offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Bravčová panenka na slivkovej omáčke a TIP na víno

Bravčová panenka na slivkovej omáčke a TIP na víno

Bravčová panenka momentálne patrí k najviac populárnym druhom mäsa. Mnohí tvrdia, že je najdelikátnejšia. Ide vlastne o sviečkovicu, ktorá má minimum tuku a vďaka správnej príprave dokáže byť šťavnatá a jemná. Výborná je len tak narýchlo opečená na panvici. Lenka pripravila bravčovú panenku so slivkou omáčkou a pečenými zemiakmi na rozmaríne. K tejto úprave odporúčam červené víno z Talianska z vinárstva Elena Walch Selezione Lagrein 2021.


 

Bravčová panenka na slivkovej omáčke s pečenými zemiakmi na rozmaríne

 

Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
bravčová panenka 
olivový olej
4 lyžice slivkového lekváru 
5 čerstvých alebo sušených sliviek
1 dcl červeného vína 
1 dcl vývaru
60 g masla
čili v mlynčeku
farebné korenie v mlynčeku
soľ 
pár vetvičiek čerstvého tymiánu
8 väčších zemiakov 
čerstvý rozmarín 

Postup 

1.  Panenku si vyberieme z chladničky aspoň hodinu pred prípravou a odblaníme ju, ak je treba. Potom panenku opečieme zo všetkých strán na rozpálenej panvici s olejom.

2.  Vo vnútri by mala zostať šťavnatá, takže ju opekáme cca 2 minúty z každej strany.

3.  Rozpustíme si maslo a zmiešame s  farebným drveným korením a soľou. Mäso vyberieme z panvice, prelejeme s pripraveným maslom a zabalíme do alobalu.

4.  Vložíme do rúry na 180° C na 10 minút, ak chceme mať panenku krásne ružovú. Ak preferujete viac prepečenú, nechajte ju piecť 15 minút. Ja som ju nechala 12 minút do jemnej ružovej farby. 

5.  Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a do sucha utrieme. Nakrájame ich na tenké plátky, vložíme do žiaruvzdornej formy s papierom na pečenie.

6.  Osolíme, posypeme rozmarínom a pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 20 až 30 minút na 200° C.

7.  Medzi tým si pripravíme slivkovú omáčku - Omáčku pripravíme tak, že stiahneme plameň alebo stupeň indukcie na minimum a nalejeme víno do hrnca. Chvíľu ho redukujeme.

8.  Zvýšime teplotu a pridáme vývar, slivkový lekvár, na jemno nakrájané slivky, čili a tymián. Dôkladne premiešame a zredukujeme na považovanú hustotu.

9.  Na koniec zjemníme lyžičkou masla . Podľa potreby dochutíme. 

Servírovanie - Panenku vyberieme z alobalu a nakrájame na hrubšie plátky. Môžeme servírovať spolu s omáčkou. Podávame s pečenými zemiakmi s rozmarínom a pohárom červeného vína.
 

Lagrein je pôvodná odroda viniča, ktorá má svoj domov v slnečných kopcoch Trentino Alto Adige na severovýchode Talianska. Pravdepodobne pochádza z regiónu Trentino a predpokladá sa, že jeho meno je odvodené od mesta Val Lagarina. Zatiaľ čo hory na severozápade Talianska sú domovom tejto odrody, v Novom svete sa odroda Lagrein pestuje i Austrálii, v chladnejších oblastiach ako sú Victoria's Macedon Ranges a Adelaide Hills. Taktiež v Kalifornii i Oregone. 

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Červené víno odrody Lagrein sa výborne hodí k severo talianskym regionálnym pokrmom, vrátane legendárnej sušenej šunke, ako aj dusenému hovädziemu mäsu alebo divine. Bežné i  s hubami a koreňovou zeleninou. Selezione Lagrein 2021 od Eleny Walch odporúčam vyskúšať k bravčovej panenke so slivkovou omáčkou a zemiakmi s rozmarínom. Ovocno herbálna chuť vína s vyššou prirodzenou kyselinkou výborne doplní chuť dominantnej slivkovej omáčky. Zatiaľ pomerne mladá tanínová štruktúra vína dobre pracuje i bravčovou panenkou. 

Odporúčanie someliérky:

Elena Walch Selezione Lagrein 2021

Červené víno z unikátnej, pôvodnej talianskej odrody. Šarmantná vôňa kôstkového ovocia, škorice a bieleho korenia. Temperamentná chuť s vitalitou a ovocnou textúrou pripomínajúcou čučoriedky a čierne ríbezle. Výborná harmónia spojená s eleganciou. Pozitívne môže vyzrievať ešte 3-5 rokov. 

Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Elena Walch 

Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod. Vinárstvo vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov,  rok čo rok prinášajú vinohrady hrozno tej najvyššej kvality.
 

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.