Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.


Clontarf 1014
V bitke pri Clontarfe v roku 1014 poslal Írsky veľký kráľ Brian Boru vikingských útočníkov, ktorí sa vrátili, späť do mora a dosiahol pozoruhodné víťazstvo pre Írsko.
Obe armády sa stretli na poliach Clontarf pri meste Dublin na Veľký piatok na jar 1014. Bitka trvala celý deň - zúrila po poliach a lesoch bez žiadnych výhod pre ktorúkoľvek stranu. Nakoniec, so všetkými svojimi lídrami, mŕtvymi alebo zomierajúcimi, Vikingovia rozpustili mužstvo a vrátili sa späť na svoje lode. Z 8 000 mužov, ktorí v ten deň bojovali, bolo zabitých takmer 6 000. Zničenie vikingských síl vrátane smrti prakticky všetkých vikingských kráľov trvalo ukončilo prítomnosť útočníkov. Prostredníctvom tohto udatného a krvavého víťazstva v Clontarfe Brian Boru a jeho muži umožnili vznik Írska, ktoré dnes poznáme.
Írsko je známe svojou zeleňou, kopcami a kaskádovitými tokmi. Clontarf Irish Whiskey čerpá výhody z tohto prirodzeného blahobytu pomocou najlepších prísad, ktoré Írsko ponúka, počas procesu destilácie. Kombinácia jačmeňa, kukurice a čistej pramenitej vody dáva Clontarfu komplexnú arómu a mimoriadnu chuť.
Írsky jačmeň sa sladuje počas niekoľkých dní, potom sa vysuší a zmieša s nesladovaným jačmeňom a vytvorí "kašu". Táto "kaša" sa potom spracuje na vytvorenie kvapaliny, ktorá začína proces destilácie. Whiskey sa trikrát destiluje pomocou tradičných medených nádob - pot stills, ktoré zabezpečujú výrobu hladkého, jemného liehu. Potom sa prefiltruje cez drevené uhlie z Atlantického oceánu. Po dokončení destilácie má pred sebou ešte dlhú cestu. Mladá whiskey je umiestnená do vyklenutých dubových sudov po bourbone na štyri roky starenia. Počas tejto doby whisky nadobúda charakteristiky suda, v ktorom sa skladuje, absorbuje chuť a farby ponorené do dreva. Posledný krok pred fľaškovaním sa nazýva "snúbenia" alebo "vatting" whiskey. Tento proces spája chuť mnohých sudov a vyrába z roka na rok komplexnú whiskey s oceňovanou kvalitou.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.