Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Bravčová panenka na slivkovej omáčke a TIP na víno
Bravčová panenka momentálne patrí k najviac populárnym druhom mäsa. Mnohí tvrdia, že je najdelikátnejšia. Ide vlastne o sviečkovicu, ktorá má minimum tuku a vďaka správnej príprave dokáže byť šťavnatá a jemná. Výborná je len tak narýchlo opečená na panvici. Lenka pripravila bravčovú panenku so slivkou omáčkou a pečenými zemiakmi na rozmaríne. K tejto úprave odporúčam červené víno z Talianska z vinárstva Elena Walch Selezione Lagrein 2021.
Bravčová panenka na slivkovej omáčke s pečenými zemiakmi na rozmaríne
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Panenku si vyberieme z chladničky aspoň hodinu pred prípravou a odblaníme ju, ak je treba. Potom panenku opečieme zo všetkých strán na rozpálenej panvici s olejom.
2. Vo vnútri by mala zostať šťavnatá, takže ju opekáme cca 2 minúty z každej strany.
3. Rozpustíme si maslo a zmiešame s farebným drveným korením a soľou. Mäso vyberieme z panvice, prelejeme s pripraveným maslom a zabalíme do alobalu.
4. Vložíme do rúry na 180° C na 10 minút, ak chceme mať panenku krásne ružovú. Ak preferujete viac prepečenú, nechajte ju piecť 15 minút. Ja som ju nechala 12 minút do jemnej ružovej farby.
5. Zemiaky si ošúpeme, umyjeme a do sucha utrieme. Nakrájame ich na tenké plátky, vložíme do žiaruvzdornej formy s papierom na pečenie.
6. Osolíme, posypeme rozmarínom a pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 20 až 30 minút na 200° C.
7. Medzi tým si pripravíme slivkovú omáčku - Omáčku pripravíme tak, že stiahneme plameň alebo stupeň indukcie na minimum a nalejeme víno do hrnca. Chvíľu ho redukujeme.
8. Zvýšime teplotu a pridáme vývar, slivkový lekvár, na jemno nakrájané slivky, čili a tymián. Dôkladne premiešame a zredukujeme na považovanú hustotu.
9. Na koniec zjemníme lyžičkou masla . Podľa potreby dochutíme.
Servírovanie - Panenku vyberieme z alobalu a nakrájame na hrubšie plátky. Môžeme servírovať spolu s omáčkou. Podávame s pečenými zemiakmi s rozmarínom a pohárom červeného vína.
Lagrein je pôvodná odroda viniča, ktorá má svoj domov v slnečných kopcoch Trentino Alto Adige na severovýchode Talianska. Pravdepodobne pochádza z regiónu Trentino a predpokladá sa, že jeho meno je odvodené od mesta Val Lagarina. Zatiaľ čo hory na severozápade Talianska sú domovom tejto odrody, v Novom svete sa odroda Lagrein pestuje i Austrálii, v chladnejších oblastiach ako sú Victoria's Macedon Ranges a Adelaide Hills. Taktiež v Kalifornii i Oregone.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Červené víno odrody Lagrein sa výborne hodí k severo talianskym regionálnym pokrmom, vrátane legendárnej sušenej šunke, ako aj dusenému hovädziemu mäsu alebo divine. Bežné i s hubami a koreňovou zeleninou. Selezione Lagrein 2021 od Eleny Walch odporúčam vyskúšať k bravčovej panenke so slivkovou omáčkou a zemiakmi s rozmarínom. Ovocno herbálna chuť vína s vyššou prirodzenou kyselinkou výborne doplní chuť dominantnej slivkovej omáčky. Zatiaľ pomerne mladá tanínová štruktúra vína dobre pracuje i bravčovou panenkou.
Odporúčanie someliérky:
Elena Walch Selezione Lagrein 2021
Červené víno z unikátnej, pôvodnej talianskej odrody. Šarmantná vôňa kôstkového ovocia, škorice a bieleho korenia. Temperamentná chuť s vitalitou a ovocnou textúrou pripomínajúcou čučoriedky a čierne ríbezle. Výborná harmónia spojená s eleganciou. Pozitívne môže vyzrievať ešte 3-5 rokov.
Vinárstvo Elena Walch
Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod. Vinárstvo vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov, rok čo rok prinášajú vinohrady hrozno tej najvyššej kvality.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





