offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Ochutnávame vína zo severnej Ameriky

Ochutnávame vína zo severnej Ameriky

Spojené štáty americké zaberajú celý severoamerický kontinent a ich vína majú preto možnosť nasať terroir takmer neobmedzeného množstva pôd a podnebí. Štýlové, klasické, netradičné či experimentálne - vína z Nového sveta sú skutočne všelijaké. Hlavne sú však chutné a kvalitné. Ako teda chutí Amerika?


Najkvalitnejšie vína kontinentu sa pestujú v kalifornskom údolí Napa Valley.

Vinič má na severoamerickom kontinente dlhú tradíciu, veď keď sa Vikingovia z Grónska dostali počas svojich objavných plavieb až na Newfoundland, novú krajinu pomenovali Vinland, práve podľa bohatého porastu vínnou révou.

Samotné pestovanie vína sa v USA datuje od začiatku 16. storočia, kedy francúzski a španielski misionári priviezli na územie severnej Ameriky európsku odrody vínnej révy. Tej domácej zatiaľ neverili.

Vína z Ameriky nájdete v našom eshope.

Najväčší nepriateľ? Prohibícia.

Prvé vína však nemali ani vycibrený štýl, ani vysokú kvalitu. Prvé víno bolo na území dnešných Spojených štátov vyrobené už roku 1562, no vôbec nie tam, kde by ste čakali. Namiesto Kalifornie či New Yorku toto prvenstvo patrilo Floride, kde v osade blízko dnešného mesta Jacksonville vyrobili víno menom Scuppernong.

Ako európske vinohrady postihla rana v podobe epidémie fyloxéry, americké vinohrady postihla pohroma vytvorená človekom - prohibícia. Trinásť rokov trvajúci zákaz mal za následok doslova likvidáciu vinohradníckeho priemyslu.

Víno sa v Amerike pestuje vo všetkých štátoch, výnimkou nie je ani studená Aljaška. Najväčší počet viníc však nájdeme v štátoch Kalifornia, Washington, Oregon a New York. Tieto štyri štáty sa podieľajú na produkcii až 98 % vína. Vládne im samozrejme Kalifornia, kde sa vyprodukuje 90 % všetkých amerických vín s produkciou 3 miliárd fliaš vín ročne. 

K najčastejšie pestovaným červeným odrodám v USA patrí Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Barbera, Grenache, Carignan, Ruby Cabernet a Zinfandel. Z bielych odrôd je to predovšetkým Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Colombard a White Riesling.

Najkvalitnejšie vína kontinentu sa pestujú v kalifornskom údolí Napa Valley, medzi ďalšie preslávené regióny patrí susedné Sonoma a Carneros. 
V USA tiež platí zákon o označení pôvodu, a tak sa na etiketách môžeme stretnúť s viac než stovkou schválených regiónov. Zároveň však súčasné americké zákony umožňujú, aby miestne vína boli označené ako „americké burgundské” alebo „kalifornské šampanské”, hoci tieto a podobné názvy by v Európe rozhodne neprešli.

Slnečný štát, skvelé víno

Kalifornia bola a bude vždy najznámejšou a najdôležitejšou vinárskou oblasťou Severnej Ameriky, s tými najlepšími prírodnými podmienkami a samozrejme s tými najlepšími vínami. Hoci vinárska tradícia a história v tejto časti sveta je pomerne mladá, trvá iba niekoľko desiatok rokov, vinársky priemysel v USA je veľmi dravý, rýchlo sa rozmáha a dnes Kalifornia úspešne súperí aj s tými najlepšími európskymi vinármi. Vďaka prohibícii v tridsiatych rokoch minulého storočia bol jej rozvoj mierne pozastavený, ale začiatkom sedemdesiatych rokov sa na západnom pobreží udiala vinárska revolúcie a Kalifornia sa nepochybne zaradila medzi najprestížnejšie vinárske oblasti sveta. Veď kto ešte nepočul o dni, keď kalifornské víno porazilo to francúzske?

Pravdepodobne najznámejšia kalifornská oblasť je údolie Napa Valley, z ktorého pochádzajú tie najlepšie kalifornské vína. S Napa Valley sa tiež spája meno Roberta Mondaviho, legendárneho výrobcu vína a priekopníka nových technológií, bez ktorého by toto úrodné údolie rozhodne nebolo tam, kde je dnes.

Oregon je najznámejší pre svoj Pinot noir, a tie z údolia Willamette získali úspech u znalcov i amatérov.

Jedna z prvých vinohradníckych oblastí v Kalifornii dokonale využíva svoj jedinečný terroir a ideálnu mikroklímu. Uhniezdená v malom údolí v rámci väčšieho údolia Napa Valley, vináreň Stag’s Leap je domovom prírodných krás, dlhej histórie a jemných, elegantných vín s vysokou intenzitou.

Vína z Stag´s Leap nájdete v našom eshope.

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia prešlo vinárstvo radikálnou modernizáciou a v roku 2009 sa k Stag’s Leap pridal Christophe Paubert ako hlavný majster vinár. Jeho filozofia pri výrobe vína je jednoduchá: „Verím, že víno by malo vyjadrovať jedinečnosť pôdy, z ktorej pochádza.” Od ručne oberaného a triedeného ovocia až po dubové sudy starnúce v jaskyniach vytesaných v skalnatých kopcoch, Paubertove metódy sú jednoduché a tradičné. Uplatňuje praktický štýl výroby vín, ktorý kladie dôraz na rovnováhu, Stag’s Leap tak produkuje intenzívne vína s jemnými tanínmi. Za ochutnanie určite stojí Cask 23 Cabernet Sauvignon, vlajková loď vinárstva, ktorá sa vyrába od roku 1974. Rozhodne jeden z najlepších Cabernetov bez ohľadu na cenu.

V ďalšej kalifornskej spoločnosti Beringer už 141 rokov s vášňou pretavujú každodenné predmety na umenie, stačí si otvoriť jednu z ich fliaš, aby ste pocítili to zanietenie, s ktorým táto kalifornská spoločnosť premieňa hrozno na víno. Nemecký emigrant Jacob Beringer sa dopočul o úrodnej pôde v kalifornskom údolí Napa a stal sa jedným z prvých vinohradníkov v tejto výnimočnej časti sveta. Beringer má na konte niekoľko ďalších prvenstiev, ako prvá vináreň začali v roku 1934 ponúkať túry pre verejnosť, pýšia sa najdlhšie fungujúcim vinohradom v Napa Valley a dokonca vyprodukovali najväčšiu fľašu vína na svete, ktorá obsahuje 173 štandardných fliaš vína Beringer 2001 Private Reserve Cabernet.

Oregonský Pinot Noir

Na polceste medzi slnečnou Kaliforniou a daždivým Washingtonom sa na západnom pobreží USA rozprestiera štát Oregon, kde sa prekvapivo darí červeným vínam. Oregon je najznámejší pre svoj Pinot noir, a tie z údolia Willamette získali úspech u znalcov i amatérov. So 725 vinárstvami sa v Oregone poľahky rozvinul turistický priemysel zameranú na degustáciu vína, veľká časť cestovného ruchu sa zameriava hlavne na Yamhill Valley juhozápadne od mesta Portland.

Jedným z najznámejších producentov Pinotu noir je spoločnosť Erath. Jej zakladateľ Dick Erath si už v šesťdesiatych rokoch minulého storočia všimol, ako veľmi chladné oregonské podnebie pripomína to vo francúzskom Burgundsku. Rozhodol sa teda zaexperimentovať a vo svojom vinohrade preto nasadil všetky známe burgundské odrody, medzi nimi aj Pinot noir

Majster vinár v Erathe je momentálne Gary Horner, ktorého osobne najal práve samotný Dick Erath. Hornerovi víno priam kvitne pod rukami, pomocou najnovších technológií kultivuje hrozno i víno, ktoré sa v Oregone vyrába, nezabúda však každej vyprodukovanej fľaši dať svoju nezameniteľnú pečať. 
Ako teda chutí Erath? Ako klasický Pinot, ľahký, jemný a ovocne odvážny. Rubínová transparentnosť je len začiatkom toho pravého zážitku. Nos sa zaborí do jemných vôní čerstvých čerešní, fialiek, možno aj bylinného čaju. Hodvábne hladká ovocná chuť poteší podnebie svojou sviežosťou, jasom a vyváženou rovnováhou. 

Keď sa Starý svet stretne s Novým

Sentiment, že dobré vína sa pestujú len v Taliansku či Francúzsku, sa zas rozhodli pokoriť zakladatelia Chateau St. Michelle, ktoré má sídlo v americkom štáte Washington. Korene vinárstva sa datujú do zrušenia prohibície, dnes však spoločnosť úspešne spája vinárske tradície Starého sveta s inováciami toho Nového. Chateau Ste. Michelle je jedným z mála špičkových vinárskych závodov na svete s dvoma modernými vinárňami, jednu pre spracovanie červených vín a jednu pre vína biele. Tie prvé sa vyrábajú vo vinárstve Canoe Ridge Estate vo východnom Washingtone, zatiaľ čo biele sú vyrobené v historickom francúzskom zámočku v meste Woodinville. 

Napokon, Col Solare je výsledkom partnerstva medzi dvoma najznámejšími svetovými producentami vína, Marchesi Antinori z Toskánska a vyššie spomenutého Chateau Ste. Michelle. Od svojho inauguračného ročníka z roku 1995 bolo cieľom spoločnosti Col Solare zjednotiť tieto dve jedinečné vinohradnícke a vinárske kultúry s cieľom vytvoriť svetovú triedu červeného vína z toho najlepšieho washingtonského ovocia. Vinohrad na západnom pobreží USA je dokonca navrhnutý podľa plánu, ktorý Antinori používa vo svojom vinohradoch v Toskánsku a Umbrii. Vyskúšajte jeden z ich Rieslingov s krásnou ovocnou dochuťou alebo atraktívny a elegantný Merlot.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.