Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

5 letných Rosé koktailov
Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Popularita ružových vín v posledných rokoch vo svete stúpa a získava si čoraz viac priaznivcov, či už vo forme šumivých alebo tichých vín. Prinášame vám päť osviežujúcich koktailov, ktoré si môžete pripraviť s ružovým vínom.
Osviežujúca ružová limonáda
Ingrediencie
• ¼ šálky cukru
• 1 a ¼ šálky vody
• ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
• 1 šálka ružového vína Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Rosé
Postup
Na prípravu limonády zmiešajte vodu a cukor v malom hrnci. Priveďte do varu a miešajte, aby sa cukor rozpustil. Necháme vychladnúť.
Pridajte čerstvú citrónovú šťavu a vodu do cukrovej zmesi a miešajte, aby sa rozpustila. Dáme do chladničky do vychladnutia. Pred podávaním zmiešame limonádu s ružovým vínom. Rozdeľte medzi dva poháre a podávajte.
Limonáda z ružového krvavého pomaranča
Ingrediencie
• ¼ šálky cukru
• 1 šálky vody
• ¼ šálky šťavy z krvavého pomaranča
• ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
• 1 šálka ružového vína Museum Rosé 2023
• plátky krvavého pomaranča
Postup
Všetky ingrediencie jemne premiešajte, aby sa v ňom spojili v. Kokteil doplňte drveným ľadom.
Ružová sangria s jahodami a broskyňou
Ingrediencie
• ⅓ šálky cukru
• ⅓ šálky brandy Romate Solera Reserva 36%
• 2 šálky nakrájaných jahôd
• 1 šálka nakrájaných broskýň
• 1 fľaša ružového vína Reya Organica Cabernet Sauvignon rosé
• 1 šálka perlivej vody
• 10-20 lístkov bazalky
Postup
Cukor a brandy dajte do veľkého džbánu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte čerstvé ovocie, víno a sódu a premiešajte, aby sa zmes spojila. Poslednú pridajte bazalku. Pred podávaním dajte sangriu do chladničky aspoň na 6 hodín. Podávajte s ľadom.
Kráľovský ružový kokteil
Ingrediencie
• 45 ml Lillet blanc
• 15 ml čerstvej grapefruitovej šťavy
• 15 ml cukrového sirupu
• 1 vaječný bielok
• 90 ml ružového Champagne De Saint Gall Le Rosé Premier Cru
Postup
Do šejkra plného ľadu nalejte Lillet, grapefruitovú šťavu, cukrový sirup a vaječný bielok. Silne pretrepávajte dobrých 10-15 sekúnd, kým nebude úplne ľadový. Nalejte do Camille Coupe pomocou sitka. Doplňte Champagne. Ozdobte jedlými kvetmi alebo plátkom čerstvého grapefruitu.
Koktail z ružového vína
Ingrediencie
• 1-2 kolieska citróna
• 1-2 plátky grapefruitu
• ľad
• 180 ml ružové vína Gérard Bertrand Prima Nature Syrah Rose
• 45 ml ginu GINJOY 45%
• 15 ml cukrového sirupu
Postup
Na dno pohára rozmixujte kolieska citróna a grapefruitu. Pridajte ľad, ružové víno, gin a dobre premiešajte. Pridajte cukrové sirup na požadovanú sladkosť. Preceďte do pohára na víno a pridajte rozmixovaný citrón a grapefruit. Prevzaté z FoodWine
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.