UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Čokoládový koláč s cviklou a ganache a TIP na víno

Čokoládový koláč s cviklou a ganache a TIP na víno

Kto by nemal rád čokoládu. Tmavá čokoláda s vyšším podielom kakaa je zdrojom antioxidantov a zlepšuje prekrvenie organizmu, najmä v chladných mesiacoch. Lenka spojila čokoládu s cviklou a vznikol lahodný a ľahký čokoládový koláč. K nemu odporúčam víno Fine Ruby Port z vinárstva Graham´s.


 

Čokoládový koláč s cviklou a ganache

 

Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 12 ks

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
200 g kvalitnej min.  50% tmavej čokolády  
250 g uvarenej cvikle 
4 vajcia
120 g trstinového cukru
120 g mandľovej múky 
½ balíčka kypriaceho prášku
1 PL kakaa
 
Čokoládová ganache 
100 g horkej čokolády (52% )
60 g zmäknutého masla
60 ml smotany na šľahanie 
na ozdobu sušené maliny  

Postup 

1.  Oddelíme si bielka a žĺtka. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme rozmixovanú cviklu na pyré. Ak nemáte doma cviklu, odporúčam kúpiť predvarenú.

2.  Postupne do zmesi pridáme mandle, kypriaci prášok a kakao.

3.  Čokoládu si rozpustíme nad vodnou parou a pridáme do vzniknutej zmesi.

4.  Nakoniec vyšľaháme bielka, ktoré postupne zamiešame do čokoládového cesta. Zmes nalejeme do formy s priemerom 23 cm až 25 cm s papierom na pečenie.

5.  Pečieme na 170 °C asi 50 minút, záleží od rúry, pre istotu kontrolujeme. Koláč je aj po upečení trochu vlhký.

6.  Vychladnutý koláč vyberieme z tortovej formy a môžeme si spraviť čokoládovú ganache.  

7.  Tú si pripravíme zmiešaním horúcej smotany, čokolády a masla. Vznikne nám čokoládová poleva, ktorou vrch koláča polejeme.

8.  Na záver vrch dozdobíme s malinami, ja som použila sušené s mrazom. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň hodinku. 
 

Cvikla pochádza pravdepodobne zo Stredomoria, známa a veľmi obľúbená je nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy sú staré asi 3 000 rokov. Cvikla je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo minerálnych látok ako sú železo, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán a zinok. Cvikla dozrieva práve teraz na jeseň. Je to ideálny čas, pretože toto obdobie je časom chrípky, prechladnutia a oslabenej imunity. Hneď po zbere má najviac vitamínov a živín. Cvikla je nositeľkou zdravia a krásy. Okrem toho je veľmi lacná a dostupná zelenina. 

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Portské víno sa často podáva k čokoládovým dezertom. Platí pravidlo, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. Čokoládový koláč vďaka cvikle pôsobí trochu zemito, avšak čokoládová ganache s malinami prináša sladké osvieženie.  Fine Ruby odporúčam podávať mierne vychladené v kalichu na portské víno. Dekantácia nie je potrebná. Po otvorení treba skladovať v chlade dva maximálne tri týždne.

Odporúčanie someliérky:

Graham´s Fine Ruby Port

Graham’s Fine Ruby sa plní do fliaš mladé, po dvoch rokoch zrenia v dubových sudoch. Jemný štýl portského s omamnou vôňou zrelej čerešne, sliviek a holandského kakaa. V chuti plné, komplexné a svieže s tónmi čerešní s škorice.

Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Graham´s 

Vinárstvo Graham´s bolo obľúbeným vínom Sira Winstona Churchilla. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Sedem hektárov viníc v ekologickom režime má Quinta das Lages. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov dosiahne ekologickú certifikáciu aj ďalší vinohrad v Quinta dos Malvedos. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.