offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Elena Walch - talianske vinárstvo so ženským šarmom

Elena Walch - talianske vinárstvo so ženským šarmom

Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod.

Vína Elena Walch v katalógu


 

Majiteľka Elena Walch pracovala ako architektka, čo sa odráža nielen v modernej koncepcii vinárstva, ale i v charaktere a stavbe vín. Dnes vinárstvo vedú jej dve dcéry Julie a Karolína, ktoré sú už piatou generáciou vinárskej rodiny. Obe vyštudovali enológiu v Burgundsku a pracovali v Bordeaux a Adelaide. Najväčší dôraz kladú preto na terroir, vína musia byť individuálnym vyjadrením pôdy, podnebia a pestovania vo vinici, kvalita vína sa vytvára vo vinohrade.

Vinárstvo Elena Walch vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vo vinici Castel Ringberg si robia vlastný kompost, vysádzajú rôzne druhy strukovín s cieľom stimulovať úrodnosť pôdy a zlepšiť priestor pre vinič, nepoužívajú herbicídy, robia striedavé kosenie riadkov s cieľom zachovať prirodzený biotop prospešného hmyzu, v pivnici sa snažia šetriť spotrebu energie.

 

Vína z Alto Adige

Vigna Castel Ringberg má jedinečný terroir. Renesančný zámok postavený habsburskou dynastiou v roku 1620 sa rozprestiera na 20 hektároch s vinohradmi. Je to najväčšia vinica Elena Walch a pravdepodobne aj Alto Adige. Strmé svahy na severnej strane dolomitickej hory hrebeňa Mendola obsahujú 30 000 rokov staré štrky od rieky Adige, ktoré sa na niektorých miestach striedajú s viac ako 20 000 ročnými vápencovými úrodnými pôdami.

Na juhu, ako aj na severe vinice,  sú hlavne sypké červenkasté zvyšky vápenca. Toto všetko umožňuje optimálne pestovanie viniča a výrobu jedinečných odrodových vín.

Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov,  rok čo rok prináša vinohrad hrozno tej najvyššej kvality. Hlavnými bielymi odrodami sú Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Riesling a z modrých Cabernet Sauvignon a Lagrein.

 

 

Ideálna poloha

Vigna Kastelaz má impozantnú polohu nad dedinou Tramin a je jednou z najvzácnejších expozícií na juhu v Alto Adige, keďže väčšina viníc v tomto regióne je smerom na východ alebo západ.

Terasy viníc vo výške približne 360 ​​metrov nad morom sú osadené odrodami Gewürztraminer a Merlot. Ľahké kriedové pôdy spolu s mikroklimatickými podmienkami vytvárajú vína, ktoré si zaslúžia predikát „jedinečnosti“.

Rada Selezione je určená do gastronómie. Ide o odrodové vína, ktoré sú vyrábané z vlastných i prenajatých viníc. Biele vína vyzrievajú v nerezových tankoch pri nižšej teplote, tým si zachovávajú primárne ovocné a herbálne tóny. Červené vína zrejú vo veľkých  dubových sudoch s dôrazom zachovať ich ovocno korenistý charakter.

 

Vyšším stupňom v hierarchii vín sú vína z vlastných viníc Castel Ringberg Kastelaz. Časť vína vyzrieva v nerezových tankoch, časť fermentuje vo francúzskych dubových sudoch Allier. Sceľujú sa pred fľašovaním. Vína sú komplexnejšie s výborným potenciálom vyzrievať i desaťročie.

Vlajkovou loďou vinárstva Elena Walch je veľké biele cuvée vyrobené z vlastných najlepších polôh a hrozna. Beyond the Clouds je reprezantat najlepších vín regiónu Alto Adige.

Základ tvorí odroda Chardonnay, ktorá keď dosiahne optimálnu zrelosť,  zberá sa s ostatnými odrodami a spolu sú lisované a následne spolu fermentujú v nových francúzskych dubových barikových sudoch.  Elegantné víno so ženským šarmom, ktoré zreje do krásy.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.