Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Po výzve vybrať správnu fľašu vína prichádza výzva, ako ju otvoriť. Ste na večierku a potrebujete otvoriť fľašu vína. Zrazu sa na vás uprene pozerá miestnosť plná ľudí, ktorí čakajú, ako zavŕtate vývrtku do korku. Nebojte sa, naučiť sa otvoriť fľašu vína pomocou vývrtky je naozaj jednoduché.
Somelierska vývrtka má tri dôležité časti: nožík, páku a vývrtku. Ako prvé odstráňte fóliu z fľaše vína. Umiestnite nôž pod okraj fľaše a otáčaním odstráňte fóliu. Umiestnite vývrtku do stredu korku a otočte ju v smere hodinových ručičiek.
Buďte veľmi opatrní, aby ste vývrtku umiestnili čo najbližšie k stredu korku, aby ste predišli potenciálnemu odlomeniu korku do vína. Umiestnite menší kĺb vývrtky na okraj fľaše, potom zdvihnite rukoväť, kým sa korok nevytiahne do polovice z fľaše. Opakujte rovnaký pohyb pomocou dlhšieho kĺbu vývrtky a ťahajte, kým nebude korok takmer vonku. Pomocou ruky vytiahnite korok úplne von.


Otvoriť fľašu vína bez vývrtky môže byť zložitejšie. Napríklad otváranie fľaše vína pomocou noža je dosť nebezpečné a používanie topánok na otváranie fľaše vína je nebezpečné nielen pre vaše víno aj topánky.
Odporúčajú sa dve možnosti, ak máte fľašu vína a nenájdete žiadnu vývrtku. Zátku od vína zatlačte dovnútra namiesto vyťahovania pomocou tupého nástroja. Alebo použite pumpu na bicykel na vtlačenie vzduchu do fľaše tak, aby korok stúpal von.
Použitie skrutky a kladiva je jedným z najlepších spôsobov, ako otvoriť fľašu vína bez vývrtky. Vyžaduje si určitú odolnosť a silu. Vezmite skrutku (najlepšie dlhú) a skrutkovačom ju zaskrutkujete do korku. Potom zoberte zadnú stranu kladiva, zaistite ho pod skrutkou a vytiahnite korok.
Táto metóda je pomerne jednoduchá, ale znamená to rozlúčiť sa s jedným z vašich drôtených vešiakov, už ho nebudete používať na zavesenie oblečenia. Najprv ohnite špičku vešiaka asi o 30 stupňov dozadu, vyzerá ako háčik na ryby. Potom posuňte drôt nadol do fľaše na víno vedľa korku. Otočte drôt o 90 stupňov tak, aby háčik bol pod korkom. Jednoducho potiahnite drôt nahor a korok by sa mal uvoľniť.
Použitie kľúča je jedným z najlepších spôsobov, ako otvoriť fľašu vína bez vývrtky. Táto metóda je trochu podobná možnosti, pri ktorej sa na vytrhnutie korku používa skrutka a kladivo. Tentoraz však stačí zapichnúť kľúč do korku pod 45-stupňovým uhlom a pohybovať vrchnou časťou predmetu v kruhu, pričom korok v podstate pomaly otáčajte. Po niekoľkých otáčkach by mal korok vyjsť. Uistite sa, že kľúč naozaj vložíte do korku, pretože ak to neurobíte, korok by sa mohol rozpadnúť.
Výzva pre všetkých nadšencov. Pomocou skrutkovača opatrne vytvorte otvor cez korok. Po dokončení uviažte na jednom konci šnúrky veľký uzol a pomocou skrutkovača ho pretlačte cez korok. Keď uzol dosiahne druhý koniec korku, malo by sa dať vytiahnuť. Rozdrvené kúsky korku môžu spadnúť do vína. Jednoducho prelejte víno cez sitko do karafy.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.