offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Všetko o Champagne

Všetko o Champagne

Champagne je jedným z najobľúbenejších šumivých vín. Nie všetky šumivé vína sú Champagne, ale všetky Champagne sú šumivé vína. Blízkosť Champagne k Parížu podporuje hospodársky úspech regiónu v obchode s vínom.

Inšpirujte sa: Top výber šumivých vín a champagne


Champagne - Domov bubliniek

Región Champagne je rozdelený do piatich vinohradníckych oblastí: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims a Vallée de la Marne. Mestá Reims a Épernay sú obchodnými centrami oblasti. Reims je známy svojou katedrálou, miestom korunovácie francúzskych kráľov a svetovým dedičstvom UNESCO.

Champagne sa nachádza v blízkosti severných hraníc vinohradníckeho sveta pozdĺž 49. rovnobežky. Počas celého roka musia pestovatelia hrozna pamätať na nebezpečenstvo plesňových ochorení a skorých jarných mrazov. Oceány za sebou zanechali kriedové podložia. Zemetrasenia, ktoré otriasli oblasťou pred viac ako 10 miliónmi rokov, vytlačili morské sedimenty fosílií belemnitu na povrch, aby vytvorili kriedový terén. Belemnit umožňuje absorbovať teplo zo slnka a postupne ho počas noci uvoľňovať a zároveň poskytuje dobrú drenáž. Táto pôda prispieva k ľahkosti a jemnosti, ktorá je charakteristická pre Champagne.

Odrody

Champagne je cuvée. To znamená, že na jeho výrobu možno použiť niekoľko odrôd viniča, ktoré do zmesi vnášajú vlastný osobný charakter. Najčastejšie používané odrody sú Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier. Hoci si väčšina ľudí myslí, že Champagne  sa vyrábajú výlučne z troch hlavných odrôd hrozna, nie je to celkom pravda. V oblasti AOC sú povolené aj ďalšie štyri odrody, ktoré sa používajú: Arbane, Petit Meslier, Pinot blanc a Pinot gris.

Tradičná metóda v Champagne

Méthode Traditionnelle, predtým známa ako Méthode Champenoise (toto však EÚ zmenila v roku 1994), sa môže nazývať aj Méthode Classique. Po prvej fermentácii  nasleduje vo fľaši druhé alkoholové kvasenie. Sekundárna fermentácia je vyvolaná pridaním niekoľkých gramov kvasiniek Saccharomyces cerevisiae  a cukru, hoci každá značka má svoj vlastný tajný recept. Celý proces prebieha vo fľaši, ktorú zákazník dostane na stôl. Cukor sa postupne mení na alkohol a oxid uhličitý. Champagne musí zrieť minimálne 3 roky. Počas tejto doby je fľaša uzavretá korunkovým uzáverom. S fľašou sa manipuluje, ručne alebo mechanicky, v procese nazývanom remuage. Kal sa usadí v hrdle fľaše. Následne sa hrdlo fľaše zmrazí a kaly sa odstrelia. Tento proces sa nazýva degorgement. Tlak 6 barov vo fľaši vytlačí kaly. Hneď po degoržovaní sa pridá „liqueur de dose“ alebo liqueur d'expédition – zmes cukru a vína na úpravu hladiny cukru. Fľaša sa potom rýchlo uzavrie. 

Kategórie Champagne 

Champagne s označením Brut Zero alebo Brut Nature  sú bežnejšie medzi menšími výrobcami, nemajú pridaný cukor a sú veľmi suché s menej ako 3 gramami na liter.

Rozdelenie Champagne podľa dozáže (dossage):
Brut Nature: 0 – 3 g/l
Extra Brut: 0 – 6 g/l
Brut: 0 – 12 g/l
Extra Sec: 12 – 17 g/l
Sec: 17 – 32 g/l
Demi-Sec: 32 – 50 g/l
Doux: 50+g/l

Väčšina Champagne je v kategórii s označením Non-Vintage (neročníkové), čo znamená, že ide o Champagne z viacerých ročníkov. Základ tvorí jeden ročník, pričom výrobcovia miešajú 10 až 15 % vína zo starších ročníkov. Ak sú podmienky konkrétneho ročníka priaznivé, vinári vyrobia ročníkové (Vintage) Champagne, ktoré musí byť 100% zložené z hrozna daného ročníka. Cuvée de Prestige sa považuje za vrchol v sortimente výrobcu. Medzi známe príklady patrí Cristal Louisa Roederera, Grand Siècle Laurenta-Perriera, Dom Pérignon od Moët & Chandon, La Grande Année od Bollingera, Perle d´Ayala od Ayaly a iné.

Prvé verejne dostupné prestížne cuvée bolo Dom Pérignon, uvedené na trh v roku 1936 s ročníkom 1921. Avšak v skutočnosti Louis Roederer vyrábal Cristal od roku 1876, ale bolo to výlučne pre súkromnú spotrebu ruského cára. Cristal bol verejne dostupný s ročníkom 1945. V posledných troch desaťročiach 20. storočia ich nasledovala väčšina šampanských domov s vlastnými prestížnymi cuvée, často pomenovanými po významných ľuďoch s väzbou na výrobcu a prezentovanými v neštandardných tvaroch fliaš. 
 

Blanc de Noirs je francúzsky výraz (doslova „biele od čiernych“) pre biele víno vyrobené výhradne z modrých odrôd. Z hroznovej šťavy  po minimálnom možnom kontakte so šupkami vznikne podstate biele víno s jemne sýtejšou farbou. S Blanc de Noirs sa často stretávame v Champagne. Niekoľko domov nasledovalo Bollingera a jeho prestížné cuvée Vieilles Vignes Françaises a predstavili cuvée vyrobené buď z Pinot Noir, Pinot Meunier alebo zo zmesi oboch.

Blanc de Blancs je francúzsky výraz, ktorý znamená „biele od bielych“ a používa sa na označenie Champagne vyrobeného výlučne z odrody Chardonnay. 

Servis Champagne

Champagne podávajte vychladené na 7 - 12⁰  Celzia. Mladšie, ovocnejšie a sladšie pri tej dolnej hranici teploty, opulentnejšie ročníkové alebo prestížne Champagne pri vyššej teplote. Staršie Champagne sa môžu aj dekantovať. Určite do Champagne nedávajte jahody alebo iné ovocie, či ľad. Celkový dojem zo Champagne ovplyvňuje samotný tvar kalicha, z ktorého ho pijete. Poháre na Champagne sú najčastejšie v tvare flauty (dlhé, vysoké a úzke) alebo v tvare tulipánu (úzka základňa, ktorá sa rozširuje v tele skla, než sa na okraji opäť zúži). Najlepšiena zachytenie vône sú kalichy v tvare tulipánu, pretože vôňa sa otvára a rezonuje okolo úst a nosa. Champagne nalejte asi do jednej tretiny kalicha, aby sa víno otvorilo. A nezabudnite, Champagne dolievajte, aby ste udržiavali potrebnú teplotu.

Champagne a gastronómia

Champagne je krajinou bubliniek a dobrého jedla. Je to  všestranné šumivé víno priateľské k jedlu, ktoré sa dá dobre hodí takmer so všetkým, od morských rýb, plodov mora, cez cestoviny so syrovou omáčkou alebo hubami, k rôznym druhom mäsa až po ovocné šaláty.

Champagne v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut  sa dokonale spájajú s vyprážaným jedlom. Acidita redukuje tuk, čo vytvorí lahodné spojenie vína a jedla. Najlepšie sa však k Champagne hodia  francúzske, autentické regionálne pokrmy. Oblasť Champagne je chránená lesmi Ardennes, v ktorých francúzski kuchári nájdu všetko, čo potrebujú k príprave pokrmov – huby, zverinu, lesné plody. Paštéty a teriny z kačacieho nebo zajačieho mäsa ochutené lesnými plodmi alebo hubami so Champagne. Samozrejme Foie gras s teplou brioškou.

Zo srnčieho a jelenieho mäsa kuchári pripravujú  médaillons de chevreuil aux baies rouges s ríbezľovým rozvarom. Zo sladkostí sú populárne rúžové sušienky biscuits roses de Reims preslávené cukrárstvom Fossier, ktoré sa podávajú k degustácii sladších štýlom Champagne. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.