Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Clontarf 1014
V bitke pri Clontarfe v roku 1014 poslal Írsky veľký kráľ Brian Boru vikingských útočníkov, ktorí sa vrátili, späť do mora a dosiahol pozoruhodné víťazstvo pre Írsko.
Obe armády sa stretli na poliach Clontarf pri meste Dublin na Veľký piatok na jar 1014. Bitka trvala celý deň - zúrila po poliach a lesoch bez žiadnych výhod pre ktorúkoľvek stranu. Nakoniec, so všetkými svojimi lídrami, mŕtvymi alebo zomierajúcimi, Vikingovia rozpustili mužstvo a vrátili sa späť na svoje lode. Z 8 000 mužov, ktorí v ten deň bojovali, bolo zabitých takmer 6 000. Zničenie vikingských síl vrátane smrti prakticky všetkých vikingských kráľov trvalo ukončilo prítomnosť útočníkov. Prostredníctvom tohto udatného a krvavého víťazstva v Clontarfe Brian Boru a jeho muži umožnili vznik Írska, ktoré dnes poznáme.
Írsko je známe svojou zeleňou, kopcami a kaskádovitými tokmi. Clontarf Irish Whiskey čerpá výhody z tohto prirodzeného blahobytu pomocou najlepších prísad, ktoré Írsko ponúka, počas procesu destilácie. Kombinácia jačmeňa, kukurice a čistej pramenitej vody dáva Clontarfu komplexnú arómu a mimoriadnu chuť.
Írsky jačmeň sa sladuje počas niekoľkých dní, potom sa vysuší a zmieša s nesladovaným jačmeňom a vytvorí "kašu". Táto "kaša" sa potom spracuje na vytvorenie kvapaliny, ktorá začína proces destilácie. Whiskey sa trikrát destiluje pomocou tradičných medených nádob - pot stills, ktoré zabezpečujú výrobu hladkého, jemného liehu. Potom sa prefiltruje cez drevené uhlie z Atlantického oceánu. Po dokončení destilácie má pred sebou ešte dlhú cestu. Mladá whiskey je umiestnená do vyklenutých dubových sudov po bourbone na štyri roky starenia. Počas tejto doby whisky nadobúda charakteristiky suda, v ktorom sa skladuje, absorbuje chuť a farby ponorené do dreva. Posledný krok pred fľaškovaním sa nazýva "snúbenia" alebo "vatting" whiskey. Tento proces spája chuť mnohých sudov a vyrába z roka na rok komplexnú whiskey s oceňovanou kvalitou.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%