Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Aký drink si dáte na lyžovačke? Pozrite si našu Apres-ski inšpiráciu.
Après-ski je neoddeliteľnou súčasťou zimnej dovolenky. Lyžiarske bary na zjazdovkách sa tešia veľkému úspechu. Priamo na svahu si môžete dopriať pohár vína alebo iného teplého nápoja. Prezradíme vám, čo je tento rok top drinkom, ktorý by ste mali ochutnať na svahu. Prípadne si ho kľudne namiešajte na chate po lyžovačke, väčšinu zvládnete pomerne jednoducho.

Teplé nápoje nielen z vína
Klasickými zimnými nápojmi sú varené víno, punč alebo grog. Novinkou, najmä v severských krajinách, je glög. Základom je varené víno, do ktorého sa pridá vodka, kardamón, zázvor, škorica, klinčeky a pomarančová kôra. Pozor, má to silu.
Typickým rakúskym ski nápojom je Jägertee, ktorý naozaj na svahu zahreje. Pripravuje sa z rumu, čierneho čaju, červeného vína a akejkoľvek ovocnej pálenky. Nakoniec sa dochutí cukrom, škoricou a klinčekmi.
Prosecco tečie prúdom
Prosecco na hory patrí. V každom bare na zjazdovkách predovšetkým v talianských Alpách nesmie chýbať v ponuke. Prosecco je trendy i v našich ski baroch, či už samostatne alebo ako súčasť koktailoch, napríklad Hugo. Vznikne namiešaním Prosecca, bazového sirupu a sódovky, ozdobený lístkom mäty.
Slnečné Veneziano
Je známy horko sladký oranžový aperitív spritz, do ktorého sa pridá Prosecco. Zimná verzia Aperolspritzu.
Bombardino
Je to úplná bomba, ako už hovorí názov. Ide o kombináciu rumu, vajcového koňaku, šľahačky a kakaa.
Flying Hirsch
Miešaný nápoj, ktorý je populárny hlavne v Alpách. Základom je energetický nápoj, do ktorého sa pridá silný, horký, bylinný likér. Takzvaný „nakopávač“.
Do tejto kategórie patrí i miešaný drink z energetického nápoja, do ktorého sa pridá farebný alkohol v menšom pohári. Dosiahnete zaujímavý farebný efekt.
V Nemecku na zjazdovkách môžete ochutnať netradičný Zirbenschnaps z borovicových šišiek, vo francúzskych Alpách zas likér Génépi z paliny.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



