offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Austrália - unikát vo svete vín

Austrália - unikát vo svete vín

Austrálsky príbeh lásky k vínu sa začal v roku 1788. Dnes viac ako 170 000 Austrálčanov pestuje hrozno a vyrába vína. Od mladých inovátorov až po rodiny siedmej generácie. Austrália je v rámci niektorých odrôd domovom najstarších výsadieb na svete, viac ako 150 rokov. Austrália je domovom 65 jedinečných vinohradníckych oblastí, z ktorých každá má odlišné klimatické podmienky.

Aké je austrálske víno, čo ho robí jedinečným? Dočítate sa v nasledujúcich riadkoch.


Austrália v číslach

Celková plocha viníc v Austrálii je  146 244 ha (2020), z čoho južná Austrália predstavovala 52%, Nový južný Wales 24% a Viktória 15%.
V Austrálii je 2361 vinárstiev a 6251 vinohradníkov, ktorí zamestnávajú 163 790 zamestnancov na plný a čiastočný úväzok v 65 vinárskych oblastiach, s ročným podielom austrálskej ekonomiky viac ako 45 miliárd dolárov.
Celkový objem austrálskeho predaja vína v rokoch 2019/2020 bol cez 1,2 miliardy litrov, z toho 40% sa predalo na domácom trhu a 60% sa exportovalo. Domáci predaj klesol o 1%, zatiaľ čo vývoz klesol o 9%.Nezdá sa, že by COVID-19 mal podstatný vplyv na celkový objem predaja vín. Austrália v 2019 vyviezla 729 miliónov litrov vína v hodnote 2,8 miliárd dolárov. Hlavným cieľovým trhom bola Čína, ktorá predstavuje 39%  vývozu. 


Najdôležitejšie oblasti Austrálie

K roku 2020 má Austrália 65 vinohradnícky oblastí a svoj vlastný apelačný systém.  Vďaka svojej rozlohe a širokej škále klimatických a geografických podmienok sa radí medzi najuniverzálnejšie vinohradnícke krajiny na svete. Celkovo je podnebie ovplyvnené južnou šírkou, ale významnú úlohu zohrávajú aj regionálne prvky, ako napríklad nadmorská výška a blízkosť oceánov. Víno sa vyrába vo všetkých šiestich austrálskych štátoch. Väčšina sa však vyrába na juhovýchode, v Novom Južnom Walese, Viktórii a najmä v Južnej Austrálii, predstavuje asi polovicu ročnej produkcie krajiny. Západná Austrália tvorí iba asi dve percentá produkcie. 
 

Adelaide Hills (značky Penfolds a Hardys)

Je to rozmanitá oblasť ako jej vína, strmé kopce a údolia vytvárajú rôzne mikroklímy. Ide o relatívne mladú vinohradnícku oblasť, ktorá hrá zásadnú úlohu vo vývoji austrálskeho vína. Pestujú sa tu odrody  Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Celková rozloha vinohradov je 3832 ha. Adelaide Hills je jednou z najchladnejších a najvýznamnejších oblastí Austrálie. Celkovo má mierne podnebie a vysokohorské oblasti sú chladnejšie a daždivejšie ako tie nižšie položené.

Leto je chladné a suché, cez zimu a na jar padá väčšina zrážok. Pôdy sa líšia medzi nízko položenými oblasťami a vyššie položenými lokalitami. Zmes šedo-hnedých alebo hnedých hlinitých pieskov na ílovitých podložiach piesočnatých pôd. Adelaide Hills je popredným regiónom pre Pinot Noir južnej Austrálie. Rovnako ako Chardonnay sa aj Pinot Noir používa pri výrobe kvalitných šumivých vín. Región je tiež lídrom vo výrobe vín odrody Shiraz, ktoré sa vyznačujú eleganciou.  
 

Barossa Valley (značka Penfolds)

Barossa Valley je jednou z najväčších vinohradníckych oblastí na svete. Viac ako 150 vinárstiev produkuje rozmanitú škálu vín. V Barossa Valley sa nachádzajú pestovatelia hrozna už šiestej generácie. Celková rozloha vinohradov je 11156ha. Barossa má stredomorské podnebie, dole je teplejšie a v kopcoch je chladnejšie. Táto rozmanitosť regiónu  umožňuje vyrábať všetko od jemných bielych vín až po mohutnejšie červené. Pre Barossu sú typické chladné, vlhké zimy a teplé, suché letá,  vlhkosť vzduchu je nízka. Pôdy sú väčšinou bohaté a hlboké, ílovito-piesočnaté. Nie je veľa austrálskych vín tak slávnych ako Barossa Valley Shiraz. 

Clare Valley

Skrytý klenot, Clare Valley, je zastrčený v juhoaustrálskom pohorí Mount Lofty Ranges. V niektorých ohľadoch je to miesto kontrastov,  malá vinohradnícka oblasť s globálnou reputáciou. Celková rozloha vinohradov je 4994ha. Clare Valley je kopcovitá oblasť, v ktorej je 5 regiónov - Auburn, Watervale, Sevenhill, Polish Hill River a Clare, ktoré produkujú odlišné  štýly vín od ľahkých a elegantných až po bohaté a robustné vína. Letá sú tu teplé až horúce, zimy chladné s väčšinou zrážok.

Existuje tu až jedenásť typov pôd od červenej ornice cez vápenec v Watervale až po bridlicu v Polish Hill River. Riesling z Clare Valley je známy po celom svete, je ľahký, svieži a najlepšie môžu vyzrievať desaťročia. 

Jeho susedom je Eden Valley. Je to prémiová oblasť s chladným podnebím. Má dlhoročnú tradíciu výroby špičkových vín z odrôd Riesling a Shiraz. V Eden Valley sa vyrába jeden z najlepších Shirazov na svete z vinohradu vysadeného v polovici 19. storočia. 

 

Coonawarra (značka Penfolds)

Coonawarra je malý región s veľkou reputáciou, vinohradnícka oblasť známa kvalitnými vínami. Niektoré vinice sú udržiavané po celé generácie. Cabernet Sauvignon z Coonawarry je považovaný za jeden z najlepších vo svete a spolu so Shirazom dokážu vyzrievať veky.

Coonawarra zostala verná klasickým vínam, ale nová generácia mladých vinárov sa venuje alternatívnym odrodám a novým  štýlom. Coonawarra je známa unikátnym typom pôdy -  terra rossa („červená pôda“) s vysokým obsahom oxidu železa. 

McLaren Vale (značka Eileen Hardy)

Oblasť je domovom jednej z najprogresívnejších a environmentálne uvedomelých vinárskych podnikov v Austrálii. Dopyt po jeho prémiových vínach je na vysokej globálnej úrovni.

Nízka nadmorská výška a teplé stredomorské podnebie s dostatkom letného slnka, ochladzujúci vánok zo svahov neďalekých vrchov Mount Lofty, Gulf  a St. Vincent prispievajú k rozmanitosti podnebia v celom regióne, vďaka čomu je každé miesto pôvodu vín jedinečné. Shiraz je typické víno regiónu, Grenache sa stáva ďalšou hviezdou v McLaren Vale. Vinice v tomto regióne produkujú aj ľahšie vína k jedlu. 

 

Vinohradnícka oblasť Hunter Valley má bohatú históriu a nová generácia odvážnych vinárov prepisuje jej budúcnosť. Sídlo ikonických vinárstiev a domov prvých austrálskych komerčných viníc. Oblasť v takmer subtropickom podnebí ma veľmi chladné noci počas dozrievania hrozna z čoho profituje Sémillon, ktorý sa vo fľaši môže pozitívne zlepšovať dve- tri dekády.  Táto oblasť je domovom mnohých vinárstiev s dôrazom na terroir.

Margaret River je jednou z najizolovanejších vinohradníckych oblastí na svete s lesmi, nedotknutými plážami, rastlinami a divými zvieratami, ktoré sa nenachádzajú nikde inde. Dnes je domovom viac ako 150 vinárstiev, ktoré vyrábajú špičkové vína. Je známa svojim elegantným Cabernetom Sauvignon a bielymi vínami z odrôd Chardonnay a Sauvignon Blanc. 

Yarra Valley je nielen vinohradníckou oblasťou  ale i regiónom s ovocnými sadmi, olivovými hájmi a bylinkovými farmami. Je známa svojim chladným podnebím. Súčasné vinárstva produkujú všetko od najkvalitnejších odrôd Pinot Noir a Chardonnay až po alternatívne odrody ako Nebbiolo či Arneis. Spolu s Tasmániou aj zdrojom pre skvelé šumivé vína vyrábané klasickou metódou.

Vína z Austrálie sú vynikajúce a nezabudnuteľné. Veľa z nich pochádza zo starých vinohradov, ktoré pre určité odrody  patria medzi najstaršie na svete. Najlepšie vína dobre vyzrievajú, čím sa postupne stávajú aj predmetom investícii. Dobrou inšpiráciou pre ich kúpu môže byť prestížna Langtonova klasifikácia. Na druhej strane je Austrália domovom veľkých vinárskych podnikov s vínami pozoruhodnej kvality a stále priaznivej ceny. Nad ich kúpou netreba váhať, aj z dôvodu ich vysokého dopytu vo svete.
 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.