. Pred fľašovaním bolo víno v tankoch z nehrdzavejúcej ocele pri kontrolovanej nízkej teplote niekoľko mesiacov.
Víno má slamovo žltú farbu so svetlozelenými odtieňmi. Senzoricky atraktívna vôňa s kvetinovými a ovocnými tónmi zrelých maslových hrušiek a citrusov. Stredne plné telo harmonizuje citrusová acidita a jemný mandľovo - korenistý záver. Skvelý partner k bravčovej terine so šunkou a pistáciami, k špagetám Sgambaro s cesnakom a olivami, ku grilovaným kalamárom alebo k Waldorfskému šalátu.
Víno nájdete na našom eshope.
Marchese Antinori sídli od roku 1385 v Chianti Classico, ktoré je srdcom Toskánska nielen z geografického hľadiska, ale aj vďaka svojmu historickému a kultúrnemu významu a tradíciám. Antinori stál pri zrode prestížnych vín známych ako Super Tuscan (Tignanello). V portfóliu sa nachádza niekoľko usadlostí s jedinečnými vínami. Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Fattoria Aldobrandesca v Maremme, La Braccesca v Montepulciane, Pian delle Vigne v Montalcine alebo Tormaresca v Apúlii. Na vrchole kvality stoja fenomenálna Solaia alebo Guado al Tasso v Bolgheri.
Produkcia vína Vinsanto v Toskánsku v regióne Chianti Classico sa datuje do stredoveku. Pri dodržaní tradičných postupov a prísnych výrobných predpisov sa Vinsanto vyrába z vybraných bielych odrôd Trebbiano a Malvasia a jeho výroba si vyžaduje čas a trpezlivosť.
Tenute Antinori Vinsanto del Chianti Classico 2015
Prvý ročník bol vyrobený v roku 1987. Ročník 2015 mal klasický priebeh. Hrozno odrôd Trebbiano a Malvasia sa zberalo v termíne medzi 10. a 15. septembrom do malých debničiek. V sušiarni časť strapcov bola ručne uložené na bambusové rohože vo vinárstve Tignanello a ďalšia časť bola zavesená na špeciálne pohyblivých rámoch vo vinárstve Péppoli.
Hrozno sa nechalo sušiť až do konca decembra, potom sa jemne lisovalo, aby sa zachovali jeho aromatické vlastnosti. Mušt bol prečerpaný do malých sudov nazývaných „caratelli“. Sudy sú vyrobené rôznych druhov dreva vo veľkostiach od 50 do 200 litrov.
Vinsanto Marchese Antinori vyzrievalo v „caratelli“ 3 roky, potom sa zmiešal obsah sudov a stáčal do fliaš. Víno je sýtej jantárovej farby so zlatými odleskami. Opojnú vôňu kandizovaného pomaranča, marcipánu, škorice a lesného medu, dopĺňa v chuti kandizovaná limetková kôra a sušené hrozienka. Dochuť je veľmi dlhá a ušľachtilá. Víno môže pozitívne vyzrievať niekoľko rokov. Podávajte k mini torte s brusnicami a bielou čokoládou.
Víno nájdete na našom eshope.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc