K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Prosecco Mionetto - nové Prosecco v našej ponuke
V roku 1887 Francesco Mionetto založil vinárstvo Mionetto v regióne Valdobbiadene, v srdci oblasti Prosecco. Jeho láska a vášeň pre tento región sú dodnes základnou hodnotou pre toto vinárstvo. Mionetto bolo od samého začiatku moderným a inovatívnym vinárstvom, ktoré dokázalo predvídať trendy a zároveň si zachovávalo silné puto s tradíciami. Dnes je žiarivým príkladom produkcie komerčnej značky Prosecca na medzinárodnej scéne.
Využite akciu na Set Prosecco Mionetto + uzáver ZADARMO.
Oblasť Prosecco sa nachádza na severovýchode Talianska medzi regiónmi Benátky a Friuli Venezia Giulia s celkovou rozlohou 24 000 hektárov, má približne 13 000 výrobcov a 375 pivníc. Leží na pol ceste medzi Dolomitmi a Jadranským morom a je zapísaná do zoznamu UNESCO.
Dokonalé podmienky
Podnebie vo Valdobbiadene je mierne, oblasť je chránená Alpami na severe a ohrievaná vetrom od Jadranského mora na východe, čo v lete zmierňuje teplotu a vytvára zrážky, ktoré napomáhajú správnemu rastu viniča.
Na konci leta je oblasť charakteristická veľkými teplotnými výkyvmi medzi dňom a nocou a tie umožňujú vývin aromatických látok v hrozne. V oblasti sa nachádza niekoľko typov pôd od kamenistej až po ílovitú alebo piesočnatú.
V roku 1982 začalo vinárstvo používať pri výrobe Prosecca metódu Charmat, ktorá umožňuje lepšie uchovanie chutí a vôní. Po šetrnom lisovaní a prvej fermentácii, pomocou metódy Charmat prebieha druhá fermentácia pri riadenej teplote v autoklávoch..
Objavte všetky chute Prosecco Mionetto
„Úlohou vinára nie je len vyrábať kvalitné šumivé víno, ale aj udržiavať vzťahy s miestnymi farmármi, ktorí hrozno pestujú a dodávajú. Mionetto má to šťastie, že má s majiteľmi viníc dobré vzťahy, ktoré trvajú už po celé generácie.“
Rafinované Prosecco
Prosecco Mionetto je výborným aperitívom, príjemne naladí chuťové bunky. Mionetto tvorí skvelý základ pre kokteily zmiešaním s citrusovými džúsmi alebo sladkými likérmi. Výborne sa hodí k Prosciuttu, k pokrmom z morských plodov alebo pikantnej ázijskej kuchyni.
Mionetto Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG Extra Dry je inovatívne a rafinované. Slamovožltá farba s pravidelným perlením. Atraktívna vôňa s dominanciou jabĺk, broskýň a citrusov. Chuť je svieža, ovocná s jemne krémovou štruktúrou a sladším záverom.
Najklasickejšia línia spoločnosti Mionetto sa vyznačuje šikmým dizajnom etikety, ktorý je pre vinárstvo charakteristický. Šikmá etiketa s elegantným motívom sa objavuje na etikete i na hrdle fľaše.
Ružové i tradičné
Ružové ročníkové Mionetto Prosecco Rosé Millesimato 2020 Extra Dry je kupážou odrôd Glera 90% a Pinot Nero 10%. Jemná lososovo ružová farba s pravidelným perlením. Ovocná vôňa i chuť citrusov, zrelých čerešní a malín s ľahkou kyselinkou a sladším záverom.
Najpredávanejším je Mionetto Prosecco Treviso DOC z oblasti Treviso. Svetlá slamovo žltá farba s intenzívnym perlením. Vo vôni dominuje zelené jablko, zrelá broskyňa doplnená včelím medom. Chuť je svieža, ovocná, nekomplikovaná.
Prosecco Mionetto Frizzante z oblasti Treviso má slamovo žltú farbu, je sprevádzaná vôňou vistérie a agátového kvetu. Chuť je osviežujúca a temperamentná s jemnými náznakmi medu a zrelého jablka.
Ďalšie články
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.