Vianoce sú časom, keď sa stretávame s rodinou, zdieľame radosť, lásku a nezabudneme na tie najlepšie momenty pri spoločnom stole. A práve v týchto chvíľach, kedy si vychutnávame tradičné vianočné pokrmy, je Tokajské víno ideálnym partnerom, ktorý umocní každú chvíľu.
Rýchle chuťovky a Prosecco
Prišla k vám neohlásená návšteva a vy máte v chladničke len šalát, ovocie, Proscuitto, syry a Prosecco? Aj z tohto mála môžete vyčariť rýchle a ľahké menu pre vašich priateľov. Lenka pre vás pripravila tri rýchle a ľahké recepty, s ktorými sa stanete výborným hostiteľom. A nezabudnite ani na Prosecco, ktoré by nemalo chýbať vo vašej chladničke.
Bruschetta je talianska špecialita. Pôvod tohto jedla je známy z 15. storočia, pochádza zo stredného Talianska. Bruschetta sa zvyčajne je na raňajky alebo večer ako predjedlo. V Taliansku sa často pripravuje na grile. V Toskánsku sa bruschetta nazýva fettunta, v regióne Abruzzo ventricina. Chrumkavý chlebík s nadrobno nakrájanými paradajkami a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto toskánskej variante obloženého chlebíčka je hlavné čaro v kvalitnom chlebe, zrelých paradajkách, voňavom oleji a bylinkách.
Talianska bruschetta s paradajkami a mozzarellou
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Bagetu na nakrájame na malé „chlebíčky“. Pripravíme z nich hrianky na panvici.
2. Upečené bagetky pokvapkáme olivovým olejom a potrieme cesnakom
3. Paradajky , bazalku a mozzarellu nakrájame na nadrobno do misky, malou lyžičkou posypeme sušené bylinky všetko spolu premiešame.
4. Zmes vrstvíme na chrumkavé bagety.
Someliérka odporúča vhodné víno
K bruschette s paradajkami a mozzarellou odporúčam Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní sladšiu chuť cherry paradajok a mozzarelly.
Najznámejšie Prosciutta sú Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele. Jedinečnosť týchto prísne vymedzených oblastí znamená ideálne klimatické podmienky pre prírodné zretie, ktoré im dávajú nezameniteľnú chuť. Dôležité je mäso poriadne nasoliť, aby sa zbavilo vody a dobre zakonzervovalo. Potom sa suší niekoľko mesiacov až rokov v dobre vetranom mieste.
Letný šalát s melónom, Prosciuttom a dresingom
Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Vo väčšej miske premiešame šalát Melón očistite a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte ho k šalátovej zmesi.
2. Prosciutto tiež nakrájajte, prípadne natrhajte na menšie kúsky. V šaláte vytvorí dokonalú slanú chuť.
3. Na šalát nasypte hoblinky Grana Padano a nezabudnite ani na svieži ľahký dresing. V malej miske zmiešajte lyžicu medu s lyžicou dijónskej horčice a dve lyžice gréckeho jogurtu a zľahka pokvapkajte šalát a môžeme servírovať na tanier.
Someliérka odporúča vhodné víno
Terra Serena Prosecco Rose Brut Millesimato 2019 je skvelým spoločníkom k šalátu s melónom, Proscuittom a dressingom. Ružové Prosecco sa snúbi so slanšou chuťou Proscuitta a podporí sladkosť melónu.
Šalát Caprese
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks
Caprese je jednoduchý taliansky šalát, ktorý pochádza z Kampánie. Pripravuje sa z nakrájaného syru mozzarella, nakrájaných rajčín, listov bazalky a ochutený soľou a olivovým olejom. Farby Caprese, červená, biela a zelená, majú pripomínať taliansku národnú vlajku. Caprese sa servíruje ako antipasty.
Postup
1. Mozarellu a paradajky nakrájame na tenké plátky a striedavo ich naukladáme na plochý tanier.
2. Pridáme lístky bazalky.
3. Osolíme a okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olivovým olejom.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šalát Capresse sa určite nezaobíde bez Prosecca. Ja som pre vás vybrala Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní tento ľahký taliansky šalát.
K talianskym antipasty sa iné ako talianske šumivé víno odporučiť nedá. Lokálne víno k lokálnej kuchyni. Prosecco je výborným aperitívom k talianskym predkrmom ako sú Proscuitto s melónom, šalát Capresse alebo Bruschetta. Jeho ľahká, ovocná chuť s pravidelným perlením znamenite naštartuje chuťové bunky k ostatným pokrmom a vínam. Ak chcete objaviť niečo viac ako Prosecco, odporúčam vyskúšať Franciacortu.
Ďalšie články
Zapojte sa do hry o trojdňový pobyt na Tokaji pre 2 osoby. Penzión Tokaj Ostrožovič sa nachádza na pokojnom mieste v obci Veľká Tŕňa v srdci slovenského vinárskeho regiónu. Ponúka vínnu pivnicu, degustácie vín a úžasnú atmosféru.
Do súťaže sa můžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Ostrožovič na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 29. 11. - 19. 12. 2024.
12. novembra 2024 na InterContinental Berlin ocenili víťazov European Coffee & Hospitality Awards 2024. Lavazza, jedna z najvýznamnejších svetových pražiarní kávy, získala ocenenie „Najlepšia komerčná pražiareň kávy“ na European Coffee & Hospitality Awards 2024 počas @COHO Expo – The Coffee & Hospitality Expo. Na druhom mieste skončili Illy a Löfbergs. Toto uznanie zdôrazňuje odhodlanie spoločnosti Lavazza v snahe o dokonalosť kávy v kombinácii s trvalo udržateľnou kvalitou.
Keď nás obklopuje zima, je to ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom červeného vína alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.