Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Elena Walch - talianske vinárstvo so ženským šarmom
Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod.
Majiteľka Elena Walch pracovala ako architektka, čo sa odráža nielen v modernej koncepcii vinárstva, ale i v charaktere a stavbe vín. Dnes vinárstvo vedú jej dve dcéry Julie a Karolína, ktoré sú už piatou generáciou vinárskej rodiny. Obe vyštudovali enológiu v Burgundsku a pracovali v Bordeaux a Adelaide. Najväčší dôraz kladú preto na terroir, vína musia byť individuálnym vyjadrením pôdy, podnebia a pestovania vo vinici, kvalita vína sa vytvára vo vinohrade.
Vinárstvo Elena Walch vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vo vinici Castel Ringberg si robia vlastný kompost, vysádzajú rôzne druhy strukovín s cieľom stimulovať úrodnosť pôdy a zlepšiť priestor pre vinič, nepoužívajú herbicídy, robia striedavé kosenie riadkov s cieľom zachovať prirodzený biotop prospešného hmyzu, v pivnici sa snažia šetriť spotrebu energie.
Vína z Alto Adige
Vigna Castel Ringberg má jedinečný terroir. Renesančný zámok postavený habsburskou dynastiou v roku 1620 sa rozprestiera na 20 hektároch s vinohradmi. Je to najväčšia vinica Elena Walch a pravdepodobne aj Alto Adige. Strmé svahy na severnej strane dolomitickej hory hrebeňa Mendola obsahujú 30 000 rokov staré štrky od rieky Adige, ktoré sa na niektorých miestach striedajú s viac ako 20 000 ročnými vápencovými úrodnými pôdami.
Na juhu, ako aj na severe vinice, sú hlavne sypké červenkasté zvyšky vápenca. Toto všetko umožňuje optimálne pestovanie viniča a výrobu jedinečných odrodových vín.
Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov, rok čo rok prináša vinohrad hrozno tej najvyššej kvality. Hlavnými bielymi odrodami sú Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Riesling a z modrých Cabernet Sauvignon a Lagrein.
Ideálna poloha
Vigna Kastelaz má impozantnú polohu nad dedinou Tramin a je jednou z najvzácnejších expozícií na juhu v Alto Adige, keďže väčšina viníc v tomto regióne je smerom na východ alebo západ.
Terasy viníc vo výške približne 360 metrov nad morom sú osadené odrodami Gewürztraminer a Merlot. Ľahké kriedové pôdy spolu s mikroklimatickými podmienkami vytvárajú vína, ktoré si zaslúžia predikát „jedinečnosti“.
Rada Selezione je určená do gastronómie. Ide o odrodové vína, ktoré sú vyrábané z vlastných i prenajatých viníc. Biele vína vyzrievajú v nerezových tankoch pri nižšej teplote, tým si zachovávajú primárne ovocné a herbálne tóny. Červené vína zrejú vo veľkých dubových sudoch s dôrazom zachovať ich ovocno korenistý charakter.
Vyšším stupňom v hierarchii vín sú vína z vlastných viníc Castel Ringberg a Kastelaz. Časť vína vyzrieva v nerezových tankoch, časť fermentuje vo francúzskych dubových sudoch Allier. Sceľujú sa pred fľašovaním. Vína sú komplexnejšie s výborným potenciálom vyzrievať i desaťročie.
Vlajkovou loďou vinárstva Elena Walch je veľké biele cuvée vyrobené z vlastných najlepších polôh a hrozna. Beyond the Clouds je reprezantat najlepších vín regiónu Alto Adige.
Základ tvorí odroda Chardonnay, ktorá keď dosiahne optimálnu zrelosť, zberá sa s ostatnými odrodami a spolu sú lisované a následne spolu fermentujú v nových francúzskych dubových barikových sudoch. Elegantné víno so ženským šarmom, ktoré zreje do krásy.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc