Spojené štáty americké zaberajú celý severoamerický kontinent a ich vína majú preto možnosť nasať terroir takmer neobmedzeného množstva pôd a podnebí. Štýlové, klasické, netradičné či experimentálne - vína z Nového sveta sú skutočne všelijaké. Hlavne sú však chutné a kvalitné. Ako teda chutí Amerika?
Mondavi
O Robertovi Mondavim sa hovorí ako o priekopníkovi z Napy. Bol synom talianskeho prisťahovalca. Neskôr bol nútený opustiť rodinný podnik. Na pozemkoch, ktoré dostal ako odstupné založil v roku 1966 vinárstvo. To sa stalo v priebehu rokov synonymom úspechu, ale aj vzoru pre mnohých v krajine. Ako prvý, okrem iného, zaviedol reguláciu teploty počas kvasenia alebo dôležité vyzrievanie v nových barikových sudoch. Jeho predstava moderného amerického vína spočívala v charaktere. Nie je tajomstvom, že vzorom mu boli najlepšie francúzske vína z oblasti Bordeaux a Burgundska. Aj keď sa nevyhol kritike vplyvu globalizácie a uniformity jeho vín. Jeho vína ako Opus One, Reserva Cabernet či Fumé Blanc jednoznačne patria k najlepším vínam amerického kontinentu.V súčasnosti obhospodaruje viac než 1300 ha vinohradov v rôznych častiach sveta. Slávny vinársky časopis Decanter mu udelil v roku 1989 titul Muž roka.