UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

INFO: Predajňa WinePlanet Bory Mall bude dňa 30.9.2024 otvorená z dôvodu inventúry len do 18:00.

Pozrite si HOT DEALS

Champagne Charles Heidsick - svetové bublinky

Champagne Charles Heidsick - svetové bublinky

Charles Heidsieck je najmenší zo Champagne House Grandes Marques a je jedným z najviac oceňovaných Champagne na svete. So sídlom v regióne Reims je jedným z najznámejších výrobcov ročníkových aj neročníkových cuvée. Dom založil v roku 1851 francúzsky výrobca Charles Camille Heidsieck, ktorý sa stal známym ako Champagne Charlie.


Charles Heidsieck vo veku 29 rokov založil vinársky dom nesúci jeho vlastné meno a začal predávať svoje Champagne do zahraničia. V roku 1852 odcestoval do Spojených štátov amerických a stal sa prvým obchodníkom, ktorý tam predával svoje vlastné Champagne.

V roku 1867 kúpil niekoľko starých kriedových lomov, nazývaných crayères, pochádzajúce z galsko-rímskej éry, aby vytvoril optimálne podmienky pre zrenie vína. Charles Heidsieck bol dlhý čas vo vlastníctve skupiny Henriot. V roku 1985 sa stal súčasťou skupiny Rémy Cointreau a v roku 2011 bol predaný súkromnej francúzskej skupine luxusných tovarov EPI. Dnes sa výroba uskutočňuje spolu so sesterskou spoločnosťou Piper-Heidsieck v ultramodernej funkčnej výrobni na južnom okraji Remeša.

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Charlesa Heidsiecka, Champagne Charlie, jedno z historických cuvée, sa nalodilo na nákladnú plachetnicu Grain de Sail na preplávanie Atlantiku po stopách svojho zakladateľa. 

Unikátne pivnice

Kriedové pivnice tridsať metrov pod zemou sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Crayères tvorí séria kriedových pivníc z 3. storočia, sú významnou súčasťou dedičstva Charlesa Heidsiecka. V pivniciach, ktoré sa rozprestierajú cez osem kilometrov a tridsať metrov pod zemou, sa nachádza niekoľko miliónov fliaš, ktoré trpezlivo čakajú na dokonalé obdobie zrenia, niektoré aj viac ako štyridsať rokov. Pivnica vtláča vínam jedinečnú hĺbku a eleganciu. 

Cellar master žena

Elise Losfelt je novou pivničnou majsterkou a nástupkyňou Cyrila Bruna. Za posledných 10 rokov sa venovala Champagne na rôznych pozíciách v spoločnosti Moët & Chandon. Cyril Brun kráčal v stopách veľkých pivničných majstrov domu a počas jeho pôsobenia zaznamenalo vinárstvo výrazný rast. Cyril navrhol Charlie, legendárne cuvée domu, ktoré sa v roku 2022 veľkolepo vrátilo. Bol ocenený titulum „Sparkling Winemaker of the Year“ celkom šestnásťkrát. 

Už druhý rok po sebe je Charles Heidsieck dodávateľom Champagne pre 2024 Michelin Guide Ceremonies vo Veľkej Británii a Írsku pre severské krajiny. Tento rok bude sprevádzať obrady aj vo Francúzsku a Japonsku (Tokio, Kyoto / Osaka).

Štýl champagne

Champagne House vlastní vinohrady s rozlohou 75 hektárov v departementoch Marne a Aube. Tiež má dlhodobé zmluvy s vinohradníkmi a družstvami, aby zabezpečili konzistentné dodávky hrozna. Každé Champagne má svoju vlastnú osobnosť so sviežou eleganciou Chardonnay, štruktúrou Pinot Noir a veľkorysosťou Pinot Meunier. Samotný čas zrenia predstavuje pre dom Charlesa Heidsiecka štvrtú odrodu, ktorá symbolizuje význam dozrievania v procese výroby vína. Štýl domu je pomerne bohatý a plný vďaka predĺženému vyzrievaniu a použitiu rezervných vín.

Certifikácia B Corp

Táto certifikácia ilustruje odhodlanie Charlesa Heidsiecka zlepšiť svoje sociálne a environmentálne dopady na planétu, čo predstavuje zásadný krok vo vývoji smerom k pozitívnemu a účelovo orientovanému obchodnému modelu. Medzi konkrétne iniciatívy patria: Zníženie uhlíkovej stopy o 46 % na fľašu do roku 2030, zapojenie sa do iniciatívy Science-Based Targets (SBTi), zníženie spotreby energie o 40 % do roku 2025, dosiahnutie čistých nulových emisií uhlíka do roku 2050.

Ďalej pokračovanie trvalo udržateľných environmentálnych postupov vo vinohradoch, nepoužívať žiadne herbicídy, všetok odpad z výroby a lisovania, ako sú šupky, semená a stonky, opätovne používať na výrobu energie a zlepšenie biodiverzity. Champagne Ch. Heidsick má certifikáciu HVE (High Environmental Value) a VDC (Trvalé vinohradníctvo v Champagne).

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.