Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.

Jarné kombinácie s vínom
Jar prináša množstvo čerstvých ingrediencií a chutí, ktoré ponúkajú skvelú príležitosť pre objavovanie rôznych kulinárskych kombinácií. Počas tejto sezóny sú miestne trhoviská plné pestrej škály ovocia a zeleniny. Sezónne jarné jedlá sú vo všeobecnosti ľahšie. Vymeňte ťažšie zimné vína rovnakým spôsobom, ako recepty na bohaté dusené jedlá. Namiesto toho sa nechajte inšpirovať ľahkými, sviežimi chuťami, ktoré sa dokonale hodia k jarným vínam. Keď je pokrm kombinuje so správnym vínom, zážitok sa umocní.
Jarný koláč a novozélandský Sauvignon
Jar je synonymom čerstvej zeleniny. Svieža listová zelenina, špargľa, hrášok by sa mala dokonale zladiť s rovnako osviežujúcim vínom. Avšak väčšina tejto zeleniny má horké vlastnosti, ktoré sťažujú kombináciu s vínom. Vo všeobecnosti zelená zelenina sa vylučuje červeným vínom. Vína odrody Sauvignon Blanc, Veltlínske zelené alebo Rulandské šedé sa veľmi dobre kombinujú s čímkoľvek jarným.
Tip: Koláč so špargľou a fazuľou Fava s bylinkovou ricottou a Villa Maria Single Vineyard Seaspray Sauvignon Blanc 2021
Sauvignon Blanc má intenzívnu herbálno-ovocnú vôňu a sviežu, jemne pikantnú chuť s mineralitou v závere.
Jahňacie kotlety a červené talianske víno
V tomto jarnom období ste určite počuli o jarnom kuriatku či jahniatku. Téma bieleho vína pretrváva aj pri väčšine jarných mäsitých pokrmov. Ale pridanie jahňacieho mäsa, ktoré je počas jari ideálne, môžete vyskúšať aj s ľahším červeným vínom s nižším obsahom trieslovín.
Tip: Jahňacie kotlety s cesnakovo bylinkovou zmesou a Santa Cristina Chianti Superiore 2021
Atraktívna ovocná vôňa zrelých čerešní a višní s tónmi korenia a fialiek. Čistá, suchá ovocná chuť s jemnou štruktúrou a tanínmi. Klasické Chianti do gastronómie.
Mini kuriatko a ružové víno
Ružové víno je výborným jarným spoločníkom. Jeho ovocnosť a osviežujúca kyselinka z neho robia ľahko piteľné a všestranné víno. Či už ide o brunch, záhradnú párty alebo jednoducho pohodové popoludnie, ružové vína sú ako stvorené pre teplé, jarné dni.
Tip: Jarné mini kuriatko pečené na panvici s jarnou zeleninou a Museum Rosé 2023
Kvetinová vôňa s nádychom kôstkového ovocia, broskyne a zeleného jablka. V chuti je víno svieže, minerálne a má dobrú kyselinku.
Ryby a francúzske Chardonnay
Ryby ba sa mali jesť v každom ročnom období. Pitie vína s rybami znamená viac, než len výber suchého bieleho. Ryby v rôznych štýloch a textúrach, z ktorých každá má potenciál vytvoriť lahodnú kombináciu s vínom. Pstruh je všestranná biela ryba. Ak sa podáva s maslovou omáčkou s medvedím cesnakom, zaslúži si plnšie, koncentrované biele víno odrody Chardonnay.
Tip: Grilovaný pstruh s maslom z medvedieho cesnaku a baby zemiaky a Gérard Bertrand Coté des Roses Blanc,Chardonnay 2022
Svieža jabĺčkovo citrusová vôňa. Suchá a harmonická chuť s dobrou koncentráciou a šťavnatým záverom.
Ďalšie články

Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.

Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.

Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.