offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Bollinger - šampanské Jamesa Bonda

Bollinger - šampanské Jamesa Bonda

„Šampanské pijem, keď som šťastná, i keď som smutná. Občas ho pijem, keď som sama. V spoločnosti ho pijem každopádne. Dám si za pohárik aj keď nemám chuť, a pijem ho vždy, keď som hladná.  Ale inak sa ho ani nedotknem – okrem toho, keď som smädná.“

Madame Jacques (Lilly) Bollinger, citát z Daily Mail zo dňa 17. októbra 1961


Bollinger je jedným z mála výrobcov šampanského, ktorí kontrolujú celý výrobný proces svojich vín.

 

Champagne Bollinger patrí medzi znalcami vína medzi najuznávanejšie šampanské, práve vďaka jeho nezameniteľnej chuti a aróme. Základom buketu je Pinot Noir, ktorý dodáva komplexnosť a silu. Chardonnay vínu dodáva nádych elegancie a jemnosti, Meunier zase sviežosť a ľahkosť. Firma Bollinger je jedným z mála výrobcov šampanského, ktorí kontrolujú celý výrobný proces svojich vín. Mimo iného je značka dlhé roky spojená s menom James Bond - agent 007.

História Bollinger

História vinárstva z regiónu Champagne sa píše už niekoľko storočí. Od roku 1585 sa rodina Hennequin postupne stávala vlastníkom pôdy v Cramant, v Cuis a v Aŷ. Firmu Maison Bollinger založili v roku 1829 v A ŷ pán Athanase Hennequin de Villermont spolu s partnermi Paulom Renaudinom a Jacquesom Bollingerom. Nasledujúcich 5 generácii zostala firma Bollinger rodinným podnikom.

Po smrti pána Bollingera v roku 1941 prevzala vedenie podniku jeho manželka Madame Jacques Bollinger, familiárne nazývaná aj „teta Lily“. Bola mimoriadne úspešná, priniesla nové impulzy a inovácie, ale zároveň dbala na prísne podmienky a postupy výroby. Na jej úsilie nadviazali synovci Claude d´Hautefeuille, Christian Bizot a Ghislain de Montgolfier. 

Ešte predtým, ako sa pod taktovkou rodiny zrodilo prvé šampanské, zastrešovala značka Bollinger skvelé tiché víno. Pre celkovú kvalitu vína je rozhodujúcim faktorom kvalita hrozna. Vinice firmy Bollinger sa rozkladajú na 160 hektároch, na mimoriadne úrodných svahoch, ktoré im umožňujú pokryť z vlastných zdrojov viac ako 60 % produkcie, čo je v oblasti Champagne ojedinelé.

Táto výhoda umožňuje vinárstvu zabezpečiť dlhodobú kontinuitu výrobného procesu a konzistenciu štýlu Bollinger. Firma Bollinger uprednostňuje hrozná s prívlastkom Grands a Premiers Crus.  Špecifikom tejto značky je, že si pre svoje šampanské ponecháva len „cuvée“ (prvých 2050 litrov najkvalitnejšej hroznovej šťavy) z prvého lisu, druhý lis predáva iným šampanským domom. 

Elegantné šampanské

Používanie barikových sudov je dnes v regióne Champagne už veľmi ojedinelé. Prvá fermentácia vo vinárstve Bollinger prebieha v malých nerezových alebo v dubových sudoch. Víno pre Bollingerove „bublinky“ La Grande Anneé a R.D. však vždy dozrieva v barikoch, ako aj vína, ktoré zrejú vo fľašiach typu Magnum (1,5l) ako vína „reserva“ (ktoré neskôr tvoria časť Special Cuvée). Bollinger používa veľmi nízke „dosage“ (prídavok cukru), pre Special Cuvée je to 7 až 9 gramov na liter a 3 – 4 gramy pre R.D (Extra-Brut). Víno dozrieva v pivnici po dobu minimálne troch rokov pred plnením do fliaš. Ďalšie 3 mesiace pred exportom zreje vo fľašiach.

Bollinger Special Cuvée

Toto víno je najdokonalejším vyjadrením štýlu Bollinger, príležitosťou a dôvodom skúsiť „Bollingera“ a zistiť, v čom sa odlišuje od ostatných výrobcov. Do jeho prípravy sa pretavili všetky skúsenosti a znalosti, ktoré jednotliví majitelia firmy počas storočí zhromaždili. Je výberom tej najlepšej kvality. Vôňa Special Cuvée je veľmi osobitá, zložená z hľuzovky, kriedy a jemného nádychu dreva. V chuti ľadová až kovová chuť je opretá o mimoriadnu štruktúru tohto prestížneho šampanského. Dochuť je dlhá, ušľachtilá. Šampanské nájdete na našom eshope.

 

Bollinger La Grande Année 

La Grande Année je Prestige Cuvée šampanského domu Bollinger. Produkuje sa len vo výnimočných ročníkoch a je vyjadrením know-how Bollingera. Viac ako špecifikom ročníka je skôr obrazom štýlu Bollinger, výnimočného „terroir“ a tradičných vinárskych techník.

Víno charakterizuje žiarivá, svetlo zlatistá farba so žltým okrajom s krásnym dlhotrvajúcim perlením. Vo vôni prevládajú tóny tropického ovocia s dominanciou ananásu s nádychom čerstvého toastu v pozadí. Najviac však zaujme jemná vôňa červeného vína. Chuť vína je vyzretá, s nádychom medu. Je elegantným ročníkovým šampanským len z viníc z Grands a Premiers Crus, s dlhou orieškovou dochuťou. Hrozno pre La Grande Année, ročník 1999, pochádza zo 17 dediniek, 82% z viníc označených najvyšším titulom Grands Crus a 18% z Premiers Crus, z odrodového hľadiska tvorí v tomto ročníku väčšinu – 63% výrazný Pinot Noir, a 37% je jemná biela odroda Chardonnay. Šampanské nájdete na našom eshope.

Ako si čo najlepšie vychutnať Bollinger

Príjemnú spoločnosť ani nemusíme zdôrazňovať. Vďaka jemnosti a sviežosti je Special Cuvée vhodné aj ako aperitív a je výborným doplnkom k morským plodom a rybám. Mohutná štruktúra ho robí aj dobrým spoločníkom hydiny.

Najlepšie chutí zo špičkového pohára na šampanské alebo na ročníkové šampanské, ideálne od firmy Riedel. Special Cuvée aj La Grande Année by malo byť servírované pri teplote 10°C, možno aj mierne viac ak chcete aby sa arómy prejavili v plnej kráse.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.