offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ktoré sú najpestovanejšie odrody Slovenska?

Ktoré sú najpestovanejšie odrody Slovenska?

"Slovensko je malá vinohradnícka a vinárska krajina. Slovenské vína však majú svoj jedinečný charakter. Vinohrady ležia v severnom vinohradníckom pásme a zloženie pôd sa mení od žuly a vápenca cez sopečné horniny až pieskovec. Táto rozmanitosť ponúka originálne vína. Poďte sa pozrieť, ktoré sú najrozšírenejšie odrody na Slovensku a ktoré vína by ste mali určite ochutnať." Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet a Corner & Co.

Inšpirujte sa: TOP vína zo SlovenskaSlovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022


Najkvalitnejšie slovenské vína pochádzajú z odrôd Veltlínske zelené, Rizling rýnsky a vlašský, Tramín červený. Sú to biele odrody, ktoré patria do našich vinohradov a vyhovujú im klimatické podmienky na Slovensku. Pestujú sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja. Zároveň sú výborným partnerom k modernej slovenskej gastronómii.

Najhodnotnejšie modré odrody sú Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Alibernet. Je to trochu paradox, pretože práve červené z týchto odrôd sa vytrácajú z obchodov a vínnych lístkov. Často sú nahrádzané modrými slovenskými novo-šľachtencami, ale najmä zahraničnými červenými vínami. Slováci viac uprednostňujú robustné až marmeládové červené vína pred slovenskými červenými vínami s typickou kyselinkou.

Spoznajte slovenské odrody - TOP Biele odrody 

1. Veltlínske zelené

Veltlínske zelené je tradičná stredoeurópska odroda a je najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou na Slovensku. Vína z tejto odrody ponúkajú všetky úrovne kvality od ľahkého Veltlínu s príjemnou kyselinkou až po vína, ktoré dokážu vyzrievať aj niekoľko desaťročí.

Veltlínske zelené je výbornou odrodou k výrobe i prírodne sladkých vín. V rámci Slovenska sa najväčšie výsadby nachádzajú v Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. 

Odporúčame: Vinárstvo Rariga Veltlínske zelené 2020

2. Rizling vlašský

Rizling vlašský je stará biela muštová odroda. Na Slovensku jej patrí druhé miesto z celkovej plochy. Vlašák, ako sa jej hovorí ľudovo,  má vyšší obsah kyseliniek. Rizling vlašský sa pestuje na celom Slovensku, v každej vinohradníckej oblasti okrem Tokajskej. Pri nízkom výnose a správnej polohe na vápenatom podloží ponúka unikátne medovo korenisté vína s nadpriemerným potenciálom zrenia. Vhodná aj k výrobe šumivých, slamových či ľadových vína.

Odporúčame: Château Belá Rizling vlašský 2015

 

3. Rizling rýnsky 

Rizling rýnsky je právom považovaný za najkvalitnejšiu a najuniverzálnejšiu bielu odrodu najmä severných vinohradníckych oblastí a právom patrí do TOP dvadsiatky najpestovanejších odrôd sveta. Rizling je jedna z mála odrôd, ktorá ponúka zaujímavé vína v kategórii suchých, polosuchých, polosladkých, prírodne sladkých vín a dokonca i sektov. Patrí k veľmi obľúbeným a vyhľadávaným bielym odrodám a dobre sa mu darí v našich klimatických podmienkach. Pestuje sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja a z každej oblasti chutí inak. Rizling zo žuly z Malých Karpát je iný ako zo sopečného podložia zo stredného a východného Slovenska. 

Someliérka odporúča: Fundus Regius Rizling rýnsky 2011

4. Tramín červený

Tramín červený je veľmi stará aromatická biela muštová odroda a je jedným z rodičov pre mnoho európskych odrôd. Výbornú kvalitu dosahuje v kategórii suchých, polosuchých i prírodne sladkých vín. Na Slovensku bol Tramín červený registrovaný v roku 1941. Dnes je vo výsadbách nahrádzaný novošľachtencami ako  Devín, Pálava, Noria a Míllia. Tramínu sa veľmi dobre darí v Nitrianskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Výborne reflektuje miesto pôvodu. 

Vyskúšajte: VÍNO NATURAL Domin & Kušický Tramín červený BIO 2019

Koľko vypijeme vína?

Na Slovensku je spotreba vína necelých 15 l na osobu za rok. V porovnaní s našimi susedmi Čechmi je to o 5 l menej a Francúzi ročne vypijú 50 l na osobu.

Spoznajte slovenské odrody - TOP Červené odrody 

1. Frankovka modrá

Frankovka modrá je na Slovensku najpestovanejšou modrou odrodou. Frankovka modrá je najviac rozšírená v Rakúsku, Nemecku, Maďarsku, Slovinku na južnej Morave i v Chorvátsku. Dnes je zaujímavou oblasťou okolie Skalice, kde sa Frankovka modrá pestuje a tvorí hlavný podiel v Skalickom Rubíne, ktorý získal v roku 2018 chránené označenie CHOP Skalický Rubín. Frankovka modrá prirodzene vyšší obsah trieslovín a kyselín. Má špecifický a neopakovateľný odrodový charakter. Vyzrievaním získava na komplexnosti a je vhodná k archivácii. Z Frankovky sa na Slovensku vyrábajú i veľmi zaujímavé suché ružové vína.

Odporúčame: Masaryk Skalická Frankovka 2019

2. Svätovavrinecké

Svätovavrinecké je modrá muštová odroda a popri Frankovke modrej najpestovanejšou odrodou na Slovensku. Svätovavrinecké nie je náročnou odrodou na polohu a je vhodná do okrajových oblastí pestovania viniča. Darí sa jej na piesočnato hlinitých pôdach s vyšším obsahom vápnika. Zber hrozna sa uskutočňuje už v druhej polovici septembra. Svätovavrinecké vína sa vyznačujú vyššou farebnou intenzitou, vyššou hladinou kyselín a trieslovín. Chuť majú plnú a zamatovú. U nás je stále považovaná akoby za menej cennú odrodu, pritom dokáže dobre reflektovať terroir. Taktiež výborná odroda k výrobe ružových vín. 

Vyskúšajte šumivé rosé: Hacaj Vintage Svätovavrinecké Rosé 2017

 

3. Alibernet  

Alibernet je modrá muštová odroda, ktorá vznikla krížením odrôd Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon a vyšľachtili ho v roku 1950 vo výskumnom ústave vinohradníctva a vinárstva v Odese na Ukrajine. Má vysoký podiel antokyanových farbív v šupke i dužine. Alibernet je náročný na pôdu , vyžaduje teplé, hlboké a úrodné pôdy. Vysádza sa v najteplejších polohách na južných svahoch. Je odolný voči mrazom a vhodnou odrodou na zvýšenie farebnosti červených vín. S obľubou pestuje sa na jednoodrodové vína, ktoré najmä v teplejších ročníkoch profitujú z jej vyššieho obsahu fenolických látok. Vyzrievaním v dubových sudoch získava na stabilite a štruktúre. Vína z odrody Alibernet sú tmavo fialové a majú kabernetový charakter.

Someliérka odporúča: Karpatská Perla Alibernet 2017 

4. Cabernet Sauvignon

Jedna z najstarších, najrozšírenejších a najkvalitnejších odrôd. V našich zemepisných podmienkach vynikne len v najlepších rokoch. Napriek tomu aj zo Slovenska sa dá ochutnať slušný Cabernet, najmä z teplejších ročníkov. Podmienky sa kvôli globálnemu otepľovaniu na Slovensku zlepšujú. Hrozno dozrieva neskôr a je možné ho zberať až v polovici októbra. Výsledné vína sa vyznačujú tónmi čiernych ríbezlí, grafitu a mletej papriky. 

Vyskúšajte: Fundus Regius Cabernet Sauvignon 2009

 

Kríza slovenských vinohradov 

Ako všetky segmenty, tak aj vinohradníctvo a vinárstvo ovplyvňuje korona kríza. Situácia u slovenských vinohradníkov a vinárov je kritická. Vinohradníci sa obávajú, že ak sa od štátu nedočkajú rýchlej pomoci, môže dôjsť k ďalšiemu klčovaniu vinohradov.  

Na Slovensku máme 6 vinohradníckych oblastí. Najväčšiu rozlohu má Južnoslovenská, kde je sústredených 18% výrobcov vína. Nasledovaná Malokarpatskou, Nitrianskou, Stredoslovenskou, Východoslovenskou a najmenšou Tokaj. Tokajská vinohradnícka oblasť je jediná oblasť (spolu so Skalickým rubínom) s presne definovanými podmienkami pre pestovanie viniča a výrobu vín. 
Rozloha slovenských vinohradov však rok čo rok klesá. Výmera celkovej plochy vinohradov sa v roku 2019 v porovnaní s rokom 2018 síce zvýšila o 302 ha, ale trend poklesu plôch rodiacich vinohradov, ktorý už trvá od roku 2013, stále pokračuje. Ich výmera sa znížila o 85 ha a výmera nerodiacich vinohradov sa zvýšila o 38 7ha (zdroj ÚKSUP). 

Vplyvom poklesu plôch pre pestovanie muštových odrôd hrozna klesla aj výroba vína o 60 000 hektolitrov. Z celkovej ponuky vína tvorí domáca produkcia 20,2 %, čo je o 4,8 percentuálnych bodov menej, ako rok predtým. Domáca spotreba vína stúpla pravdepodobne vplyvom korona krízy, ale tým, že gastro segment bol zatvorený, slovenským vinárom ostali v pivniciach vína. A aj napriek tomu Slovensko nie je sebestačné v produkcii vína, viac ako polovica vín sa k nám dováža. Najviac sa k nám vína dovezie z Talianska, Nemecka, Maďarska, Španielska a Argentíny. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.