BIN 407 Cabernet Sauvignon vyrobený prvý krát v roku 1990. Inšpirovaný Bin 707, zdôrazňuje možnosti miešania hrozna z viacerých regiónov, podporeného citlivým použitím francúzskych a amerických sudov. Hrozno pochádza z regiónov Coonawarra, Padthaway, Wrattonbully, McLaren Vale, Barossa a Robe. V rámci degustácie sme mohli porovnať tri rôzne ročníky 2019, 2018 a 2017.
Ročník 2019 mal takmer ideálne podmienky počas celého vegetačného obdobia. Aj keď boli výnosy nižšie, kvalita vynikajúca. Koncentrovaná vôňa s dominantným kasisovým prejavom doplnená o tóny červeného jablka, fialiek a cédrového dreva. Chuť plynule nadväzuje na vôňu, živé so šťavnatou kyselinkou a s elegantným, jemne minerálnym záverom. Potenciál do 2039. Ročník 2018 spája v sebe všetky atribúty výnimočného vína s klasickým rukopisom Penfolds. Skvelé podmienky zabezpečili výbornú zrelosť hrozna s odrodovým charakterom. Intenzívny, komplexný a zároveň brilantný Cabernet. V roku 2017 v južnej Austrálii bolo prekonaných niekoľko dlhodobých zrážkových rekordov. Vinobranie v chladnejších južných oblastiach bolo ukončené až začiatkom mája. V tomto roku nebola vyrobená BIN 707, takže hrozno pre ňu "skončilo" aj v štyristo sedmičke. Senzoricky veľmi kvalitné víno s odrodovým prejavom čiernej ríbezle, zrelej slivky s jemne zemitým tónom. V chuti stredne plné so zamatovou tanínovou textúrou. Skvelé.
St.Henri je uznávaným a alternatívnym vyjadrením Shirazu, zaujímavým protipólom ku Grange. Prvý komerčný ročník 1957. V 90. rokoch získal nový dych, keď sa jeho kvalita a štýl zlepšili. Našťastie nikdy nepodľahol módnym ani komerčným vplyvom. Hrozno pochádza najmä z oblastí Barossy, Adelaide, McLaren a Clare Valley. Štipka aj z Coonawarry a Magill Estate. V ročníku 2016 aj s 5% Cabernetu. Víno vyzrievalo rok vo veľkých, starých 1460l dubových sudoch. Temperamentný a zároveň elegantný s jemnou ovocnou textúrou, sviežim, klasickým štýlom a potenciálom. Zberateľská rarita.
Pri vínach Penfolds sa odporúča dvojitá dekantácia, čas a kalichy Riedel Syrah/Shiraz. Uvariť si k nim môžete dusené hovädzie mäso na koreňovej zelenine a víne Lokus z moravského vinárstva Víno Ján Stávek. K nemu postačí čerstvý zemiakový chleba, výborná kombinácia. Ešte pred letom pripravujeme MasterClass s vinárstvom Karpatská Perla - Noviny.