offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac

Black Week Slovenské vína -50%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čokoládové pusinky preliate horúcim ovocím - RECEPT a tip na víno

Čokoládové pusinky preliate horúcim ovocím - RECEPT a tip na víno

Hovorí sa, že láska je sladká a pusinky sú najkrajším prejavom lásky. Prekvapte svoju lepšiu polovičku.

Pripravte jemu/jej lahodné snehové čokoládové pusinky s horúcim lesným ovocím a k nim odporúčam po kvapkách servírovať fortifikované víno Šaler z vinárstva Špalek.


 

Čokoládové pusinky preliate horúcim ovocím

Čas prípravy: 1 hodina 15 minút, počet porcií: 12 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

Ďalšie dezerty:

Vianočná medová torta s orechmi - RECEPT a tip na víno

Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou - RECEPT a tip na víno

Čokoládové brownie s lieskovcami - RECEPT a tip na víno

Hruškový tart s mandľovým krémom - RECEPT a tip na víno

 

 

Ingrediencie
 
3 veľké bielky
štipka soli
200 g trstinového cukru
2 lyžice práškového cukru 
1 lyžička vanilkového extraktu 
2 lyžičky citrónovej šťavy
240 g rozpustenej čokolády 60%
na ozdobu čerstvé maliny 
 
horúce ovocie
 
300g mix mrazeného ovocia
trstinový cukor podľa chuti 

Postup

1.  Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Na pečenie si pripravíme plech a papier na pečenie.

2.  Do veľkej misky si oddelíme 3 veľké bielky, pridáme štipku soli a vyšľaháme ich pomocou mixéru do polotuha.

3.  Za stáleho miešania pridávame cukor, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Mixérom šľaháme až kým nám nevznikne krásny tuhý sneh.

4.  Cukor sa rozpustí a sneh chytí lesklú glazúru. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a pomocou lyžice vlejeme trošku do snehu, no nemiešame.

5.  Stačí keď odoberieme časť snehu, pofrkáme ho čokoládou, urobíme pár oblúčikov, aby sme vytvorili mramorový efekt a vytvoríme pusinky. Kreativite sa medze nekladú.

6.  Pomocou lyžice vytvarujte menšie kopčeky a naukladajte ich na papier na pečenie.

7.  Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a dopekáme približne 40 až 50 minút.  

8.  Keď sa budú dať ľahko odlepiť z papiera na pečenie, sú hotové. Počkáme, kým vychladnú.

Horúce ovocie 

V kastróle varíme mix ovocia spolu s trstinovým cukrom, kým nevznikne hustejšia kaša. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.

Servírovanie:Vychladnutú pusinku prelejeme horúcim ovocím a podávame s čerstvými malinami a ozdobíme lístkami mäty.

Someliérka odporúča vhodné víno 

K čokoládovej pusinke preliatej horúcim lesným ovocím odporúčam fortifikované červené víno Šaler 2015 z odrody Zweigeltrebe z vinárstva Špalek. Jeho plná a zároveň delikátna sladšia ovocná chuť  skvele doplní krehké čokoládové pusinky a podporí ovocnú chuť prelivu. Víno odporúčam servírovať pri teplote 12-14°C. 

Odporúčanie someliérky:

Špalek - Šaler 2015 - Česká republika

Hrozno pochádza zo znojemskej podoblasti z Kraví Hory. Fortifikované červené víno vyrobené z odrody Zweigeltrebe, ktoré vyzrievalo v malých drevených sudoch s ideálnymi parametrami 96g/l prírodného zvyškového cukru a 4,7 g/l kyselín. 

Rubínovo červená farba. Intenzívna vôňa kandizovaného ovocia a višní v čokoláde. Plná a bohatá chuť s termickým charakterom. Skvelá harmónia a dlhý, korenisto mandľový záver. Limitovaný počet 5000 fliaš. Pozrieť víno na eshope.

Vinařství Špalek

Vinárstvo Špalek opätovne vzniklo v roku 1991, kedy František Špalek, Marek Špalek a Petr Ilgner založili nové a zároveň  klasické rodinné vinárstvo, ktoré od roku 2015 má certifikáciu BIO. Rodinné vinárstvo, ktoré hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce dlhšie na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz).

Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje rok v malých dubových sudoch. Názov Gryllus po latinsky znamená svrček, ktorého môžete počuť vo viniciach. Vinárstvo Špalek je súčasťou VOC Znojmo.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.