offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Nie je Rizling a Ryzlink ako Riesling

Nie je Rizling a Ryzlink ako Riesling

Rizling rýnsky je právom považovaný za najkvalitnejšiu a najuniverzálnejšiu bielu odrodu najmä severných vinohradníckych oblastí a  právom patrí do TOP dvadsiatky najpestovanejších  odrôd sveta. Z hľadiska potenciálu pre vyzrievanie jej právom patrí ďalšie naj...Pestuje sa takmer na všetkých kontinentoch.

Objavte TOP vína odrody Rizling v našej inšpirácii.


Odroda z Nemecka

Jeho domovom je Nemecko s vinohradníckymi oblasťami Mosel, Rheinhessen, Rheingau a Pfalz. V Alsasku je Riesling považovaný za najvýznamnejšiu bielu odrodu. Z Rakúska sú najznámejšie z oblastí Wachau, Kremstal a Kamptal. Z Nemecka sa táto odroda postupne rozšírila do celého sveta, pestuje sa taktiež na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Švajčiarsku, Taliansku, v Severnej Amerike, Kanade, Austrálii, na Novom Zélande i v Číne. Rizling je jedna z mála odrôd, ktorá ponúka zaujímavé vína v kategórii suchých, polosuchých, polosladkých, prírodne sladkých vín a dokonca i sektov.

Rizling rýnsky je veľmi stará nemecká bielou odroda. Vznikla voľným krížením odrody Heunisch a semenáčom Tramínu. Prvá písomná zmienka pochádza z konca 15. storočia z Wormsu, kde sa pestovala v okolí miestneho kostola.

Kedysi sa Rizling rýnsky pestoval len v zmesi s ostatnými odrodami a spolu sa všetky zbierali a spracovávali. Termín „Johannisberg Riesling“, ktorý sa bežne používa v Spojených štátoch amerických, je odvodený od najstaršej zachovanej vinice Johannisberg v Rheingau. Na Slovensko sa Rizling dostal pravdepodobne z Moravy zo Slovácka a bol registrovaný v roku 1941. Je náročný na najmä polohu. Vyžaduje len južné svahy.

Morava a Ryzlink

Nielen pravopisne, ale i senzoricky sa líši moravský Ryzlink od iných Rizlingov. Najlepšie polohy pre Ryzlink sú v Znojemskej podoblasti, kde má i svoje vlastné zatriedenie a označenie VOC Znojmo Ryzlink rýnsky. Výborné polohy sú i v Slováckej podoblasti. Kedysi ste mohli nájsť víno s označeným Bzenecká Lipka, čo je vlastne Ryzlink rýnsky zo Bzenca.

Slovensko a Rizling

Rizling patrí k veľmi obľúbeným a vyhľadávaným bielym odrodám a dobre sa mu darí v našich klimatických podmienkach. Pestuje sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja a z každej oblasti chutí inak. Rizling zo žuly z Malých Karpát  je iný ako zo sopečného podložia zo stredného a východného Slovenska.

Podložie Svätého Jura, Pezinka alebo Dolných Orešian je tvorené žulou a má vyšší obsah fosforu a draslíka. Nitriansku a Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť tvoria hlavne spraše. Pokiaľ sa vinár snaží zachovať jeho charakter a príliš neovplyvňovať jeho vinifikáciu, táto odroda ponúka rôznorodosť.

Vyrábajú sa z neho výborné svieže sekty, suché i polosuché vína, ktoré dokážu vyzrievať i niekoľko dekád. Aj pri vyššej cukornatosti si zachováva odrodový charakter a dostatok kyselín. Vo vybraných lokalitách možno dosiahnuť kvalitu hrozna porovnateľnú s jeho domovom v Nemecku.

 

Nemecko a Riesling 

Mosela nie je len rieka, ale i vinohradnícka oblasť, kde sa rodia jedni z najlepších Rizlingov sveta. Nielen pôdy s vysokým podielom bridlice, ale i prítomnosť rieky mu dáva špecifický prejav. Veľká vodná plocha odráža slnečné lúče do vinohradov.

Kamenisté pôdy výborne absorbujú teplo. Nemenej dôležitý je i strmý sklon svahov, na ktorých rastie vinič, i keď viaceré parcely sú na horšie dostupných miestach a práce vo vinohrade i zber je možne vykonávať len ručne.

V Mosele leží najstrmšia vinica v Európe (380 m n. m), so sklonom viac než 65 stupňov a obrábať ju je horolezecký výkon. Ide o vinicu Bremmer Calmont.

Vinohradnícka oblasť Rheingau je pomenovaná podľa rieky Rýn, nachádza v Hessensku a prestavuje len tri percentá z celkovej rozlohy nemeckých vinohradov. Vinohrady Rheingau sú domovom Rieslingu (77,7%), ktorý rastie na 2 500 ha. Senzoricky je Riesling z Rheingau odlišný ako z Mosely.

Rakúsko a Riesling

Riesling je hlavnou bielou odrodou spolu s Grűner Veltliner v regióne Wachau.  Dobre sa mu darí tiež vo vinohradníckych oblastiach Kremstal DAC, Traisental DAC, Kamptal DAC a Weinviertel DAC. V závislosti od pôdnych podmienok, napríklad v regiónoch s bridlicovým podložím, má Rizling rýnsky výrazný korenistý charakter. Rizling odráža región v tomto prípade lepšie ako akékoľvek iná odroda.

 

Mimo európsky Riesling

Nemeckí prisťahovalci sa v osemdesiatych rokoch 19. storočia usadili v južnej Austrálii a vysadili Riesling. V Austrálii sa mu najlepšie darí v oblastiach Clare Valley a Eden Valley. 90% Rizlingu na Novom Zélande pochádza z južnej časti ostrova, kde hroznu prospieva chladnejšie podnebie. Central Otago je najvzdialenejšia južná a najchladnejšia vinohradnícka oblasť, ktorá umožňuje, aby hrozno dozrievalo pomalšie.

V Severnej Amerike sa Rizlingu darí najmä v štáte Washington a na východnom pobreží v štáte New York. Kanada je známa ľadovým štýlom Rizlingu z Ontaria.

 

Rizling a gastronómia

Rizling disponuje širokou škálou vôní. Základ tvoria ovocné arómy jabĺk, broskýň, citrusov doplnené vôňou korenia, minerálnych, zemitých i dymových tónov. Postupným dozrievaním je obohatený o arómu medu, mandlí, marcipánu i hrozienok, veľmi zaujímavé sú tzv. petrolejové tóny z niektorých polôh. Napriek prirodzenému zvyškovému cukru pôsobí vďaka živej kyselinke harmonicky. Rizling má  veľa senzorických vnemov, miluje jedlo a jedlo miluje Rizling. Sekt alebo ľahký suchý Rizling v kombinácii s jemnou úpravou sladkovodných rýb, hydiny, quiche alebo choucroute.

Výborne sa hodí k studeným mäsovým nárezom, zeleninovým šalátom s hydinovým mäsom. Polosuché a polosladké Rizlingy podporia orientálnu kuchyňu. Úžasná kombinácia je starší vyzretý Riesling z neskorých zberov s jahňacím lýtkom na šalvii alebo Moselský sekt a Foie gras. Sladký Rizling vynikne s jablkovým alebo orechovým závinom, suflé s ovčím syrom a medom alebo koláč s broskyňovým pyré.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.