offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čokoládový koláč s cviklou a ganache a TIP na víno

Čokoládový koláč s cviklou a ganache a TIP na víno

Kto by nemal rád čokoládu. Tmavá čokoláda s vyšším podielom kakaa je zdrojom antioxidantov a zlepšuje prekrvenie organizmu, najmä v chladných mesiacoch. Lenka spojila čokoládu s cviklou a vznikol lahodný a ľahký čokoládový koláč. K nemu odporúčam víno Fine Ruby Port z vinárstva Graham´s.


 

Čokoládový koláč s cviklou a ganache

 

Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 12 ks

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
200 g kvalitnej min.  50% tmavej čokolády  
250 g uvarenej cvikle 
4 vajcia
120 g trstinového cukru
120 g mandľovej múky 
½ balíčka kypriaceho prášku
1 PL kakaa
 
Čokoládová ganache 
100 g horkej čokolády (52% )
60 g zmäknutého masla
60 ml smotany na šľahanie 
na ozdobu sušené maliny  

Postup 

1.  Oddelíme si bielka a žĺtka. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme rozmixovanú cviklu na pyré. Ak nemáte doma cviklu, odporúčam kúpiť predvarenú.

2.  Postupne do zmesi pridáme mandle, kypriaci prášok a kakao.

3.  Čokoládu si rozpustíme nad vodnou parou a pridáme do vzniknutej zmesi.

4.  Nakoniec vyšľaháme bielka, ktoré postupne zamiešame do čokoládového cesta. Zmes nalejeme do formy s priemerom 23 cm až 25 cm s papierom na pečenie.

5.  Pečieme na 170 °C asi 50 minút, záleží od rúry, pre istotu kontrolujeme. Koláč je aj po upečení trochu vlhký.

6.  Vychladnutý koláč vyberieme z tortovej formy a môžeme si spraviť čokoládovú ganache.  

7.  Tú si pripravíme zmiešaním horúcej smotany, čokolády a masla. Vznikne nám čokoládová poleva, ktorou vrch koláča polejeme.

8.  Na záver vrch dozdobíme s malinami, ja som použila sušené s mrazom. Necháme vychladnúť v chladničke aspoň hodinku. 
 

Cvikla pochádza pravdepodobne zo Stredomoria, známa a veľmi obľúbená je nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike a mnohých ázijských krajinách. Prvé záznamy sú staré asi 3 000 rokov. Cvikla je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo minerálnych látok ako sú železo, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán a zinok. Cvikla dozrieva práve teraz na jeseň. Je to ideálny čas, pretože toto obdobie je časom chrípky, prechladnutia a oslabenej imunity. Hneď po zbere má najviac vitamínov a živín. Cvikla je nositeľkou zdravia a krásy. Okrem toho je veľmi lacná a dostupná zelenina. 

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Portské víno sa často podáva k čokoládovým dezertom. Platí pravidlo, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. Čokoládový koláč vďaka cvikle pôsobí trochu zemito, avšak čokoládová ganache s malinami prináša sladké osvieženie.  Fine Ruby odporúčam podávať mierne vychladené v kalichu na portské víno. Dekantácia nie je potrebná. Po otvorení treba skladovať v chlade dva maximálne tri týždne.

Odporúčanie someliérky:

Graham´s Fine Ruby Port

Graham’s Fine Ruby sa plní do fliaš mladé, po dvoch rokoch zrenia v dubových sudoch. Jemný štýl portského s omamnou vôňou zrelej čerešne, sliviek a holandského kakaa. V chuti plné, komplexné a svieže s tónmi čerešní s škorice.

Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Graham´s 

Vinárstvo Graham´s bolo obľúbeným vínom Sira Winstona Churchilla. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Sedem hektárov viníc v ekologickom režime má Quinta das Lages. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov dosiahne ekologickú certifikáciu aj ďalší vinohrad v Quinta dos Malvedos. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.