Farba vám môže napovedať viac o víne, než si myslíte. Farba je prvá, čomu ľudia venujú svoju pozornosť pri víne. Pre mnohých konzumentov vína v osemdesiatych rokoch bola farba synonymom kvality. Hlboká, atramentová, nepriehľadná farba bola určite lepšia ako jasnejšia, granátová. Interpretácia farby je komplexná a je považovaná za rámec hodnotenia vína v závislosti od odrody.
![Champagne Palmer & Co – terroir v každom dúšku](/www/thumbnails/blog-xs/palmerter-1440x550_500xf1qmt1705409361.jpg)
Champagne Palmer & Co – terroir v každom dúšku
V Palmer & Co. vždy pracovali na zlepšovaní kvality svojich Champagne. S vášňou kombinujú odrody, polohy i ročníky až kým nedosiahnu dokonalé cuvée, ktoré odráža ich prácu nielen vo vinohrade, ale aj v pivnici. Pôdy bohaté na kriedu, ľudské umenie a klimatické podmienky spoločne vytvoria symfóniu chutí. Pokračujúci úspech Palmer & Co dokazuje, že všetky prvky hrajú zásadnú úlohu pri vytváraní vynikajúceho Champagne.
Terroir
V roku 1947 sa sedem etablovaných vinohradníkov v Champagne rozhodlo spojiť svoje sily a vytvoriť spoločnosť Palmer & Co. Vlastnili vinice v kategórii Premier a Grand Cru v srdci Montagne de Reims. V roku 1959 kúpili pivnice v Reims. Postupne získavali ďalšie zariadenia, keď sa naskytli príležitosti, čím položili základ pre rozvoj spoločnosti. Dnes patrí Palmer & Co s viac ako 220 hektármi viníc v 40 rôznych crus k významným a prosperujúcim vinárstvam v Champagne.
Kľúčovou súčasťou kvality Champagne sú pôdy. Krieda v pôdach má veľmi zvláštnu afinitu k vinohradom, je porézna a zároveň priepustná. To chráni vinič v období sucha s dostatočnými zásobami vlahy a napriek tomu sa počas vlhkého počasia nepremočí. Okrem toho sú pôdy v pohorí Montagne de Reims bohaté na vápenaté usadeniny. Vysoký obsah vápnika podporuje nízke pH. Poskytuje sviežosť a minerálny charakter, ktoré definujú šumivé vína.
Palmer & Co je známy kvalitou Champagne Amazone de Palmer, zmes Chardonnay a Pinot Noir v gastronomickom štýle. Pre mnohých Cuvée Palmer & Co Grands Terroirs 2015 predstavuje vrchol. Grands Terroirs sú vyrobené len v najlepších ročníkoch.
TIPY na Champagne Palmer - Champagne Palmer & Co. Grands Terroirs 2015, Champagne Palmer & Co. Amazone de Palmer & Co.
Ľudský dotyk a systém solera
Xavier Berdin a jeho tím sú zástancami predĺženého vyzrievania vín na jemných kaloch a vytvárajú veľkorysý a výrazný štýl Champagne. Pomalé vyzrievanie na kaloch dodáva Champagne komplexnosť. Jednou z najdôležitejších inovácií Palmer & Co je prijatie systému zrenia tvz. solera.
Systém, ktorý sa tradične používa na výrobu sherry. Mladé základné vína zrejú v dubových sudoch šesť až osem mesiacov, následne sa zmiešajú so staršími vínami z tankoch. Červené víno zo systému Solera sa používa k výrobe Rosé Reserve. Chardonnay zo Solery sa používa do rezervných vín Brut Reserve a tiež ako dozážny likéri v čase degoržovania. Pinot Noir zo Solery nájdete v Blanc de Noirs.
TIPY na Champagne Palmer - Champagne Palmer & Co. Rosé Solera, Champagne Palmer & Co. Blanc de Noirs, Champagne Palmer & Co. Brut Réserve
Ďalšie články
![Dom Pérignon - luxusné šampanské](/www/thumbnails/article-box/dom-1440x550_x250f1q80mt1739269548.jpg)
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.