offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Vianočná medová torta s orechmi - RECEPT a tip na víno

Vianočná medová torta s orechmi - RECEPT a tip na víno

Už naše babičky vedeli, že med je všeliek. Používali ho aj pri pečení vianočných dobrôt. Medová torta s orechmi, ktorú pripravila Lenka, je pre pokročilé a zručné kuchárky, ale ten výsledok stojí za to. Vyžaduje si čas a trpezlivosť rovnako ako vyrobiť kvalitné víno.

Prekvapte svoju rodinu cez Vianoce medovou tortou a k nej jej ponúknite výnimočný, sladký Riesling z vinárstva Chateau Ste. Michellle.


 

 

Vianočná medová torta s orechmi 

Čas prípravy: 40 minút, pečenie 30 minút, počet kusov: 12-14 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
Tortové medové pláty 6ks  priemer 20 cm forma 
250 g zmäknutého masla 
4 plné lyžice medu
250 g práškového cukru 
2 vajíčka
400 g hladkej  múky 
1 čajová lyžička sódy bikarbóny 
 
Plnka
400 ml mlieko
1x zlatý klas s pravou vanilkou  
1x salko
200 g maslo 82%
200 g vlašských alebo pekanových orechov 
 
Poťahový krém 
300 g mascarpone 
250 g smotany na šľahanie 
100 g bielej čokolády
2 x vanilkový cukor 

 

Med je významným antioxidantom. Výskumy ukazujú, že antioxidanty obsiahnuté v mede môžu zabrániť zúženiu tepien. Med je okrem iného výborným bojovníkom so stresom, obnovuje bunkový systém a tiež zlepšuje pamäť. Zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a ten stimuluje tvorbu melatonínu. Práve tento hormón je zodpovedný za kvalitu spánku a vďaka nemu budete lepšie späť.

Postup - Medové pláty

1.  V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme maslo, cukor a med. Prisypeme sódu bikarbónu a vyšľaháme do peny.

2.  Vmiešame rozšľahané vajíčka a 5 minút vo vodnom kúpeli povaríme. Do misy si dáme naváženú múku a prilejeme teplú maslovo-medovo-vaječnú penu.

3.  Vymiešame varechou, preložíme na dosku. Rukou vypracujeme kompaktné cesto.

4.  Cesto vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 6 rovnaký časti. Každú časť vyvaľkáme na tenko (asi na hrúbku 2 mm) a orežeme do tvaru kruhu (pomôže nám vtom tortová forma alebo tanierik).

5.  Najlepšie sa pracuje na silikónovej podložke, cesto sa na ňu nelepí a pri rozvaľkaní sa ľahko otáča. Pokiaľ použijeme klasickú drevenú dosku treba cesto jemne podsypávať múkou.

6.  Hlboký plech si otočíme naruby hore dnom, na vrch dáme papier na pečenie aj s jedným cestom a pečieme vo vyhriatej rúre 180° C asi 5 minút.

7.  Upečený plát vyberieme a stiahneme z neho papier na pečenie. Tento postup zopakujeme 6krát.Odrezky, ktoré nám ostali, spojíme a vyvaľkáme z nich postupne ešte 1 okrúhle cesto a upečieme.

8.  Vychladnuté cesto rozmixujeme na mrveničku a odložíme bokom. Upečené pláty necháme vychladnúť a zatiaľ pripravíme krém.
 

Postup - Krém

1.  Maslo vyšľaháme do peny a postupne za stáleho šľahania pridávame kondenzované mlieko a vychladnutý zlatý klas, ktorý sme si vopred uvarili podľa návodu na obale.

2.  Jednotlivé medové pláty naplníme plnkou. Na jeden plát som dávala asi 3 polievkové lyžice plnky.

3.  Rozotrieme a posypeme nasekanými orechmi, preložíme ďalším plátom a pokračujeme, kým neminieme všetky pláty.

4.  Na poťahový krém si dáme zohriať smotanu a bielu čokoládu. Keď sa čokoláda rozpustí, necháme chvíľu vychladnúť.

5.  Mascarpone so sladkou smotanou a vanilkovým cukrom vyšľaháme a pridáme rozpustenú čokoládu. Krém znovu premiešame.

6.  Celú tortu potrieme krémom. Celú tortu posypeme pripravenou mrveničkou z jedného plátu (môžete do nej primiešať nasekané orechy, ak chcete) a dáme  do chladničky aspoň na 12 hodín, ideálne cez noc, aby nám krásne cesto zmäklo. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Párovanie vína s dezertom môže prekvapiť a pozdvihnúť slávnosť večera. Pri výbere vína k medovej torte s orechmi som sa zamerala na tri hlavné ingrediencie a to med, orechy a krém. Ethos Riesling z vinárstva Chateau Ste. Michelle 2013 s terciárnym charakterom kandizovaného exotického ovocia s medom a jemnou kyselinkou výborne podporí medovo orechovú chuť torty a osvieži sladkú chuť krému.

Odporúčanie someliérky:

Ethos Riesling 2013 - USA

Riesling zlatisto slamovej farby. V komplexnej vôni dominujú kandizované marhule, papája, hrozienka a med. Bohatá a koncentrovaná ovocno medová chuť vyvážená s jemnou kyselinkou. Krásne vyzretý a koncentrovaný sladký Riesling. Momentálne dostupný už len u nás.  Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Chateau Ste. Michelle

Vinárstvo bolo založené v polovici 20. storočia vo Woodinville blízko mesta Seattle. Pod súčasným menom produkuje vína od roku 1967. Je lídrom v produkcii Rizlingu viac než 45 rokov. Ponúka osem rôznych štýlov tejto odrody.

Všetky pochádzajú z Columbia Valley. Od sedemdesiatych rokov minulého storočia patrí k lídrom vo výrobe ľadových vín. Ročne navštívi toto vinárstvo viac než 300 000 turistov z celého sveta. V roku 2004 bolo vybrané časopisom Wine Enthusiast za Vinárstvo roku v Amerike. Moderné vinárstvo okrem iných participuje na partnerstve s rodinou Antinori (Col Solare). S Ernstom Loosenom z Mosely produkuje výnimočný Riesling Eroica, ktorý sa zaraďuje k najlepším z kontinentu. Vinárstvo napreduje v implementácii moderných technológii ako aj udržateľnom hospodárení. Vo výskume spolupracuje s Washington State University.

Zdá sa, že vinárstvo dosiahlo všetko. Vinárstvo bolo tento rok predané súkromnej investičnej spoločnosti Sycamore Partners Management.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.