offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Zápisky z MasterClass Penfolds

Zápisky z MasterClass Penfolds

19.mája 2022 sa prvý krát na Slovensku uskutočnil MasterClass s austrálskym vinárstvom Penfolds. Aplikáciou cez Zoom nás pozdravil aj Thomas Nguyen, exportný manažér Penfolds pre strednú a východnú Európu.

Každý, kto sa zúčastnil tejto výnimočnej degustácie,  mal možnosť ochutnať tri ročníky Shiraz BIN 128 a Cabernet BIN 407. Taktiež novinku Max´s Shiraz či unikátny St. Henri Shiraz 2016!


Penfolds patrí k absolútnej špičke austrálskeho vinárstva. Jeho história siaha do roku 1844, kedy bol vysadený prvý vinič v Magill Estate pri Adelaide. Na prelome storočí bol Penfolds najväčším vinárstvom v Južnej Austrálii. V roku 1948 sa začala nová etapa vinárstva, keď sa Max Schubert stal hlavným enológom. Schubert bol skutočný inovátor. Zaviedol po vzore Bordeaux niekoľko odvážnych zmien, ktoré „vytiahli“ kvalitu vín Penfoldsu aj v porovnaní so svetom. V 50. rokoch 20. storočia vytvoril legendárne víno Grange.  

Shiraz 1959 bolo prvé víno vyrobené  z vlastných viníc Barossa Valley a jednoducho pomenované podľa skladovacích priestorov pivníc, kde dozrievalo. A tak sa Kalimna Bin 28 stáva prvým oficiálnym vínom s číslom. Od roku 2002 je hlavný enológom Peter Gago, ktorý priniesol do firmy nový vietor. Dnes vína Penfolds patria k investičným artiklom i predmetom dedičného konania. Existujú vždy dve verzie vín s korkom i šrobovacím uzáverom. Dokonca Penfolds ponúka klientom možnosť výmeny korku niektorých vín starších ako 15 rokov!

Degustácia

Prvé víno MAX´S Shiraz 2019 je novinka v portfóliu (ukázať na eshope). Názov nesie po Maxovi Schubertovi, ktorý pôsobil vo vinárstve do roku 1975. 10% vína vyzrievalo v nových amerických sudoch, zvyšok aj staršie francúzske. Stredne plné červené víno s výbornou ovocnou koncentráciou vo vôni. Veľmi dobrá štruktúra a ovocná textúra v chuti s korenistým záverom. Mladé, avšak už teraz je pripravené na pitie. Výborný pomer kvalita a cena.

BIN 128 Shiraz (prvý ročník 1962) pochádza z chladnejšieho regiónu Coonawarra s typickým pôdnym označením Terra Rossa. Blízkosť oceánu zmierňuje teplé počasie. Víno  vyzrieva rok v 300l francúzskych sudoch a percento nových sudov závisí od parametrov dozretého hrozna. V rámci degustácie sme mohli porovnať tri ročníky: 2019, 2018 a 2017.

BIN 128 Shiraz 2019 už teraz pôsobí harmonicky. Vo vôni dominujú ovocné tóny zrelých čučoriedok, moruší a černíc doplnené o tóny mäty, škorice, horkej čokolády a kávy. V chuti má rozumnú porciu tanínov, pôsobí teplejšie. Má prirodzene vyváženú súhru kyslosti a extraktu. Podľa Petra Gaga bude na vrchole v roku 2039. Ročník 2018 považuje Penfolds za klasický v rámci „house style“. Coonawarra zažila 13 dní s teplotou nad 35°C počas mesiacov január, február a marec, pričom najdlhšie obdobie trvalo 3 dni. Počas zberu prevládali mierne podmienky, ktoré umožnili optimálne dozrieť hroznu. Vo vôni pôsobí zrelšie a bohatšie, objavujú sa tóny čiernych olív, sladkej papriky a mäsa. V chuti viac vrstevnaté,  vyvážené s ovocnou textúrou, šťavnatou kyselinkou a zemito minerálnym záverom. Ročník 2017 na rozdiel od dvoch predchádzajúcich pôsobí jemnejšie. Hrozno v tomto roku dozrievalo pomaly, ale rovnomerne s výrazným odrodovým charakterom. Vôňa ovocno kvetinová, možno fialky, neskôr tóny hľúzovky a škorica. V chuti dominuje bobuľové ovocie, dotyk tabaku a mäty. Pekná elegantná textúra. Na vrchole by malo byť v 2032. 

BIN 407 Cabernet Sauvignon vyrobený prvý krát v roku 1990. Inšpirovaný Bin 707, zdôrazňuje možnosti miešania hrozna z viacerých regiónov, podporeného citlivým použitím francúzskych a amerických sudov. Hrozno pochádza z regiónov Coonawarra, Padthaway, Wrattonbully, McLaren Vale, Barossa a Robe. V rámci degustácie sme mohli porovnať tri rôzne ročníky 2019, 2018 a 2017.

Ročník 2019 mal takmer ideálne podmienky počas celého vegetačného obdobia. Aj keď boli výnosy nižšie, kvalita vynikajúca. Koncentrovaná vôňa s dominantným kasisovým prejavom doplnená o tóny červeného jablka, fialiek a cédrového dreva. Chuť plynule nadväzuje na vôňu, živé so šťavnatou kyselinkou a s elegantným, jemne minerálnym záverom. Potenciál do 2039.  Ročník 2018 spája v sebe všetky atribúty výnimočného vína s klasickým rukopisom Penfolds. Skvelé podmienky zabezpečili výbornú zrelosť hrozna s odrodovým charakterom. Intenzívny, komplexný a zároveň brilantný Cabernet. V roku 2017 v južnej Austrálii bolo prekonaných niekoľko dlhodobých zrážkových rekordov. Vinobranie v chladnejších južných oblastiach bolo ukončené až začiatkom mája. V tomto roku nebola vyrobená BIN 707, takže hrozno pre ňu "skončilo" aj v štyristo sedmičke. Senzoricky veľmi kvalitné víno s odrodovým prejavom čiernej ríbezle, zrelej slivky s jemne zemitým tónom. V chuti stredne plné so zamatovou tanínovou textúrou. Skvelé. 

St.Henri je uznávaným a alternatívnym vyjadrením Shirazu, zaujímavým protipólom ku Grange. Prvý komerčný ročník 1957. V 90. rokoch získal nový dych, keď sa jeho kvalita a štýl zlepšili. Našťastie nikdy nepodľahol módnym ani komerčným vplyvom. Hrozno pochádza najmä z oblastí Barossy, Adelaide, McLaren a Clare Valley. Štipka aj z Coonawarry a Magill Estate. V ročníku 2016 aj s 5% Cabernetu. Víno vyzrievalo rok vo veľkých, starých 1460l dubových sudoch. Temperamentný a zároveň elegantný s jemnou ovocnou textúrou, sviežim, klasickým štýlom a potenciálom. Zberateľská rarita. 

Pri vínach Penfolds sa odporúča dvojitá dekantácia, čas a kalichy Riedel Syrah/Shiraz. Uvariť si k nim môžete dusené hovädzie mäso na koreňovej zelenine a víne Lokus z moravského vinárstva Víno Ján Stávek. K nemu postačí čerstvý zemiakový chleba, výborná kombinácia. Ešte pred letom pripravujeme MasterClass s vinárstvom Karpatská Perla - Noviny. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.