offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
6 ideálnych vín jesene

6 ideálnych vín jesene

Jeseň je najfarebnejším ročným obdobím. Rôzno sfarbené lístie môže pripomínať niekomu i farbu vín – zlato zelenkavá, žltá, oranžová, rubínovo červená alebo bordová. Prinášame vám zaujímavé tipy vín, s ktorými môžete prežiť nádhernú farebnú jeseň.


 

1. fáza 

Postupne lístie mení farbu zo zelenej na zlatistú. Rovnako sa menia i naše chute. Od ľahkým, sviežich letných  vín prechádzame k plnším bielym. Práve teraz je čas siahnuť po Chenin Blanc zo starých vinohradov z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.

Víno, ktoré fermentovalo v dubových sudoch z Burgundska 12 mesiacov, získalo štruktúru a pritom si zachovalo svoju ovocnosť a prirodzenosť. Pokojne ho dekantujte v karafe.

Perfektne sa hodí k prepracovanejším jedlám, ako sú ryby a mäkkýše s omáčkou, hydina, krémové rizoto s petržlenovou vňaťou. 

Somelierka odporúča víno: Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes Saumur 2018

2. fáza 

Aj oranžová je farbou jesene. História výroby oranžového vína siaha do východoeurópskej vinohradníckej krajiny Gruzínsko. V tejto krajine vína kvasili v qvevroch, ktoré sa používali i na dozrievanie vín. Práve odroda Tramín červený je výbornou odrodou k výrobe „orange wine“.

Ten od Kasnyika podstúpil 15-dňovú maceráciu na šupkách. Víno zrelo 9 mesiacov na jemnom sedimente v použitých dubových sudoch. Výborný k tradičnej ázijskej kuchyni.

Somelierka odporúča víno: Kasnyik Orange Tramín Organic 2021

 

3. fáza 

Zlato jantárová farba lístia mi pripomína Vinsanto z vinárstva Antinori. Výroba tohto vína regióne Chianti Classico siaha až do stredoveku. Pri dodržaní tradičných metód a prísnych výrobných predpisov sa Vinsanto vyrába z odrôd Trebbiano a Malvasia, ktoré sa nechajú sušiť prirodzeným procesom vyžadujúcim čas a trpezlivosť.

Hrozno sa nechalo vysušiť do konca decembra, potom bolo jemne lisované. Vinsanto Marchese Antinori vyzrieva  3 roky v malých dubových sudoch „caratelli“.

Opojná vôňa kandizovaného ovocia, marcipánu a lesného medu, dopĺňa v chuti limetková kôra a hrozienka. Výborné k mini torte s brusnicami a bielou čokoládou.

Somelierka odporúča víno: Antinori Vinsanto del Chianti Classico 2015

4. fáza 

Každý z nás si pamätá vôňu mokrého farebného lístia, jemne zemitá. Pri popise vína odrody Pinot Noir sa často stretávame práve s týmto pomenovaním.

Klasický Pinot Noir s týmto prejavom môžete nájsť nielen v Burgundsku, ale aj v Chile. Ten z vinárstva Errazuriz je jemný, kvetinovo herbálny s ovocnou textúrou a celkovým prirodzeným prejavom. Výhodou je, že už teraz je pripravený na pitie. 

Somelierka odporúča víno: Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020

 

 

5. fáza 

Jeseň bez Frankovky si neviem predstaviť. Odroda, ktorá si zaslúži pozornosť. Karmazín odkazuje na staré pomenovanie pre Frankovku.

Tá od Honzu Stáveka je naozaj taká, akú si ju môžu pamätať naši starí rodičia. Klasická, drsná a nadčasová, vyrobená tradičným spôsobom. Výborná s trhanému konfitovanému kačaciemu mäsu s omáčkou z červenej kapusty. 

Somelierka odporúča víno: J. STÁVEK Karmazín family 30´ cuvée 2018

 

6. fáza 

Jeseň je unikátne ročné obdobie aj vo vinohrade. Listy niektorých modrých odrôd sa sfarbia až do purpurovo bordovej farby. Nádherná scenéria s kalichom vína napríklad s Malbecom z oblasti Cahors.

Extra Libre je unikátne červené víno vyrobené bez oxidu siričitého. Prirodzené, elegantné s odtlačkom ruky vinára Pascala Verhaeghe. Čistý výraz Malbecu. 

Somelierka odporúča víno: Château du Cedre Extra Libre, Cahors Malbec, BIO 2021

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.