Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
![Prosecco Mionetto - nové Prosecco v našej ponuke](/www/thumbnails/blog-xs/mionetto-etiketa-bg_500xf1qmt1620320278.jpg)
Prosecco Mionetto - nové Prosecco v našej ponuke
V roku 1887 Francesco Mionetto založil vinárstvo Mionetto v regióne Valdobbiadene, v srdci oblasti Prosecco. Jeho láska a vášeň pre tento región sú dodnes základnou hodnotou pre toto vinárstvo. Mionetto bolo od samého začiatku moderným a inovatívnym vinárstvom, ktoré dokázalo predvídať trendy a zároveň si zachovávalo silné puto s tradíciami. Dnes je žiarivým príkladom produkcie komerčnej značky Prosecca na medzinárodnej scéne.
Využite akciu na Set Prosecco Mionetto + uzáver ZADARMO.
Oblasť Prosecco sa nachádza na severovýchode Talianska medzi regiónmi Benátky a Friuli Venezia Giulia s celkovou rozlohou 24 000 hektárov, má približne 13 000 výrobcov a 375 pivníc. Leží na pol ceste medzi Dolomitmi a Jadranským morom a je zapísaná do zoznamu UNESCO.
Dokonalé podmienky
Podnebie vo Valdobbiadene je mierne, oblasť je chránená Alpami na severe a ohrievaná vetrom od Jadranského mora na východe, čo v lete zmierňuje teplotu a vytvára zrážky, ktoré napomáhajú správnemu rastu viniča.
Na konci leta je oblasť charakteristická veľkými teplotnými výkyvmi medzi dňom a nocou a tie umožňujú vývin aromatických látok v hrozne. V oblasti sa nachádza niekoľko typov pôd od kamenistej až po ílovitú alebo piesočnatú.
V roku 1982 začalo vinárstvo používať pri výrobe Prosecca metódu Charmat, ktorá umožňuje lepšie uchovanie chutí a vôní. Po šetrnom lisovaní a prvej fermentácii, pomocou metódy Charmat prebieha druhá fermentácia pri riadenej teplote v autoklávoch..
Objavte všetky chute Prosecco Mionetto
„Úlohou vinára nie je len vyrábať kvalitné šumivé víno, ale aj udržiavať vzťahy s miestnymi farmármi, ktorí hrozno pestujú a dodávajú. Mionetto má to šťastie, že má s majiteľmi viníc dobré vzťahy, ktoré trvajú už po celé generácie.“
Rafinované Prosecco
Prosecco Mionetto je výborným aperitívom, príjemne naladí chuťové bunky. Mionetto tvorí skvelý základ pre kokteily zmiešaním s citrusovými džúsmi alebo sladkými likérmi. Výborne sa hodí k Prosciuttu, k pokrmom z morských plodov alebo pikantnej ázijskej kuchyni.
Mionetto Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG Extra Dry je inovatívne a rafinované. Slamovožltá farba s pravidelným perlením. Atraktívna vôňa s dominanciou jabĺk, broskýň a citrusov. Chuť je svieža, ovocná s jemne krémovou štruktúrou a sladším záverom.
Najklasickejšia línia spoločnosti Mionetto sa vyznačuje šikmým dizajnom etikety, ktorý je pre vinárstvo charakteristický. Šikmá etiketa s elegantným motívom sa objavuje na etikete i na hrdle fľaše.
Ružové i tradičné
Ružové ročníkové Mionetto Prosecco Rosé Millesimato 2020 Extra Dry je kupážou odrôd Glera 90% a Pinot Nero 10%. Jemná lososovo ružová farba s pravidelným perlením. Ovocná vôňa i chuť citrusov, zrelých čerešní a malín s ľahkou kyselinkou a sladším záverom.
Najpredávanejším je Mionetto Prosecco Treviso DOC z oblasti Treviso. Svetlá slamovo žltá farba s intenzívnym perlením. Vo vôni dominuje zelené jablko, zrelá broskyňa doplnená včelím medom. Chuť je svieža, ovocná, nekomplikovaná.
Prosecco Mionetto Frizzante z oblasti Treviso má slamovo žltú farbu, je sprevádzaná vôňou vistérie a agátového kvetu. Chuť je osviežujúca a temperamentná s jemnými náznakmi medu a zrelého jablka.
![](/www/files/ckfiles/image/mionetto-rose-doc.jpg)
Ďalšie články
![Dom Pérignon - luxusné šampanské](/www/thumbnails/article-box/dom-1440x550_x250f1q80mt1739269548.jpg)
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.