Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Elena Walch - talianske vinárstvo so ženským šarmom
Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod.

Majiteľka Elena Walch pracovala ako architektka, čo sa odráža nielen v modernej koncepcii vinárstva, ale i v charaktere a stavbe vín. Dnes vinárstvo vedú jej dve dcéry Julie a Karolína, ktoré sú už piatou generáciou vinárskej rodiny. Obe vyštudovali enológiu v Burgundsku a pracovali v Bordeaux a Adelaide. Najväčší dôraz kladú preto na terroir, vína musia byť individuálnym vyjadrením pôdy, podnebia a pestovania vo vinici, kvalita vína sa vytvára vo vinohrade.
Vinárstvo Elena Walch vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vo vinici Castel Ringberg si robia vlastný kompost, vysádzajú rôzne druhy strukovín s cieľom stimulovať úrodnosť pôdy a zlepšiť priestor pre vinič, nepoužívajú herbicídy, robia striedavé kosenie riadkov s cieľom zachovať prirodzený biotop prospešného hmyzu, v pivnici sa snažia šetriť spotrebu energie.
Vína z Alto Adige
Vigna Castel Ringberg má jedinečný terroir. Renesančný zámok postavený habsburskou dynastiou v roku 1620 sa rozprestiera na 20 hektároch s vinohradmi. Je to najväčšia vinica Elena Walch a pravdepodobne aj Alto Adige. Strmé svahy na severnej strane dolomitickej hory hrebeňa Mendola obsahujú 30 000 rokov staré štrky od rieky Adige, ktoré sa na niektorých miestach striedajú s viac ako 20 000 ročnými vápencovými úrodnými pôdami.
Na juhu, ako aj na severe vinice, sú hlavne sypké červenkasté zvyšky vápenca. Toto všetko umožňuje optimálne pestovanie viniča a výrobu jedinečných odrodových vín.
Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov, rok čo rok prináša vinohrad hrozno tej najvyššej kvality. Hlavnými bielymi odrodami sú Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Riesling a z modrých Cabernet Sauvignon a Lagrein.


Ideálna poloha
Vigna Kastelaz má impozantnú polohu nad dedinou Tramin a je jednou z najvzácnejších expozícií na juhu v Alto Adige, keďže väčšina viníc v tomto regióne je smerom na východ alebo západ.
Terasy viníc vo výške približne 360 metrov nad morom sú osadené odrodami Gewürztraminer a Merlot. Ľahké kriedové pôdy spolu s mikroklimatickými podmienkami vytvárajú vína, ktoré si zaslúžia predikát „jedinečnosti“.
Rada Selezione je určená do gastronómie. Ide o odrodové vína, ktoré sú vyrábané z vlastných i prenajatých viníc. Biele vína vyzrievajú v nerezových tankoch pri nižšej teplote, tým si zachovávajú primárne ovocné a herbálne tóny. Červené vína zrejú vo veľkých dubových sudoch s dôrazom zachovať ich ovocno korenistý charakter.
Vyšším stupňom v hierarchii vín sú vína z vlastných viníc Castel Ringberg a Kastelaz. Časť vína vyzrieva v nerezových tankoch, časť fermentuje vo francúzskych dubových sudoch Allier. Sceľujú sa pred fľašovaním. Vína sú komplexnejšie s výborným potenciálom vyzrievať i desaťročie.
Vlajkovou loďou vinárstva Elena Walch je veľké biele cuvée vyrobené z vlastných najlepších polôh a hrozna. Beyond the Clouds je reprezantat najlepších vín regiónu Alto Adige.
Základ tvorí odroda Chardonnay, ktorá keď dosiahne optimálnu zrelosť, zberá sa s ostatnými odrodami a spolu sú lisované a následne spolu fermentujú v nových francúzskych dubových barikových sudoch. Elegantné víno so ženským šarmom, ktoré zreje do krásy.

Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.