Otázka, ktorá sa objavuje veľmi pravidelne. Treba povedať, že etikety vín, úprimne povedané, nepomáhajú spotrebiteľovi zorientovať sa... AB , HVE , Terra Vitis , Biodyvin , Demeter, čo tieto označenia vlastne znamenajú?
30. august - oslavujeme Medzinárodný deň odrody Cabernet Sauvignon
Každý rok 30. augusta svet oslavuje Medzinárodný deň odrody Cabernet Sauvignon.
Táto odroda pochádza zo 17. storočia, ide o potomka náhodného kríženia medzi Cabernet Franc a Sauvignon blanc. Cabernet Sauvignon je jednou z najznámejších odrôd. Zaslúži si viac ako len deň na oslavu.
História Medzinárodného dňa Cabernet Sauvignon
Rímsky historik Plínius starší povedal „In Vino Veritas“, čo v preklade znamená „Vo víne je pravda.“ Až do polovice 90. rokov väčšina ľudí verila, že Cabernet Sauvignon bol presláveným starovekým Rímom. V roku 1800 Cabernet Sauvignon zaznamenal prvý nárast popularity, najmä vo Francúzsku. Vinári hľadali odrody viniča, ktoré sú odolné voči zmenám počasia a nenáročné na pestovanie. Cabernet Sauvignon sa stal veľmi vyhľadávaným milovníkmi vína. Bordeaux sa stalo centrom pestovania.
V súčasnosti sa Cabernet Sauvignon pestuje vo väčšina vinohradníckych oblastiach. Dnes patrí Francúzsko, Taliansko, USA a mnohé krajiny Latinskej Ameriky medzi popredných pestovateľov tejto odrody. V roku 2009 zorganizoval marketingový guru a fanúšik tejto odrody Rick Bakas prvý medzinárodný deň Cabernet Sauvignon. Účelom oslavy je spojiť komunitu milovníkov Cabernetu a vinárov.
Profil vín Cabernet Sauvignon
Červené víno z odrody Cabernet Sauvignon má rozmanitú chuť, pretože sa pestuje v širokej škále vinohradníckych oblastí a podnebí. Vína zo starého sveta sú v porovnaní s novým svetom iné.
Chuť je skôr kvetinová/herbálna s tónmi grafitu, čiernej ríbezle, papriky. Víno z Nového sveta má často ovocný nádych, ako je čierna čerešňa, sladké drievko a čierne korenie s trochou vanilky.
Vo všeobecnosti je červené víno odrody Cabernet Sauvignon známe svojím potenciálom vyzrievať. Zrenie zjemňuje štrukturálne kyseliny a triesloviny a dodáva mu hladkú textúru a prináša zemité tóny ako koža a tabak.
Servis
Najlepší spôsob, ako si vychutnať Cabernet Sauvignon, je servírovať ho pri správnej teplote a doplniť ho správnym jedlom. Je tiež dôležité podávať víno trochu vychladené, inak by alkohol mohol pôsobiť mohutne a štruktúra vína by nebola v rovnováhe. Cabernet Sauvignon servírujte pri teplote 15° až 18° C, závisí od typu vína. Ako náhle je fľaša vína otvorená, kyslík vstupuje do fľaše a víno sa otvára. Na urýchlenie procesu a odstránenie usadenín z vína môžete použiť dekantér alebo karafu. Na servírovanie vína použite správny kalich na Cabernet Sauvignon.
Gastronómia
Cabernet Sauvignon má intenzívnejšiu a výraznejšiu chuť, preto sa dobre kombinuje s výdatnejšími a bohatšími pokrmy. Pri harmónii jedla a vína je najdôležitejšie zabezpečiť, aby sa chute navzájom dopĺňali. Cabernet Sauvignon je najlepší takmer so všetkým červeným mäsom, vrátane rebierok a filet mignon. Vyskúšajte aj jahňacinu. Mladé vína Cabernet Sauvignon sa hodia ku grilovaným úpravám mäsa. Zrelý Cabernet Sauvignon ideálne dopĺňa chuť pomaly pečeného a grilovaného hovädzieho mäsa a tiež huby, najmä hľuzovky a Portobello.
Známe vinohradnícke oblasti
Cabernet Sauvignon je najviac vysadenou odrodou v Bordeaux. Keďže dozrieva pomerne neskoro, potrebuje teplejšie a suchšie prostredie. V Bordeaux sa preto pestuje v regióne Entre-Deux-Mers, Médoc a Graves. Často sa kupážuje s Merlotom, Cabernet Franc a Petit Verdot. Hoci Cabernet Sauvignon pochádza z Bordeaux, neobmedzuje sa len na Francúzsko, ale vyrába sa po celom svete. Sonoma Valley, Kalifornia sa preslávila v roku 1976 i na podujatí “Judgment of Paris”. Táto oblasť je známa najmä pestovaním odrody Chardonnay, vyrába však aj svieže vína odrody Cabernet Sauvignon. Toto údolie čerpá výhody zo svojich geografických čŕt, ako je blízkosť oceánu a rieky Russian River. Cabernet Sauvignon je najrozšírenejšia modrou odroda a Washington je známy produkciou ovocných a ľahko piteľných vín s menším množstvom tanínov. Cabernet Sauvignon bol privezený do talianskeho regiónu Piemont začiatkom 19. storočia. Avšak známy sa stal vďaka svojmu začleneniu do „super toskánskych“ vín. Čile je jedným z najlepších vinohradníckych regiónov. Vinice produkujú mäkšiu verziu vín Cabernet Sauvignon. Španielsko, Južná Amerika, Austrália, Južná Afrika a Nový Zéland sú známe pre pestovanie odrody Cabernet Sauvignon.
Ďalšie články
Silvester je známy ako posledná noc v roku, kedy mnohí ľudia očakávajú, že nový rok začnú oslavami. Je bežné, že 31. decembra od skorej noci sa začiatok nového roka očakáva so vzrušením. Silvester sa oslavuje na mnohých miestach po celom svete, zvyčajne začína v skorých nočných hodinách a končí na úsvite 1. januára s pohárom bubliniek.
Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra, kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten Nový 2025.
Posledný tohtoročný MasterClass bol venovaný bielym vínam z Burgundska ročníka 2022. MasterClass viedol somelier Rasťo Šuták. Ročník 2022 bol podľa jeho slov kvalitatívne veľmi vyrovnaný. V rámci večera sme mali možnosť ochutnať 8 vín od troch producentov, z piatich apelácií, medzi nimi dve Grand Cru.
TIP: V januári 2025 sa uskutoční Degustácia „Rarity z archívu“.
Champagne Bollinger s potešením oznamuje, že jeho veličenstvo kráľ Charles III. sa rozhodol udeliť kráľovský dekrét domu Bollinger, ktorý už 140 rokov nepretržite zásobuje kráľovskú domácnosť Champagne. K dnešnému dňu je to jediný šampanský dom, ktorý môže dodávať Champagne na kráľovský dvor už viac ako storočie.