offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Nové vína od Antinori

Nové vína od Antinori

Prinášame vám dve nové vína z vinárstva Prunotto a Antinori, ktoré obidve patria do širokého portfólia jednej z najstarších vinárskych rodín vo svete, rodine Antinori. Svieže, mladé a ovocné Roero Arneis z vinárstva Prunotto a sladké a opojné Vinsanto z Marchese Antinori.


 

Hovorí sa, že jedným z dôvodov prečo rodina Antinori v roku 1989 kúpila vinárstvo Prunotto, bol vinohrad Bussia v Barole. Dnes vinárstvo riadi Albiera Antinori, jedna z dcér Paola Antinoriho. Prunotto sa nachádza v Albe, v srdci oblasti Langhe, na polceste medzi mestami Barbaresco a Barolo, na juhovýchodnej strane rieky Tanaro na miernom svahu obklopenom vinicami tiahnucimi sa po celej oblasti Langhe a Roero.

Rozprestiera sa na ploche 65ha s vinicami v najlepších vinohradníckych zónach v regióne. Okrem klasických červených vín vinárstvo vyrába i biele vína Moscato d´Asti a Roero Arneis. 

Roero leží v severovýchodnej časti provincie Cuneo, severne od Alby a rieky Tanaro. Oblasť Roero bola obývaná počas rímskej éry a za svoje meno vďačí rodine Roerovcov, ktorá v nej vládla počas stredoveku. Odrody hrozna Nebbiolo, Barbera a Arneis prosperujú v tomto výnimočnom terroire už stovky rokov. Kvalitné vína v tejto oblasti môžu byť sprevádzané ďalšími regionálnymi špecialitami, ako sú napríklad hľuzovky, lieskové orechy, broskyne a med.

Pôda v tejto oblasti sa vyznačuje najvyšším obsahom piesku. Podnebie je apeninské s horúcim letom zmierňovaným častými letnými zrážkami a chladnými zimami. Biela odroda Arneis pochádza z Piemonte a pestuje sa hlavne  v oblastiach Langhe a Roero, kde má klasifikáciu DOC a DOCG. Roero Arneis sa označuje i ako Barolo Bianco. 

Prunotto Roero Arneis DOCG 2019

Hrozno dosiahlo v roku 2019 vynikajúcu kvalitu. Zber sa začal od 12. septembra a skončil 23. septembra. Hrozno sa zberalo do košov, nasledovalo jemne lisovalo a vyčírená šťava sa oddelila od muštu za studena. Fermentácia sa uskutočnila pri kontrolovanej teplote, ktorá nepresahovala 18 ° C počas približne 15 dní. Pred fľašovaním bolo víno v tankoch z nehrdzavejúcej ocele pri kontrolovanej nízkej teplote niekoľko mesiacov. 

Víno má slamovo žltú farbu so svetlozelenými odtieňmi. Senzoricky atraktívna vôňa s kvetinovými a ovocnými tónmi zrelých maslových hrušiek a citrusov. Stredne plné telo harmonizuje citrusová acidita a jemný mandľovo - korenistý záver. Skvelý partner k bravčovej terine so šunkou a pistáciami, k špagetám Sgambaro s cesnakom a olivami, ku grilovaným kalamárom alebo k Waldorfskému šalátu. 

Víno nájdete na našom eshope.

 

Marchese Antinori sídli od roku 1385 v Chianti Classico, ktoré je srdcom Toskánska nielen z geografického hľadiska, ale aj vďaka svojmu historickému a kultúrnemu významu a tradíciám. Antinori stál pri zrode prestížnych vín známych ako Super Tuscan (Tignanello). V portfóliu sa nachádza niekoľko usadlostí s jedinečnými vínami. Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Fattoria Aldobrandesca v Maremme, La Braccesca v Montepulciane, Pian delle Vigne v Montalcine alebo Tormaresca v Apúlii. Na vrchole kvality stoja fenomenálna Solaia alebo Guado al Tasso v Bolgheri. 
Produkcia vína Vinsanto v Toskánsku  v regióne Chianti Classico sa datuje do stredoveku. Pri dodržaní tradičných postupov a prísnych výrobných predpisov sa Vinsanto  vyrába z vybraných bielych odrôd Trebbiano a Malvasia a jeho výroba si vyžaduje  čas a trpezlivosť. 

Tenute Antinori Vinsanto del Chianti Classico 2015

Prvý ročník bol vyrobený v roku 1987. Ročník 2015 mal klasický priebeh. Hrozno odrôd Trebbiano a Malvasia sa zberalo v termíne medzi 10. a 15. septembrom do malých debničiek. V sušiarni časť strapcov  bola ručne uložené na bambusové rohože vo vinárstve Tignanello a ďalšia časť bola zavesená na špeciálne pohyblivých rámoch vo vinárstve Péppoli.

Hrozno sa nechalo sušiť až do konca decembra, potom sa jemne lisovalo, aby sa zachovali jeho aromatické vlastnosti. Mušt bol prečerpaný do malých sudov nazývaných „caratelli“. Sudy sú vyrobené rôznych druhov dreva vo veľkostiach od 50 do 200 litrov.

Vinsanto Marchese Antinori vyzrievalo v „caratelli“ 3 roky, potom sa zmiešal obsah sudov a stáčal do fliaš. Víno  je sýtej jantárovej farby so zlatými odleskami. Opojnú vôňu kandizovaného pomaranča, marcipánu, škorice a lesného medu, dopĺňa v chuti kandizovaná limetková kôra a sušené hrozienka. Dochuť je veľmi dlhá a ušľachtilá. Víno môže pozitívne vyzrievať niekoľko rokov. Podávajte k mini torte s brusnicami a bielou čokoládou.

Víno nájdete na našom eshope.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.