Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Čo sú to BIO a biodynamické vína?](/www/thumbnails/blog-xs/vinonhr-1440x550_500xf1qmt1706003108.jpg)
Čo sú to BIO a biodynamické vína?
V čase klimatických zmien a globálneho otepľovania vinohradníci čoraz častejšie musia prispôsobovať prírode a jej zmenám. Udržateľné postupy pri výrobe vína sú kľúčovým trendom, ktorý získava na popularite. Zdravé hrozno a víno je šetrné nielen k nášmu zdraviu, ale i zdraviu k prírode. Víno s označením bio musí byť vyrobené z hrozna, ktoré bolo dopestované v ekologickom režime. Od vinárov vyžaduje, aby nepoužívali žiadne chemické prípravky.
Vyberajte z našej ponuky BIO vín.
Trvalo udržateľné pestovanie
Ide o najjednoduchší spôsob pestovania, aby sa hrozno pestovalo šetrne k životnému prostrediu. Cieľom je znížiť vplyv vinohradníckej činnosti na životné prostredie. V podstate stačí, ak sa človek snaží používať len minimálne množstvo chemických prípravkov a hrozno ošetrovať len vtedy, ak je to naozaj nevyhnutné.
Bio víno
Pred rokom 2012 bolo považované za bio hrozno to, ktoré sa pestovalo v ekologickom poľnohospodárstve a bolo certifikované ako ekologicky pestované. Aby mohlo byť označované bio, vinohradníci museli dodržiavať katalóg plný nariadení, ktoré zakazujú akékoľvek používanie pesticídov, herbicídov, umelých hnojív a geneticky modifikovaných organizmov, inými slovami, všetky chemické látky. Iba ak sa prísne dodržiavali tieto predpisy, hrozno bolo certifikované ako „bio“.
Vo februári 2012 sa Európska únia rozhodla sprísniť tieto nariadenia týkajúce sa ekologického poľnohospodárstva a pridať niektoré nové. Podľa týchto nových nariadení musí existovať maximálny počet siričitanov, aby sa víno vyrábalo „čistejším“ spôsobom; o tretinu menej ako v tradičnom poľnohospodárstve. Okrem toho, povoľujú iba prísady, ktoré sú certifikované ako ekologické.
Biodynamika
Aby mohli vinohradníci prevádzkovať biodynamickú kultiváciu, musia buď už vlastniť certifikát bio alebo sú v procese. Biodynamika ide oveľa ďalej. Tento spôsob pestovania ovplyvňuje celý život vo vinohradoch. Biodynamický proces v skutočnosti vyjadruje rovnováhu medzi prírodou, viničom a prostredím. Tento systém je založený na type myslenia antropozofie, ktorý vytvoril Rudolf Steiner (rakúsky filozof a agronóm). Inými slovami, myšlienkou tohto systému je ozdraviť a zintenzívniť život vo vinohrade s cieľom lepšie rešpektovať životné prostredie ako doteraz. Berie do úvahy mesačné cykly a usporiadanie planét, ktoré ovplyvňujú rast rastlín. Zlepšenie zdravotného stavu pôdy a viniča prebieha úplne prirodzene, vďaka rozdrveným rastlinným, živočíšnym a minerálnym extraktom v homeopatickej dávke. Aj tu je maximálny počet siričitanov nižší ako pri ekologickom pestovaní.
Zistilo sa, že biodynamické vína lepšie vyjadrujú terroir, teda spôsob, akým víno môže reprezentovať svoje špecifické miesto pôvodu vo svojej vôni, chuti a textúre.
Pomerne veľkou skupinou sú vinári, ktorí síce pracujú v biodynamickom režime, avšak bez certifikátu – Mas d´en Gil, Zind Humbrecht, Zillinger.
Biodynamika ide oveľa ďalej
- Menej vstupov používaných vo vinohrade, vrátane zníženia používania medi a síry
- Jediné prípravky okrem síry a medi sú prírodné
- Malé až žiadne vstupy používané počas vinifikácie
- Zameranie na zdravie a silu rastliny, pôdy, ako aj biodiverzity
- Zachovanie a ocenenie zemskej rovnováhy. Terroir sa nevie vytvoriť sám, a preto je dôležité rešpektovať ho, zem a jej kvalitu.
- 500P je rohovinový hnoj, ktorý vyživuje pôdu. Je to veľmi výživný kompost, ktorý sa aplikuje do pôdy, aby stimuloval korene a vyživoval podporný podzemný život. Rast koreňov je hlavným prvkom zdravia a kvality viniča. Použitie rohovinového hnoja stimuluje mikrobiálny život, ktorý je potrebný na zabezpečenie prirodzených rezerv počas zimy pre vinič.
- 501, tiež známy ako kremeň, sa nanesie na listy, aby rastlinám pomohol zachytiť intenzitu svetla, zdroj tepla a mesačného svetla. To podporuje fotosyntézu.
Biodynamické poľnohospodárstvo umožňuje spojiť sily prírody s odtlačkami prstov vinohradníka.
Demeter
V roku 1985 bola založená nezisková organizácia Demeter USA, ktorá sa venuje biodynamickým praktikám vo vinohrade. Demeter International zastupuje 45 krajín.
Demeter je vlastníkom výrazov ochrannej známky „Biodynamic®“ a „Demeter®“. Tieto ochranné známky sú certifikačné známky, ktoré poskytujú spotrebiteľom záruku, že produkt bol certifikovaný podľa jednotného štandardu.
Požiadavky na certifikáciu sú formulované v normách Demeter Farm and Processing Standards. Aby mohla komerčná farma alebo poľnohospodársky produkt legálne používať tento výraz vo vzťahu k svojej farme alebo produktom, musí získať certifikáciu od spoločnosti Demeter a každý rok ju opätovne certifikovať.
Tipy na vína: Gérard Bertrand Cigalus BIO 2020, Le Puy Emilien BIO 2018
Bio víno je nevyhnutne bez síry?
V skutočnosti neexistuje žiadne víno, ktoré by bolo úplne bez síry, pretože oxid siričitý (SO2) vzniká dokonca aj počas fermentačného procesu, keď sa cukor pomocou kvasiniek mení na alkohol. Prírodné víno je teda víno, ktoré neprijíma žiadnu síru navyše.
Prírodné vína obsahujú malý počet siričitanov..Mnohí vinári uprednostňujú použitie siričitanov na stabilizáciu vína, iní sa na nich mračia. Zatiaľ čo rastie počet výrobcov, ktorí vyrábajú víno bez pridaných konzervačných látok, všeobecne sa uznáva, že tieto vína sú určené na spotrebu do niekoľkých rokov od plnenia do fliaš.
Je však dôležité pochopiť, aké výhody má síra pri výrobe vína. Má antiseptické a antioxidačné vlastnosti. Síra umožňuje stabilizovať kvasenie vína, hneď ako bolo naplnené do fliaš. Preto víno s nízkym obsahom síry musí mať dokonalé podmienky na výrobu vína, ako aj dokonalé skladovanie a konzerváciu.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses