UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Burčiak

Burčiak

Pomaly sa lúčime s letom. Vo viniciach sa začína zber prvej tohtoročnej úrody hrozna. Toto obdobie prináša tradičné jarmoky, vinobrania s rôznymi špecialitami a burčiakom. Je to prvý produkt, ktorý ponúka vinár zo svojej úrody.

Burčiak je obľúbeným nápojom na Slovensku, ale aj v susedných krajinách, najmä na Morave, v Rakúsku a Nemecku.


Čo je burčiak 

Burčiak je druh alkoholového nápoja, vyrábaný z muštu. Podľa zákona 313/2009 Z.z. burčiak sa označuje ako čiastočne prekvasený mušt vyrobený z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky. Ponúka sa v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Počas kvasenia burčiaku možno kvasenie zastaviť a opätovne ho uviesť do procesu kvasenia a následne ho ponúknuť spotrebiteľovi. 

Na výrobu burčiaku sa používa zdravé hrozno, ktoré sa vylisuje. Lisovať sa môže celé alebo odzrnené. Dôležité je odkalenie muštu. Po odkalení sa mušt zakvasí čistou kultúrou kvasiniek. Zvyčajne sa používa dávka 10 - 20g sušených kvasiniek na 100l muštu. Teplota kvasenia vystúpi až na 25 – 30° C. V mušte nastáva rovnováha medzi obsahom cukru a alkoholu. Vtedy treba burčiak vypiť, pretože prudko kvasiaci mušt rýchlo prechádza do štádia mladého vína. Najlepší burčiak trvá pol hodiny. Potom prevládne alkohol a jeho trpká chuť trvá niekoľko mesiacov a pomaly sa rodí víno.

Priaznivý vplyv na organizmus 

Na výrobu burčiaku sa používajú skoré muštové odrody ako: Irsai Oliver, Muškát moravský, Veltlínske červené skoré, Müller Thurgau. Môže sa vyrábať aj z modrých odrôd: Modrý Portugal, Svätovavrinecké, Frankovka modrá a Dornfelder.  

Burčiak priaznivo vplýva na náš organizmus. Aj keď niektorí ľudia tvrdia, že burčiaku treba vypiť toľko, koľko krvi koluje v žilách, podľa odborníkov vo veľkom množstve však organizmu skôr uškodí. V menších dávkach je naopak zdravý.

Vďaka kvasinkám sa v burčiaku nachádzajú bielkovinové látky, tiamín – jeden z vitamínov skupiny B. Kyselina nikotínová a nikotínamid zabraňuje nervovým a kožným poruchám. Kyselina pantotenová chráni naše telo pred ochorením sliznice a tráviaceho ústrojenstva. 

Ponuka burčiaku 

Návštevnosť vinobraní sa v posledných rokoch zvyšuje. Medzi ľuďmi sú veľmi populárne a obľúbené. Stretne sa partia, ktorá cez víkend vyrazí na vinobranie, dobre sa zabaví a ochutná burčiaky od našich vinárov.

Najznámejšie sú najmä vinobrania v okolí Bratislavy. Modranské, Pezinské, Svätojurské, Račianske vinobrania majú dlhú tradíciu v tomto malokarpatskom regióne. Avšak aj v ostatných vinohradníckych oblastiach vinári ponúkajú burčiak priamo vo svojich pivniciach. K vinobraniu patria aj husacie a kačacie špeciality. V tomto období v každej reštaurácii sa môžeme stretnúť so špeciálnou jesennou ponukou jedál.

Na jedálnom lístku nájdete klasiku – pečená kačica alebo hus s kapustou a knedľou, dusené pečienky na cibuľke, plnené lokše s pečienkou alebo makom. K týmto jedlám sa môže podávať burčiak. Nevýhodou burčiaku je to, že vydrží len pár hodín a môžete sa stretnúť s tým, že miesto burčiaku vám ponúknu buď cukrovú hroznovú šťavu alebo rampáš. V tomto prípade je lepšie objednať si k jedlu víno.

Populárnosť burčiaku má stúpajúci charakter. Dokonca aj v niektorých vinotékach si dnes už môžete kúpiť burčiak. No ľudia vyhľadávajú burčiak radšej priamo na vinobraní, kde má pitie tohto moku svoje čaro. Nie je to len nápojom, ale aj celkovou atmosférou. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.