offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vína z Afriky

Vína z Afriky

Doteraz nedocenený producent vína konečne zažíva zaslúženú renesanciu. Juhoafrická republika má prekvapivo dlhú a bohatú históriu pestovania vína. Kto ešte nepozná kvalitné Juhaofrické vína, mal by sa poponáhľať, sú totiž tak dobré ako nikdy predtým. Ochutnajte africké vína so zľavou až 20 %.


 Najznámejší producenti vína v Juhoafrickej republike majú svoje sídlo v oblasti Stellenbosch.

 

V sedemnástom storočí pila pôvabne sladké vína z africkej Constantie európska šľachta a Napoleon si ich dokonca “objednával” počas svojho exilu na Svätej Helene. 

Hoci na Afriku v priebehu rokov svet vína akosi zabudol, najstaršej krajine “nového sveta” sa podarilo obnoviť niekdajšiu produkciu a dnes očaruje svojimi vysokokvalitnými vínami. Ako teda chutí Afrika?

 

Neskoré začiatky

Hoci Afrika ponúka vynikajúce podmienky na pestovanie viniča, tradícia výroby a konzumácie vína je tam pomerne novým konceptom. Na juh kontinentu prvé semiačka viniča dorazili až v sedemnástom storočí. Dôvod na nasadenie tejto vtedy exotickej rastliny bol prozaický - zástupcovia holandskej East India Company sa snažili potlačiť epidémiu skorbutu.

Kontinent bohatý na prírodné zdroje sa im oplatil štedrou úrodu. Nádejné začiatky vínnej produkcie však na konci 19. storočia prerušila epidémia fyloxéry a vďaka nestabilnej politickej situácii bol rozvoj vinohradníctva v nasledujúcich dekádach neveľmi úspešný. Až po roku 1990 sa situácia konečne otočila.

Mocný vplyv oceánov  

Juhoafrický vinársky priemysel benefituje zo sviežej, drsnej krajiny západného mysu, známej pre svoju krásu a rozmanitosť. Množstvo hôr, údolí a plošín tu umožňuje vinárom pestovať rozličné odrody vínnej révy, a stredomorské podnebie krajiny, výrazne ovplyvnené stretnutím Atlantického a Indického oceánu, im v tom výdatne pomáha.

Táto oblasť je domovom hlavných vinárskych regiónov Constantia, Stellenbosch a Paarl. Víno sa tiež pestuje v údolí riek Breed Valley, Olifants a Orange, ktoré patria medzi najteplejšie oblasti a sú často miestom výroby vína zameranej na objem. Južná Afrika sa tak vďaka množstve vinohradov rozlohou zaraďuje do prvej dvadsiatky svetových producentov vína, a jej ročná produkcia je zvyčajne okolo 10 miliónov hektolitrov vína. 

Paarl – srdce vinárskeho priemyslu

Srdcom juhoafrického vinárenského priemyslu je však oblasť Paarl. Hoci sa rokmi pozornosť verejnosti preniesla na na juh smerom na Stellenbosch, údolie Franschhoek a Wellington v posledných rokoch revitalizovali záujem o oblasť. V Paarle ma napríklad sídlo vinárstvo Nederburg, ktoré sa pýši ročnou produkciou v objeme takmer 2,8 mil. kartónov. Reputácia tohto vinárstva však nie je postavená na marketingu, ale na tvrdej práci. 

Zaujímavosťou je, že jeho najlepšie vína nie sú červené, ale biele. Sú nimi Edelkeur, unikátne sladké víno z botrytického Cheninu, a Cuvée Ingenuity, pravidelný premiant Platter´s Wine Guide. 

Nás však omnoho viac zaujíma druhý najstarší vinársky región južnej Afriky, Stellenbosch, ktorý sa pýši prezývkou “africké Bordeaux”. Nielenže má veľmi podobné podnebie, ale tiež produkuje podobne vysoko kvalitné červené vína, ktoré sú známe svojim osobitým zmyslom pre terroir. 

Región je obklopený pohoriami Helderberg, Simonsberg a Stellenbosch a neďaleký False Bay mu pomáha udržať si priemernú teplotu na približne 20°C. Nie je teda prekvapením, že najznámejší producenti vína v Juhoafrickej republike majú svoje sídlo práve v tejto oblasti. Táto oblasť je tiež známa svojim “zlatým trojuholníkom”, v ktorej kombinácia výnimočného zloženia pôdy, ideálna nadmorská výška a vplyv chladného oceánskeho vzduchu pomáhajú produkovať najlepšie vína krajiny.  

Ako výstrel z kanóna

Mnohé prestížne spoločnosti majú preto svoje sídlo práve tu. Jednou z nich je napríklad Kanonkop. Ako výstrel z kanóna, podľa ktorého získala spoločnosť svoje meno, rodinné vinárstvo dnes vedie už štvrtá generácia rodiny. Kanonkop sa zameriava najmä na pestovanie modrých odrôd, polovicu viníc tvorí Pinotage, za ním nasleduje Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Pri výrobe svojich výnimočných vín kladú veľký dôraz na pôdu, klímu a optimálnu dobu zberu, hrozno napríklad po zbere nechávajú dlhšie v kontakte so šupkou a vína vyzrievajú vo francúzskych sudoch značky Nevers. Vrcholom ponuky sú prémiové vína Black Label Pinotage a Paul Sauer.

Ďalšia známa spoločnosť je Alto Wine Estate, ktorej už meno odkazuje na jej výnimočnú polohu. Takmer sto hektárov viníc je nasadených v stellenboschskom zlatom trojuholníku s nadmorskou výškou 500 metrov.. Alto patrí medzi prvé vinárstva z JAR, ktoré začali svoje vína exportovať. Vinárstvo je zamerané na pestovanie len modrých odrôd - Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Zaujímavosťou je, že v Alte pracovali od roku 1924 len piati pivniční majstri. Momentálne je na čele nadaný Bertho van der Westhuizen, ktorý opraty prebral v roku 2015 od svojho otca Schalka. 

Hoci sa miestne vinohradníctvo a vinárstvo potýka s prekážkami ako klimatické zmeny, nedostatok investícií na rozvoj či zdravie vinohradov, nová vlna mladých a ambicióznych vinárov sa nebojí experimentovať s neobvyklými odrodami či inovatívnymi technológiami. Juhoafrické víno sa tak rozhodne oplatí spoznať na vlastnú chuť.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.