Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Makovo - višňová kocka s mascarpone - RECEPT a tip na víno](/www/thumbnails/blog-xs/bubbles-1440x550_500xf1qmt1627375347.jpg)
Makovo - višňová kocka s mascarpone - RECEPT a tip na víno
Naša Lenka rada pripravuje jedlá a koláče zo sezónnej zeleniny a ovocia. Keďže momentálne v ovocných sadoch je čas dozrievania višní, prichystala pre vás letný recept na makovo – višňovú kocku s krémom mascarpone a k nemu som zvolila víno Summer Bubbles Višňa z vinárstva Miluron. Ovocné vína majú svoje osobitné postavenie, väčšina ľudí ich vyhľadáva pre ich sladkú ovocnú chuť. Skúste preto kombináciu višne s višňou.
Makovo - višňová kocka s krémom mascarpone
Čas prípravy: 15 min a doba pečenia 30 min
Počet porcií: cca 12 ks
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Malý plech 20 x 20 cm vyložíme papierom na pečenie.
2. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme po jednom žĺtky. Potom vmiešame mletý mak, mleté mandle a rum.
3. Bielky vyšľaháme samostatne na tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Vylejeme do formy a pečieme na 170 °C asi 25-30 minút záleží od rúry. Počas pečenia skúšame špajdľou.
4. Po upečení korpus necháme vychladnúť a prerežeme ho na dve rovnaké časti. Spodný korpus natrieme lekvárom.
Krém: Spolu naraz šľaháme mascarpone, šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor a podľa chuti trstinový cukor, krátko zašľaháme višne. Na lekvár natrieme krém a položíme druhý korpus. Trochu krému necháme a môžeme ním tenkou vrstvou potrieť horný korpus a ozdobiť višňami.
Koláč dáme na hodinku do chladničky a potom môžeme pokrájať na kocky. Okolo 12 ks, ale záleží na každom, akú veľkosť kocky zvolí.
Someliérka odporúča vhodné víno
K výberu tohto ovocného vína ma inšpiroval recept od Lenky. Makovo višňovú kocku s krémom ideálne doplní jemne podchladené, višňové polosladké víno z vinárstva Miluron edície Summer Bubbles, ktoré ešte výraznejšie podčiarkne višňovú chuť.
Odporúčanie someliérky:
Summer Bubbles Višňa
Ružové víno - polosladké - Slovensko
Sýtený ovocný vínny nápoj v kategórii polosladké okamžite prekvapí svojou prirodzenou sviežosťou a kyselinkami. Čerešňová farba. Vo vôni i v chuti dominujú zrelé šťavnaté višne. V chuti sladké, jemne perlivé. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Miluron
Miluron je mladé slovenské vinárstvo, ktoré sa snaží svojim inovatívnym prístupom priniesť nové nepoznané chute. Vinárstvo je zamerané na výrobu ovocných vín, čím zaručuje vysokú profesionalitu a kvalitu v tejto oblasti. Ovocné vína sú samostatná kategória vín, na trhu ešte stále veľmi nepoznaná. Dobrý nápad, šikovné ruky a chuť spraviť niečo výnimočné spojila tých správnych ľudí do značky "Miluron". Tradičná receptúra dala základ pre vznik ovocných vín. Cieľom je vyrábať exkluzívne ovocné vína z poctivých surovín zo Slovenska.
Edícia Summer Bubbles predstavuje moderné, svieže a prijemné ovocné vína s jemnými bublinkami a nižším obsahom alkoholu. V ponuke budú i mimo letných mesiacov. Vinárstvo vsadilo na tri overené chute a to višňa, jablko/baza a malina. Trio ovocných sýtených vín si môžete vychutnať vychladené s ľadom a doplniť čerstvým ovocím.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses