Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

MEA GRATI - vína s príbehom vďačnosti
Vinárstvo MEA GRATI leží v obci Ladmovce, na rozhraní dvoch vinohradníckych oblastí. A to Východoslovenskej a Tokajskej oblasti. Väčšia časť vinohradov spadá do Východoslovenskej (43 ha) a menšia do Tokajskej vinohradníckej oblasti (11 ha). Vinárstvo s vinotékou a degustačnými priestormi sídli na kopci priamo v srdci vlastných vinohradov, ktoré z jednej časti chráni les.
Juraj Mičko (spolumajiteľ): „Vďačnosť, ktorá sa v nás rodí pri pokojnom splynutí s prírodou, pri momentoch s blízkymi aj pri pohľade na všetko dobré, čo nám život ponúka a čím nás neraz prekvapí. Starostlivosť o vinič a príprava výnimočného vína je našou cestou vďačnosti“.
Rozvoj vinárstva Mea Grati riadi spolumajiteľ Juraj Mičko s rodinou a bratia Dominik a Martin Hakulin. Projekt vinárstva je relatívne nový, no stále v dynamickom rozbehu a rozvoji. „Vo vinárstve pracuje náš vinohradník a enológ s dlhoročnými skúsenosťami a s vášňou pre víno. Ďalší tím je čiastočne obsadený a postupne ho doplňujeme v súlade s rozbehom a potrebami vinárstva“, hovorí Juraj Mičko. „Pre strategické otázky, kroky pre zlepšenie kvality ošetrovania vinohradu a smerovanie pri výrobe vína využívame viacerých popredných konzultantov, enológov a someliérov. Vnímam to za dôležité. Práve cez nich dokážeme implementovať viaceré moderné metódy, či už vo vinohradníctve alebo nastavení samotnej výrobe výnimočného vína a zároveň zachovať dôležité tradičné metódy a postupy“.
Vinohrady sa rozprestierajú sa na slnečných svahoch s rozlohou 54 hektárov pri obciach Ladmovce a Viničky. Ladmovce patria do Východoslovenskej oblasti a Viničky už do Tokaja. Ich prienik vytvára výborné predpoklady pre dopestovanie bieleho aj modrého hrozna. Jedinečnosť polohy umožňuje vinárstvu dopestovať tradičné tokajské odrody Furmint, Lipovina a Muškát žltý na hone Hriadky v Tokajskej oblasti. Vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti na hone Hafta sa tiež pestujú tokajské, ale aj modré odrody - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot a dokonca aj Syrah. Práve vo vinohradoch je najväčší progres a potenciál vinárstva Mea Grati.
Pre výrobu kvalitného vína je dôležité, byť v tesnej blízkosti vlastných vinohradov
Z bielych odrôd sa v Mea Grati sústreďujú najmä na výnimočnosť odrody Muškát žltý a to v rôznych podobách, či už vo forme suchého vína, polosuchého, polosladkého alebo sladkého vína so snahou ponúknuť výnimočne aromatické, svieže, ale vznešené víno. Druhou dominantou sú vína z odrody Furmint spracované riadenou fermentáciou a poukázaním na jej výnimočnosť.
Snažíme sa pretaviť unikátnosť polohy a kvality vinohradov. V prvom rade sa momentálne sústredíme na kvalitu hrozna vo vinohrade a následne výrobe vín. Postupne máme pripravené aj projekty na obnovu budovy vinárstva a rozvoj agroturizmus.
Špecifickosť terroiru sa vyznačuje vynikajúcimi klimatickými podmienkami, dostatok slnečného svitu, prúdenie vetra a vzácnou pôdou sopečného pôvodu s mimoriadne pestrou skladbou hornín. Všetky vína sú vyrobené z vlastných vinohradov. Celú produkciu hrozna vinárstvo Mea Grati nespracúva, časť hrozna predáva niektorým slovenským vinárom. Napríklad vinárstvo Mrva & Stanko už dlhodobo nakupuje hrozno odrôd Muškát žltý a Pinot Noir práve od Mea Grati kvôli jeho výbornej kvalite.
Cieľom je ponúknuť spojenie vinárstva s prírodou práve cez naše vinohrady. Vo vinárstve s výhľadom na vinohrady organizujeme rôzne akcie s možnosťami prechádzok alebo cyklociest. Okrem outdoorových akcií realizujeme aj rôzne odborné podujatia, semináre, firemné teambuildingy ako aj spoločenské oslavy, degustácie a firemné stretnutia.
„Na víne je úžasné to, že si viete vyberať z rôznych možností, že výber vína viete snúbiť s jedlom, hudbou, spoločnosťou a danou chvíľou. Najhlavnejšie je, aby človek dokázal lepšie precítiť danú chvíľu, precítiť vďačnosť za všetko dobré. Mea Gratitudo – Moja vďačnosť“ - Juraj Mičko.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.