Wehlener Sonnenuhr (Slnečné hodiny) je strmý vinohrad s chudobnou, kamenisto-bridlicovou pôdou. Býva považovaný za diamant v náhrdelníku klasifikovaných parciel na strednej Mosele. Má ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Vína z tohto vinohradu pôsobia elegantne a zároveň precízne. Sedem vín od troch nemeckých vinárov zo šiestich ročníkov nám predstavil someliér Corner & Co. Rasťo Šuták.
Champagne Palmer & Co – terroir v každom dúšku
V Palmer & Co. vždy pracovali na zlepšovaní kvality svojich Champagne. S vášňou kombinujú odrody, polohy i ročníky až kým nedosiahnu dokonalé cuvée, ktoré odráža ich prácu nielen vo vinohrade, ale aj v pivnici. Pôdy bohaté na kriedu, ľudské umenie a klimatické podmienky spoločne vytvoria symfóniu chutí. Pokračujúci úspech Palmer & Co dokazuje, že všetky prvky hrajú zásadnú úlohu pri vytváraní vynikajúceho Champagne.
Terroir
V roku 1947 sa sedem etablovaných vinohradníkov v Champagne rozhodlo spojiť svoje sily a vytvoriť spoločnosť Palmer & Co. Vlastnili vinice v kategórii Premier a Grand Cru v srdci Montagne de Reims. V roku 1959 kúpili pivnice v Reims. Postupne získavali ďalšie zariadenia, keď sa naskytli príležitosti, čím položili základ pre rozvoj spoločnosti. Dnes patrí Palmer & Co s viac ako 220 hektármi viníc v 40 rôznych crus k významným a prosperujúcim vinárstvam v Champagne.
Kľúčovou súčasťou kvality Champagne sú pôdy. Krieda v pôdach má veľmi zvláštnu afinitu k vinohradom, je porézna a zároveň priepustná. To chráni vinič v období sucha s dostatočnými zásobami vlahy a napriek tomu sa počas vlhkého počasia nepremočí. Okrem toho sú pôdy v pohorí Montagne de Reims bohaté na vápenaté usadeniny. Vysoký obsah vápnika podporuje nízke pH. Poskytuje sviežosť a minerálny charakter, ktoré definujú šumivé vína.
Palmer & Co je známy kvalitou Champagne Amazone de Palmer, zmes Chardonnay a Pinot Noir v gastronomickom štýle. Pre mnohých Cuvée Palmer & Co Grands Terroirs 2015 predstavuje vrchol. Grands Terroirs sú vyrobené len v najlepších ročníkoch.
TIPY na Champagne Palmer - Champagne Palmer & Co. Grands Terroirs 2015, Champagne Palmer & Co. Amazone de Palmer & Co.
Ľudský dotyk a systém solera
Xavier Berdin a jeho tím sú zástancami predĺženého vyzrievania vín na jemných kaloch a vytvárajú veľkorysý a výrazný štýl Champagne. Pomalé vyzrievanie na kaloch dodáva Champagne komplexnosť. Jednou z najdôležitejších inovácií Palmer & Co je prijatie systému zrenia tvz. solera.
Systém, ktorý sa tradične používa na výrobu sherry. Mladé základné vína zrejú v dubových sudoch šesť až osem mesiacov, následne sa zmiešajú so staršími vínami z tankoch. Červené víno zo systému Solera sa používa k výrobe Rosé Reserve. Chardonnay zo Solery sa používa do rezervných vín Brut Reserve a tiež ako dozážny likéri v čase degoržovania. Pinot Noir zo Solery nájdete v Blanc de Noirs.
TIPY na Champagne Palmer - Champagne Palmer & Co. Rosé Solera, Champagne Palmer & Co. Blanc de Noirs, Champagne Palmer & Co. Brut Réserve
Ďalšie články
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.