Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

30. august - oslavujeme Medzinárodný deň odrody Cabernet Sauvignon
Každý rok 30. augusta svet oslavuje Medzinárodný deň odrody Cabernet Sauvignon.
Táto odroda pochádza zo 17. storočia, ide o potomka náhodného kríženia medzi Cabernet Franc a Sauvignon blanc. Cabernet Sauvignon je jednou z najznámejších odrôd. Zaslúži si viac ako len deň na oslavu.
História Medzinárodného dňa Cabernet Sauvignon
Rímsky historik Plínius starší povedal „In Vino Veritas“, čo v preklade znamená „Vo víne je pravda.“ Až do polovice 90. rokov väčšina ľudí verila, že Cabernet Sauvignon bol presláveným starovekým Rímom. V roku 1800 Cabernet Sauvignon zaznamenal prvý nárast popularity, najmä vo Francúzsku. Vinári hľadali odrody viniča, ktoré sú odolné voči zmenám počasia a nenáročné na pestovanie. Cabernet Sauvignon sa stal veľmi vyhľadávaným milovníkmi vína. Bordeaux sa stalo centrom pestovania.
V súčasnosti sa Cabernet Sauvignon pestuje vo väčšina vinohradníckych oblastiach. Dnes patrí Francúzsko, Taliansko, USA a mnohé krajiny Latinskej Ameriky medzi popredných pestovateľov tejto odrody. V roku 2009 zorganizoval marketingový guru a fanúšik tejto odrody Rick Bakas prvý medzinárodný deň Cabernet Sauvignon. Účelom oslavy je spojiť komunitu milovníkov Cabernetu a vinárov.
Profil vín Cabernet Sauvignon
Červené víno z odrody Cabernet Sauvignon má rozmanitú chuť, pretože sa pestuje v širokej škále vinohradníckych oblastí a podnebí. Vína zo starého sveta sú v porovnaní s novým svetom iné.
Chuť je skôr kvetinová/herbálna s tónmi grafitu, čiernej ríbezle, papriky. Víno z Nového sveta má často ovocný nádych, ako je čierna čerešňa, sladké drievko a čierne korenie s trochou vanilky.
Vo všeobecnosti je červené víno odrody Cabernet Sauvignon známe svojím potenciálom vyzrievať. Zrenie zjemňuje štrukturálne kyseliny a triesloviny a dodáva mu hladkú textúru a prináša zemité tóny ako koža a tabak.
Servis
Najlepší spôsob, ako si vychutnať Cabernet Sauvignon, je servírovať ho pri správnej teplote a doplniť ho správnym jedlom. Je tiež dôležité podávať víno trochu vychladené, inak by alkohol mohol pôsobiť mohutne a štruktúra vína by nebola v rovnováhe. Cabernet Sauvignon servírujte pri teplote 15° až 18° C, závisí od typu vína. Ako náhle je fľaša vína otvorená, kyslík vstupuje do fľaše a víno sa otvára. Na urýchlenie procesu a odstránenie usadenín z vína môžete použiť dekantér alebo karafu. Na servírovanie vína použite správny kalich na Cabernet Sauvignon.
Gastronómia
Cabernet Sauvignon má intenzívnejšiu a výraznejšiu chuť, preto sa dobre kombinuje s výdatnejšími a bohatšími pokrmy. Pri harmónii jedla a vína je najdôležitejšie zabezpečiť, aby sa chute navzájom dopĺňali. Cabernet Sauvignon je najlepší takmer so všetkým červeným mäsom, vrátane rebierok a filet mignon. Vyskúšajte aj jahňacinu. Mladé vína Cabernet Sauvignon sa hodia ku grilovaným úpravám mäsa. Zrelý Cabernet Sauvignon ideálne dopĺňa chuť pomaly pečeného a grilovaného hovädzieho mäsa a tiež huby, najmä hľuzovky a Portobello.
Známe vinohradnícke oblasti
Cabernet Sauvignon je najviac vysadenou odrodou v Bordeaux. Keďže dozrieva pomerne neskoro, potrebuje teplejšie a suchšie prostredie. V Bordeaux sa preto pestuje v regióne Entre-Deux-Mers, Médoc a Graves. Často sa kupážuje s Merlotom, Cabernet Franc a Petit Verdot. Hoci Cabernet Sauvignon pochádza z Bordeaux, neobmedzuje sa len na Francúzsko, ale vyrába sa po celom svete. Sonoma Valley, Kalifornia sa preslávila v roku 1976 i na podujatí “Judgment of Paris”. Táto oblasť je známa najmä pestovaním odrody Chardonnay, vyrába však aj svieže vína odrody Cabernet Sauvignon. Toto údolie čerpá výhody zo svojich geografických čŕt, ako je blízkosť oceánu a rieky Russian River. Cabernet Sauvignon je najrozšírenejšia modrou odroda a Washington je známy produkciou ovocných a ľahko piteľných vín s menším množstvom tanínov. Cabernet Sauvignon bol privezený do talianskeho regiónu Piemont začiatkom 19. storočia. Avšak známy sa stal vďaka svojmu začleneniu do „super toskánskych“ vín. Čile je jedným z najlepších vinohradníckych regiónov. Vinice produkujú mäkšiu verziu vín Cabernet Sauvignon. Španielsko, Južná Amerika, Austrália, Južná Afrika a Nový Zéland sú známe pre pestovanie odrody Cabernet Sauvignon.


Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.