
Antihistamínové a nízkohistamínové vína skladom
Vína antihistamínové, bezhistaminové alebo s nízkym obsahom histamínu. Poďte sa s nami pozrieť čo to sú antihistamínové vína a ktoré u nás na Slovensku máme. V dnešnej dobe si mnohí z nás starostlivo vyberajú produkty, ktoré budú konzumovať. Niekedy môžu prameniť aj z nášho zdravotného stavu, hovoríme o histamínovej intolerancii.
Ukázať všetky nízkohistamínové vína na eshope.
Na Slovensku je to napríklad certifikované Bio vinárstvo z Veľkého Krtíša Natural Domin&Kušický alebo zástupca autentických vinárstiev z dedinky Strekov vinárstvo Kasnyik, od ktorých si môžete vybrať víno s nízkym obsahom histamínu.
Pozor na histamíny v potrave
Presne tak vyberajú ľudia, ktorí majú histamínovú intoleranciu, takzvaný HIT. Jedná sa o zdravotnú ťažkosť, kedy nám telo reaguje veľmi podobne ako pri alergii na histamín v potrave.
Symptómom môže byť napríklad:
Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.
Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.
Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.
Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.
Kde všade sa môže histamín nachádzať?
Je to široké spektrum potravín a pochutín napríklad niektoré druhy vína a alkoholu, syrov, mliečnych výrobkov, rýb ale aj zeleniny ovocia a taktiež čokoláda. Aby toho nebolo málo komplikáciu môže spôsobiť to, že histamín sa neobjavuje v rovnakej surovine v rovnakom množstve. Skúsim to priblížiť na víne. Niekedy si dáte pohár bieleho vína a ťažkosti nastanú a niekedy si doprajete viac a ste v poriadku. Záleží na spôsobe pestovania hrozna, ale aj samotnej výroby vína.
Keďže problémy s HIT sa vyskytujú častejšie až v posledných rokoch, zatiaľ iba prvé lastovičky pri výrobcoch nechávajú merať hladinu HIT a uvádzajú ho na etikete.
Potom ešte existuje jedna cesta, ktorá je trošku odvážnejšia a to je skúšať aj vína od iných vinárov a zhodnotiť ako vám po ich konzumácii bolo. Samozrejme, treba dávať pozor aj na všetky iné suroviny a potraviny, ktoré budete skúšať, aby ste si kumuláciou trošky histamínu z množstva potravín neprivodili ťažkosti. Či už ste teda človek, ktorý radšej staví na istotu alebo sa nebojíte experimentovať, vhodné víno si u nás určite vyberie každý. Nazdravie.
Ďalšie články


Rodinné vinárstvo Pavelka vzniklo v Pezinku v roku 1995. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov vinohradov. Milan Pavelka je vinohradník telom i dušou.
Prečítajte si o novinke z vinárstva - rezistentných PIWI odrodách. Prvé víno z PIWI odrody už je dostupné na eshope WinePlanet a ďalšie budete môcť ochutnať už čoskoro!

ALPL jablkový mušt vznikol neúnavnou prácou s viac ako 6 000 ovocinárskych rodín z Južného Tirolska a Trentina. Vyrába sa zo starostlivo vybraných a ručne oberaných jabĺk. Alpl stelesňuje pôvodnú silu a prirodzenú čistotu týchto miest. To je jediná ingrediencia, ktorú nájdete v každej fľaši.
Alpl nájdete teraz v akcii -15% len do 31. 3. 2025

Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%