Väčšina milovníkov vína dnes pozná Sassicaiu. Hoci víno bolo súčasťou talianskej kultúry už od staroveku, Bolgheri, malá dedinka medzi Stredozemným morom a zvlnenými kopcami, bola len oblasťou veľmi obyčajných vín. Vášeň a intuícia jedného muža zmenili osud tohto regiónu v priebehu niekoľkých krátkych desaťročí - markíz Mario Incisa della Rocchetta, manžel grófky Clarice della Gherardesca.
Veľká zlatá medaila pre Rosé zo Chateau Rúbaň - rozhovor s Petrom Kecskésom
Rosé Chateau Rúbaň získalo veľkú zlatú medailu na prestížnej svetovej súťaži ružových vín Vinalies Mondial du Rosé a zaradilo sa tak medzi svetovú špičku. Prečítajte si o tomto vinárstve v rozhovore s Petrom Kecskésom zo Château Rúbaň.
Limitovaná akcia -15% Chateau Rúbaň Cabernet Sauvignon Rose 2022
Château Rúbaň je nové, moderné vinárstvo z južného Slovenska, ktoré sa nachádza v srdci strekovského regiónu, v malebnej dedinke Rúbaň. Vyrástlo v areáli historického kaštieľa z polovice 18.storočia, ktoré je do dnešného dňa dominantou vinárstva. Château Rúbaň sa zameriava na spracovanie tradičných odrôd, ktoré sú historicky typické pre región a zároveň na nové, moderné odrody, ktorých šľachtenie prebiehalo priamo v okolitých obciach. Sú to predovšetkým odrody ako Hossa, Milia, Noria, Svoj sen, Hron či Dunaj. Vyrába vína z ručne zberaného a triedeného hrozna, ktoré pochádza výlučne zo svahov v okolí obcí Strekov, Rúbaň a Jasová. K výrobe vín používa najšetrnejšie moderné technológie a citlivo spája tradičné postupy s charakterom každej odrody.
Vinárstvo, okrem výroby vína ponúka možnosť degustácií, svadieb, eventov, firemných akcií, teambuildingov, štýlového ubytovania a ďalších zážitkových podujatí v nádhernom areáli kaštieľa, štýlovej reštaurácii a v jedinečnom svadobnom šapitó uprostred lesoparku. Aktuálna produkcia vinárstva je na úrovni 130 tisíc fliaš.
O vinárstve Château Rúbaň sme sa porozprávali s Petrom Kecskésom - Brand Ambassadorom & Sales Managerom Château Rúbaň.
Vinárstvo Château Rúbaň sídli v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti v Strekove. Veľa zákazníkov vníma Strekov iba cez červené vína? Ako je to u vás vo vinárstve? Ktoré odrody sú podľa vás vhodné pestovať v Strekove a prečo?
V strekovskom rajóne historicky dominujú biele odrody. Výsadby modrých odrôd sa rozširujú iba v posledných rokoch, avšak veľmi dobré meno regiónu robí odroda Dunaj, ktorá bola vyšľachtená práve tu. Dnes je to jedna z najobľúbenejších odrôd na Slovensku. Strekovský rajón však patrí medzi najlepšie vinohradnícke rajóny Slovenska. Už v časoch Československa sa pýšil najvyššou bonitáciou pôdy v kategórii A1, ktorých bolo v celej krajine iba niekoľko. Práve preto tu v minulosti vznikla aj šľachtiteľská stanica a začali sa šľachtiť nové odrody. Región patrí medzi oblasti s najvyšším počtom slnečných dní v roku.
Pôdy sú tu veľmi dobre mineralizované, morské nanášaniny. V spojení s jedinečnou mikroklímou, ktorú dotvára potok Paríž, prírodná rezervácia Parížske močiare, množstvo vodných plôch a močarísk, vznikajú ideálne podmienky pre pestovanie viniča a výrobu výnimočných vín. Čo sa týka našej produkcie, tak máme v sortimente vyššie zastúpenie bielych vín, avšak modrého hrozna spracujeme každý rok o niečo viac. Hlavný dôvod je práve naše ružové víno z odrody Cabernet Sauvignon, ktoré sa každoročne teší najväčšej obľube. V tesnom závese za ním je náš Dunaj a keď prirátame Frankovku, Alibernet a Hron, tak modré hrozno získava prevahu. Netreba však zabúdať na špičkové biele odrody so slovenským rodokmeňom. Svoj sen, Noria, či Milia dokážu každoročne excelovať a prinášať mimoriadne kvalitnú surovinu.
Čoraz častejšie sa rozpráva o prechode k ekologickému pestovaniu hrozna. Uvažuje vinárstvo Château Rúbaň aj o tejto zmene?
My ako vinárstvo nemáme vlastné vinohrady, ale máme svojich partnerov, s ktorými dlhodobo spolupracujeme a ktorí pre nás pestujú hrozno najvyššej kvality. Ak tá kvalita nie je podľa našich predstáv a dohôd, tak hrozno neodkúpime a nespracujeme. Vieme si takto dlhodobo držať najvyššiu úroveň kvality, aj za cenu vynechania ročníka s niektorými odrodami. Čo sa týka ekologického pestovania, tak je to veľmi široký pojem a ani neviem čo by som nazval neekologickým pestovaním. Dnes sa už všetci pestovatelia snažia pestovať čo najekologickejšie a s minimálnymi zásahmi. Nie kvôli tzv. greenwashingu, ale čisto z ekonomických dôvodov. Avšak úplné bez zásahové pestovanie, či pestovanie v režime bio ochrany zatiaľ nie je dlhodobo udržateľné a neprináša vyrovnané výsledky v kvalite suroviny, takže to zatiaľ nie je pre nás otázka.
Pre laikov pri výbere vín zohráva úlohu aj vonkajší dizajn. Vaše „kreslené“ etikety vznikli, aby ste sa odlíšili od ostatných?
Etikety našich vín navrhlo štúdio Pergamen a získalo s nimi viacero významných svetových ocenení. Motívy na etiketách vychádzajú z príbehov, ktoré sa v minulosti reálne odohrali v regióne a živote kaštieľa, či obce Rúbaň. Tieto príbehy sú zachytené v spisoch a kronikách a na etikety boli prekreslené najvýraznejšie momenty. Každý jeden motív v sebe nesie príbeh z minulosti a je prepojený na charakter a povahu vína, ktoré sa pod ním skrýva. To dáva našim etiketám trocha hlbší zmysel, určitú jedinečnosť.
Ktoré víno považuje Château Rúbaň za svoju „vlajkovú loď“ ?
Máme viacero vín, ktoré dnes môžeme nazvať už ikonickými. Mimoriadne atraktívna odroda Milia, ktorá dokáže každoročne priniesť vína s ohromne širokou paletou vôní a chutí v spojení s vysokými cukornatosťami a vo výsledku s príjemným zvyškovým cukrom. Tak isto dlhoveká odroda Noria, ktorej maximálny zrecí potenciál sme ešte stále nedosiahli. Taktiež ružový bestseller v podobe polosuchého Cabernetu Sauvignon, či špičková odroda Svoj sen, ktorá svojou komplexnosťou a eleganciou dokáže presvedčiť aj tých najskúsenejších doma aj vo svete. A stále máme ešte v pivnici vína, ktoré sme ešte nezačali ani predávať. Dunaj oberaný s cukornatosťou 35,5°, či Milia oberaná s cukornatosťou 53,5°NM .
Často oceňovaným vínom je váš ružový Cabernet Sauvignon, ktorého hrozno pochádza z vinohradu Pod vinohradmi. Hrozno z tejto vinice používate iba k výrobe rosé. Je to zámer? Čím je tento vinohrad výnimočný?
Výnimočný je skôr spôsob výroby. Cabernet na rosé oberáme zvyčajne v troch fázach v rôznych stupňoch zrelosti a cukornatosti. To dáva výslednému vínu oveľa väčšiu komplexnosť a bohatosť vôní a chutí. Atraktívna ovocnosť v spojení s decentným zvyškovým cukrom a pikantnou kyselinkou dotvoria celkový charakter a víno sa teší každý rok väčšej obľube.
Súčasťou vinárstva je aj reštaurácia. Aký pokrm by ste odporučili k vínu Cabernet Sauvignon Rosé 2022?
Naša reštaurácia síce nie je denne otvorená a funguje iba na rezervácie, svadby a eventy, ale spolupracujeme so špičkovým šéfkuchárom Robertom Tataim, s ktorým vieme vždy doladiť jedlá presne na mieru ku každému vínu. Cabernet Sauvignon Rosé si už tradične najlepšie rozumie s ľahkými tvarohovými, či smotanovými dezertmi s jahodami a malinami. Zvyčajnej je tých variácií na tanieri viac. Napríklad ľahký mousse z créme fraiche s jahodovým sorbetom a dúškom Cabernetu Sauvignon Rosé je fantastická kombinácia počas horúcich letných mesiacoch.
Ďalšie články
Nadčasové víno, ktoré stelesňuje austrálsky vinársky odkaz. Od svojich skromných začiatkov až po vzostup ako ikona, bol Penfolds Grange vo svete vín symbolom vášne, oddanosti a inovácie.
Vyskúšajte recept na halloweenske čokoládové sušienky, ktorý je strašidelne chutný a jednoduchý na prípravu doma, takže máte dostatok času na prípravu party. Tieto čokoládové sušienky sú jemné zvnútra a chrumkavé zvonka a zdobené strašidelnými pavučinami nakreslenými na vrchu polevou z bielej čokolády. Urobte dojem na svojich hostí počas Halloweenu.
Portské víno a malé čokoládové torty sú skvelou kombináciou sladkých chutí. Delikátne portské víno sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčikov. Vychutnajte si s nami lahodné čokoládové tortičky s pohárom portského vína.