Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Vyhrajte 10 kávovarov a kávu na celý rok! Zapojte sa nákupom 1 kg kávy Lavazza a prihláste sa na sutazlavazza.sk
Rizling rýnsky je právom považovaný za najkvalitnejšiu a najuniverzálnejšiu bielu odrodu najmä severných vinohradníckych oblastí a právom patrí do TOP dvadsiatky najpestovanejších odrôd sveta. Z hľadiska potenciálu pre vyzrievanie jej právom patrí ďalšie naj...Pestuje sa takmer na všetkých kontinentoch.
Objavte TOP vína odrody Rizling v našej inšpirácii.
Jeho domovom je Nemecko s vinohradníckymi oblasťami Mosel, Rheinhessen, Rheingau a Pfalz. V Alsasku je Riesling považovaný za najvýznamnejšiu bielu odrodu. Z Rakúska sú najznámejšie z oblastí Wachau, Kremstal a Kamptal. Z Nemecka sa táto odroda postupne rozšírila do celého sveta, pestuje sa taktiež na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Švajčiarsku, Taliansku, v Severnej Amerike, Kanade, Austrálii, na Novom Zélande i v Číne. Rizling je jedna z mála odrôd, ktorá ponúka zaujímavé vína v kategórii suchých, polosuchých, polosladkých, prírodne sladkých vín a dokonca i sektov.
Rizling rýnsky je veľmi stará nemecká bielou odroda. Vznikla voľným krížením odrody Heunisch a semenáčom Tramínu. Prvá písomná zmienka pochádza z konca 15. storočia z Wormsu, kde sa pestovala v okolí miestneho kostola.
Kedysi sa Rizling rýnsky pestoval len v zmesi s ostatnými odrodami a spolu sa všetky zbierali a spracovávali. Termín „Johannisberg Riesling“, ktorý sa bežne používa v Spojených štátoch amerických, je odvodený od najstaršej zachovanej vinice Johannisberg v Rheingau. Na Slovensko sa Rizling dostal pravdepodobne z Moravy zo Slovácka a bol registrovaný v roku 1941. Je náročný na najmä polohu. Vyžaduje len južné svahy.
Nielen pravopisne, ale i senzoricky sa líši moravský Ryzlink od iných Rizlingov. Najlepšie polohy pre Ryzlink sú v Znojemskej podoblasti, kde má i svoje vlastné zatriedenie a označenie VOC Znojmo Ryzlink rýnsky. Výborné polohy sú i v Slováckej podoblasti. Kedysi ste mohli nájsť víno s označeným Bzenecká Lipka, čo je vlastne Ryzlink rýnsky zo Bzenca.
Rizling patrí k veľmi obľúbeným a vyhľadávaným bielym odrodám a dobre sa mu darí v našich klimatických podmienkach. Pestuje sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja a z každej oblasti chutí inak. Rizling zo žuly z Malých Karpát je iný ako zo sopečného podložia zo stredného a východného Slovenska.
Podložie Svätého Jura, Pezinka alebo Dolných Orešian je tvorené žulou a má vyšší obsah fosforu a draslíka. Nitriansku a Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť tvoria hlavne spraše. Pokiaľ sa vinár snaží zachovať jeho charakter a príliš neovplyvňovať jeho vinifikáciu, táto odroda ponúka rôznorodosť.
Vyrábajú sa z neho výborné svieže sekty, suché i polosuché vína, ktoré dokážu vyzrievať i niekoľko dekád. Aj pri vyššej cukornatosti si zachováva odrodový charakter a dostatok kyselín. Vo vybraných lokalitách možno dosiahnuť kvalitu hrozna porovnateľnú s jeho domovom v Nemecku.
Mosela nie je len rieka, ale i vinohradnícka oblasť, kde sa rodia jedni z najlepších Rizlingov sveta. Nielen pôdy s vysokým podielom bridlice, ale i prítomnosť rieky mu dáva špecifický prejav. Veľká vodná plocha odráža slnečné lúče do vinohradov.
Kamenisté pôdy výborne absorbujú teplo. Nemenej dôležitý je i strmý sklon svahov, na ktorých rastie vinič, i keď viaceré parcely sú na horšie dostupných miestach a práce vo vinohrade i zber je možne vykonávať len ručne.
V Mosele leží najstrmšia vinica v Európe (380 m n. m), so sklonom viac než 65 stupňov a obrábať ju je horolezecký výkon. Ide o vinicu Bremmer Calmont.
Vinohradnícka oblasť Rheingau je pomenovaná podľa rieky Rýn, nachádza v Hessensku a prestavuje len tri percentá z celkovej rozlohy nemeckých vinohradov. Vinohrady Rheingau sú domovom Rieslingu (77,7%), ktorý rastie na 2 500 ha. Senzoricky je Riesling z Rheingau odlišný ako z Mosely.
Riesling je hlavnou bielou odrodou spolu s Grűner Veltliner v regióne Wachau. Dobre sa mu darí tiež vo vinohradníckych oblastiach Kremstal DAC, Traisental DAC, Kamptal DAC a Weinviertel DAC. V závislosti od pôdnych podmienok, napríklad v regiónoch s bridlicovým podložím, má Rizling rýnsky výrazný korenistý charakter. Rizling odráža región v tomto prípade lepšie ako akékoľvek iná odroda.
Nemeckí prisťahovalci sa v osemdesiatych rokoch 19. storočia usadili v južnej Austrálii a vysadili Riesling. V Austrálii sa mu najlepšie darí v oblastiach Clare Valley a Eden Valley. 90% Rizlingu na Novom Zélande pochádza z južnej časti ostrova, kde hroznu prospieva chladnejšie podnebie. Central Otago je najvzdialenejšia južná a najchladnejšia vinohradnícka oblasť, ktorá umožňuje, aby hrozno dozrievalo pomalšie.
V Severnej Amerike sa Rizlingu darí najmä v štáte Washington a na východnom pobreží v štáte New York. Kanada je známa ľadovým štýlom Rizlingu z Ontaria.
Rizling disponuje širokou škálou vôní. Základ tvoria ovocné arómy jabĺk, broskýň, citrusov doplnené vôňou korenia, minerálnych, zemitých i dymových tónov. Postupným dozrievaním je obohatený o arómu medu, mandlí, marcipánu i hrozienok, veľmi zaujímavé sú tzv. petrolejové tóny z niektorých polôh. Napriek prirodzenému zvyškovému cukru pôsobí vďaka živej kyselinke harmonicky. Rizling má veľa senzorických vnemov, miluje jedlo a jedlo miluje Rizling. Sekt alebo ľahký suchý Rizling v kombinácii s jemnou úpravou sladkovodných rýb, hydiny, quiche alebo choucroute.
Výborne sa hodí k studeným mäsovým nárezom, zeleninovým šalátom s hydinovým mäsom. Polosuché a polosladké Rizlingy podporia orientálnu kuchyňu. Úžasná kombinácia je starší vyzretý Riesling z neskorých zberov s jahňacím lýtkom na šalvii alebo Moselský sekt a Foie gras. Sladký Rizling vynikne s jablkovým alebo orechovým závinom, suflé s ovčím syrom a medom alebo koláč s broskyňovým pyré.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.