Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Nealkoholické koktaily na báze vína - Mocktail
Či už zámerne nepijete alkohol alebo len hľadáte niečo osviežujúce na popíjanie v lete, prinášame vám niekoľko inšpiratívnych nealkoholických koktailov. Tieto jednoduché mocktaily si môžete pripravíte aj doma. Stačí jeden dúšok a alkohol vám už nebude chýbať.
Nealkoholické vína nájdete na eshope.
Mocktail verzus koktail
Významný rozdiel medzi mocktailom a kokteilom je v tom, že mocktail neobsahuje alkohol. Sú to miešané nápoje, ktoré by ste našli v bare a obsahujú veľa rovnakých ingrediencií ako ich náprotivky, len nie alkoholickú zložku.
Mocktaily sú špeciálne vyrobené miešané nápoje, zvyčajne podľa barového programu v reštauráciách alebo baroch, aby boli podobné koktailom, ale bez iných zložiek na báze alkoholu. Zvyčajne obsahujú veľa rovnakých ingrediencií ako koktaily. Rovnako ako niektoré koktaily sú experimentálne vo svojich prísadách, spájajú prvky, ako sú bylinky. Niektoré mocktaily obsahujú vína bez alkoholu s chuťovými profilmi podobnými ich alkoholickým náprotivkom.
Krvavo pomarančová mimóza
Ingrediencie:
• 120 ml SERENA 1881 0,0 Alcohol Free
• 60 ml šťavy z krvavého pomaranča
• Kolieska krvavého pomaranča
• Pomarančová kôra, cukor a horúci med na okraj
Postup
Najprv si kalich na biele víno olemujte zmiešaním kôry z jedného pomaranča s 1-2 polievkovými lyžicami cukru na plytkom tanieri.
Niekoľko polievkových lyžíc horúceho medu nalejte do iného taniera a ponorte kraj kalichu do medu, potom do pomarančovo cukrovej zmesi. Nechajte chvíľku postáť, aby lem stuhol.
Do kalichu s ľadom vložte kolieska krvavého pomaranča. Nalejte šťavu z krvavého pomaranča a doplňte Serena 1881 Alcohol Free.
Letný mocktail
Ingrediencie:
• 1 hrubý plátok uhorky
• 1 vetvička mäty
• niekoľko mrazených červených bobúľ ovocia
• 120 ml Hola! Alcohol Free Sparkling 0,0 %
• ľad
• Na ozdobenie
• mrazených ovocie, plátok uhorky, mäta
Postup
Uhorku a vetvičku mäty nakrájte na malé kúsky. V malej panvici priveďte do varu 200 ml vody a potom pridajte mätu a uhorku. Vypnite a nechajte 2 minúty postáť. Pridajte malú hrsť mrazených bobúľ, nechajte ich minútu rozmraziť a potom ich zľahka rozdrvte. Zmes preceďte. Tá vydrží v chladničke až 24 hodín a vystačí na prípravu štyroch nápojov. Nalejte 40 ml precedenej zmesi do vysokého pohára. Pridajte hrsť ľadu a dolejte 120 ml Hola!. Ozdobte akýmkoľvek nasekaným ovocím, ktoré máte radi, alebo ešte mrazenými bobuľami a lístkami mäty. Jemne premiešajte, aby sa spojili.
Lime Spritz
Ingrediencie:
• 1 limetka nakrájaná na kolieska
• 180 ml BERTICOT biely bez alkoholu
• 120 ml citrónovej sódy
Postup
Kalich na biele víno vysteľte kolieskami limetky a naplňte drveným ľadom.
Pridajte nealkoholické biele víno Berticot a doplňte citrónovou sódou.
Nealkoholický letný punč
Ingrediencie:
• 100 g brusníc
• 100 ml brusnicovej šťavy
• 500 ml šťavy z krvavého pomaranča
• šťava z 1 limetky
• tenké plátky pomaranča a limetky
• vetvičky mäty
• 600 ml BERTICOT červený bez alkoholu
Postup
Brusnice vložte do stredne veľkej, pevnej mraziacej nádoby, podlejte vodou (asi 2,5 cm), zmrazte. Zmiešajte brusnicovú šťavu vo veľkej nádobe (asi 1,5 litra) s pomarančovou a limetkovou šťavou. Pri podávaní rozdrvte plát mrazených brusníc na kúsky a vložte na dno ôsmich pohárov. Do každého pohára vložte kúsok limetky a pomaranča a vetvičku mäty, potom zalejte rozmixovanými ovocnými šťavami a dolejte Berticot.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.