offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z Masterclass Villa Maria

Zápisky z Masterclass Villa Maria

Dňa 18. mája sa v priestoroch spoločnosti Corner/Wineplanet na Starej Vajnorskej uskutočnil Masterclass s vinárstvom Villa Maria, ktorý bol venovaný vínam z kolekcii Reserve a Single Vineyard Taylor Pass, Seddon a Attorney. Práve tieto vína sú odrazom najlepších oblastí Nového Zélandu. Masterclass viedol someliér Rasťo Šuták.


 

Zaujímavosťou boli malé ampulky s vínami Villa Maria, ktoré zaujali nielen svojím vzhľadom. Po príchode na stoloch ležala elegantná krabička, v ktorej sa nachádzalo 5 malých ampuliek s vínom a brožúra s poznámkami. Ampulky s objemom deci vína boli uzatvorené šróbovacím uzáverom. 

Villa Maria = organické vinárstvo Nového Zélandu

Od roku 1961, kedy bolo vinárstvo Villa Maria založené, prešlo obrovský kus cesty. Okrem ikonickej odrody Sauvignon Blanc typickej pre Nový Zéland, vinárstvo dnes pestuje ďalších 27 odrôd. Vinohrady vinárstva sa nachádzajú v štyroch oblastiach ostrova - Auckland, Hawkes Bay, Gisborne a Marlborough. Villa Maria kladie veľký dôraz práve na vinohrady, ktoré prechádzajú postupne do režimu organic, momentálne viac ako 40%. Vína Reserve sa vyrábajú len v najlepších ročníkoch zo starostlivo vybraných polôh vinohradov a odrážajú ich skutočný charakter . Vína Single Vineyard stelesňujú charakteristické vlastnosti  jedinečné pre každý terroir - podnebie, pôda a terén.

Masterclass Villa Maria 

Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc Marlborough 2020 bolo prvým vínom degustácie. Vinohrad leží na štrkovo ílovitej pôde asi 15km od oceánu. Hrozno pochádza z dvoch častí Wairau Valley - Lower Wairau a Brancott. Víno vyzrieva na kvasinkách dlhšie, čím získava na komplexnosti a stabilite.  Klasický predstaviteľ odrody Sauvignon Blanc z Wairau Valley. Atraktívny, priamočiary, ľahký a šťavnatý so sviežou elegantnou kyselinkou.   

Druhým vínom bol opäť Sauvignon Blanc, avšak z vinohradu Single Vineyard Taylor Pass ročník 2019. Vinica Taylors Pass sa nachádza sa na severnom brehu rieky Awatere v južnom Marlborough. Priemerný vek viniča okolo 20 rokov. Každá terasa je chránená pred chladnými východnými vetrami a štrkovou pôdou. Štrk je najbližšie k rieke, stredná terasa má nános štrku a najvyššia terasa je hlbšia a leží na nánose hliny. Práve ročník 2019 bol posledný s čiernou etiketou, ale prvý, kedy sa zmenil štýl tohto vína. Seriózny a komplexný Sauvignon Blanc s viacerými chuťovými vrstvami, krémovou a sviežou textúrou a minerálnym záverom. 

Pokračuje sa vo vinohrade Taylor Pass, avšak mení sa odroda. Popularita Chardonnay z Nového Zélandu stúpa a vína sa stávajú nedostupné. V tejto časti vinohradu sa okrem štrku objavuje aj vápenec, čo dáva vínu jemný minerálny štich. Časť Chardonnay 2018 fermentovalo vo francúzskych dubových sudoch, asi 15% nových. Vo vôni dominuje žlté a citrusové ovocie, biele korenie, kvitnúca čerešňa a mandle. Chuť je komplexná s ovocno krémovou textúrou a stále sviežim minerálnym prejavom. 

Druhá polovica degustácie patrila odrode Pinot Noir. Pinot Noir je najviac pestovanou modrou odrodou na Novom Zélande. Prvým vínom je Reserve Pinot Noir 2018. Hrozno pochádza vinohradov Awatere Valley, Taylor Pass, Seddon a Wairau Valley. Časť odstopkovaného hrozna macerovalo v otvorených kadiach. Priamočiary a čistý Pinot Noir s vôňou čerešne a korenia. Chuť je hladká, šťavnatá  s harmonickou textúrou. Ročník 2018 mal teplý prejav. 

Single Vineyard Seddon Pinot Noir 2018. Seddon Vineyard sa nachádza na južnom brehu rieky Awatere. Táto vinica je chránená pred chladným počasím. Hlinité pôdy majú výrazný mäkký ílovitý základ, ktorý umožňuje hroznu ľahko dosiahnuť fyziologickú zrelosť. Hrozno čiastočne odstopkované a ponáranie matolínového klobúka v otvorenej kadi. Ovocno kvetinová vôňa. V chuti uhladené s elegantnými tanínmi a dobrou kyselinkou. Klasický predstaviteľ.

Posledné víno degustácie bolo servírované priamo z fľaše v kalichu Riedel Sommeliers Burgundy Grand Cru. Attorney patrí k popredným oblastiam pre Pinot Noir. Nachádza sa v subregióne Southern Valleys v Marlborough, na severne orientovanom bloku, suchom úpätí údolia Wairau. Táto podoblasť má vo vegetačnom období minimálne zrážky a jej hlboké hlinité pôdy poskytujú dokonalé podmienky na uplatňovanie zásad ekologického poľnohospodárstva. V roku 2012 bola vinica Attorney Vineyard plne certifikovaná ako organická. Hrozno pochádzajúce z tohto vinohradu má hrubú šupku a malé bobule, ktoré prispievajú k tmavej farbe. Macerácia v otvorených kadiach. Víno zrelo 15 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, 35% nových. Komplexná vôňa čiernej čerešne, slivky, pražene kávy s jemným dotykom vyzrievania v sude. Koncentrovaná chuť s postupným otváraním. Taníny sú hodvábne elegantné. Krásne zakončenie degustácie. 

V júni pripravujeme posledný pred-prázdninový Masterclass na tému Rhôna na bielo s vínami z vinárstva Arnoux & Fils.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.