offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Antipasti a TIP na víno

Antipasti a TIP na víno

Leto ešte nekončí. Ak chystáte s priateľmi letnú párty, nechajte sa inšpirovať receptom od Lenky na rýchle a farebné, talianske antipasti. A samozrejme k pravej letnej, talianskej atmosfére určite patrí Prosecco. Odporúčam Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut.


 

Antipasti a Prosecco

 

Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
4 ks broskýň, záleží od veľkosti
1x mozzarella di bufala
3x mozzarella 
1x balenie prosciutto
parmezán
1x polovica oranžového melónu cantaloupe
maliny
cherry rajčiny červené a oranžové 
1 bageta 
olivový olej
čerstvá bazalka
mleté čierne korenie
sušené talianske bylinky
mäta 

Postup 

1.  Budeme potrebovať servírovaciu dosku najlepšie drevenú, ja som použila stredne veľkú s rozmerom 56 x 20 cm.

2.  Všetky ingrediencie si môžeme predpripraviť a nakrájať na 1 tanier a poukladať do misiek.

3.  Broskyne si nakrájame na mesiačiky, mozzarelu si nakrájame na kolieska, prosciutto jemne natrháme, parmezán si nakrájame na kocky.

4.  Takisto nakrájame cantaloupe melón, maliny si umyjeme a necháme vyschnúť. Cherry paradajky si nakrájame na mesiačiky a bagetu na kolieska.

5.  Na panvicu dáme zohriať olivový olej z obidvoch strán opečieme bagetu a posypeme bylinkami. 

Servírovanie

Na dosku som ukladala broskyne s mätou. Mozzarellu a bazalku som jemne nakvapkala s olivovým olejom a čerstvým mletým čiernym korením. Natrhala som prosciutto, pokrájala parmezán a melón na  kocky. Nasledovali cherry paradajky, maliny s mätou a nakoniec opečená bageta. Takto vznikne  zaujímavá farebná kombinácia a môžeme podávať s Proseccom
 

Antipasto (množné číslo antipasti) je tradičný prvý chod talianskeho prestierania. Zvyčajne skladá z malých porcií servírovaných na tanieri alebo drevenej doske. Každý sa obsluhuje sám a účelom je povzbudiť chuť do jedla. Medzi typické ingrediencie patria údeniny, olivy, nakladané huby, ančovičky, artičokové srdiečka, rôzne tipy syrov, olivový olej, ovocie a zelenina. Antipasti sa veľmi líši podľa regiónov. Na juhu Talianska je celkom možné nájsť rôzne úpravy morských rýb a tradičných južných údenín, zatiaľ čo v severnom Taliansku obsahujú rôzne druhy údenín a húb a najmä v blízkosti jazier aj sladkovodné ryby. Syry sa tiež výrazne líšia medzi regiónmi.

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut z vinárstva Santa Margherita môžete servírovať ako aperitív a výborne sa hodí k typickým talianskym kanapkám a antipasti. Taktiež je výborným partnerom ku grilovaným morským rybám a plodom mora, k cestovinám Carbonara či ku krémovému rizotu s hubami. 

Odporúčanie someliérky:

Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut  

Príťažlivá vôňa s tónmi kvitnúcej jablone a citrusových plodov. Hladká ovocná chuť s nižšou dozážou a minerálnym záverom. Patrí do TOP 10 najlepších značiek Prosecca. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Santa Margherita 

Santa Margherita dnes vlastní desať rôznych vinárstiev v najkrajších vinohradníckych oblastiach Talianska od východnej časti Veneta až po Sicíliu, od vrchov Valdobbiadene a Refrontolo po Franciacortu, od Alto Adige po Lugano, Chianti Classico, Maremmu  a Sicíliu. Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 712 hektároch, z ktorých 70% vlastní skupina priamo a viac ako polovica je ekologicky obhospodarovaná. Pod krídla spoločnosti Santa Margherita patria vinárstva : Santa Margherita, Torresella, Kettmeir, Lamole di Lamole , Ca 'del Bosco, Cà Maiol, Tenuta Sassoregale, Vistarenni, Terrelíade a Cantina Mesa. Santa Margherita Wine Group bola jedným z priekopníkov v premene odrody Glera z Valdobbiadene na Prosecco, ktorý dnes udáva trendy. Santa Margherita je jedným z top producentov Prosecca, ktoré patrí k jedným z najznámejších a najuznávanejších šumivých vín na svete. 

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.