HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Antihistamínové a nízkohistamínové vína skladom

Antihistamínové a nízkohistamínové vína skladom

Vína antihistamínové, bezhistaminové alebo s nízkym obsahom histamínu. Poďte sa s nami pozrieť čo to sú antihistamínové vína a ktoré u nás na Slovensku máme. V dnešnej dobe si mnohí z nás starostlivo vyberajú produkty, ktoré budú konzumovať. Niekedy môžu prameniť aj z nášho zdravotného stavu, hovoríme o histamínovej intolerancii.

Ukázať všetky nízkohistamínové vína na eshope.


Na Slovensku je to napríklad certifikované Bio vinárstvo z Veľkého Krtíša Natural Domin&Kušický alebo zástupca autentických vinárstiev z dedinky Strekov vinárstvo Kasnyik, od ktorých si môžete vybrať víno s nízkym obsahom histamínu.

 

Pozor na histamíny v potrave

Presne tak vyberajú ľudia, ktorí majú histamínovú intoleranciu, takzvaný HIT. Jedná sa o zdravotnú ťažkosť, kedy nám telo reaguje veľmi podobne ako pri alergii na histamín v potrave.

Symptómom môže byť napríklad:

Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.

Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.

Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.

Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.

Kde všade sa môže histamín nachádzať?

Je to široké spektrum potravín a pochutín napríklad niektoré druhy vína a alkoholu, syrov, mliečnych výrobkov, rýb ale aj zeleniny ovocia a taktiež čokoláda. Aby toho nebolo málo komplikáciu môže spôsobiť to, že histamín sa neobjavuje v rovnakej surovine v rovnakom množstve. Skúsim to priblížiť na víne. Niekedy si dáte pohár bieleho vína a ťažkosti nastanú a niekedy si doprajete viac a ste v poriadku. Záleží na spôsobe pestovania hrozna, ale aj samotnej výroby vína. 

Keďže problémy s HIT sa  vyskytujú častejšie až v posledných rokoch, zatiaľ iba prvé lastovičky pri výrobcoch nechávajú merať hladinu HIT a uvádzajú ho na etikete.

Potom ešte existuje jedna cesta, ktorá je trošku odvážnejšia a to je skúšať aj vína od iných vinárov a zhodnotiť ako vám po ich konzumácii bolo. Samozrejme, treba dávať pozor aj na všetky iné suroviny a potraviny, ktoré budete skúšať, aby ste si kumuláciou trošky histamínu z množstva potravín neprivodili ťažkosti. Či už ste teda človek, ktorý radšej staví na istotu alebo sa nebojíte experimentovať, vhodné víno si u nás určite vyberie každý. Nazdravie.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.