Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Villa Maria: klenot z Nového Zélandu
Spoznajte príbeh najznámejšieho novozélandského vinárstva, ktoré produkuje skvelé vína všetkých druhov. Moderné vinárstvo oprávnene zbiera najvyššie hodnotenie za produkty aj pokrokový prístup.

Začiatky vinárstva Villa Maria sa odohrali v roku 1961, kedy si 21-ročný George Fistonich prenajal od svojho otca asi päť akrov (cca 2 ha) v Mangere na predmestí Aucklandu. Na pestovanie viniča zvolil plochu jedného akra (asi 0,5 ha), nasledujúci rok zožal hrozno a vyrobil prvé víno pod hlavičkou Villa Maria Estate.
Počas 60. rokov rozkvitala Villa Maria tiež vďaka podpore manželky zakladateľa. Vinárstvo produkovalo suché červené a biele vína z viniča zo širokého okolia Aucklandu. Na začiatku 70. rokov si zakladateľ mohol dovoliť zamestnanca a vinárstvo začalo expanziu.
V roku 2000 bolo otvorené vinárstvo Marlborough a o rok neskôr sa vinárstvo rozhodlo zavrhnúť tradičné korky a prejsť kompletne na skrutkovacie uzávery. V roku 2005 sa otvorilo vinárstvo Auckland, spoločne s vinárskym parkom.
V roku 2009 bol George Fistonich vymenovaný za rytiera pre svoje prínosy v novozélanskom vinohradníctve a získal titul Sir. Myšlienky a činy vizionárskeho zakladateľa dokonale reprezentujú zrod a pokrok vinárstva, ktoré v roku 2012 oslávilo 50 rokov existencie. Medzi hlavné vinice, ktoré vinárstvo využíva, patria lokality Aucklande, Marlborough, Hawkes Bay. V súčasnosti Villla Maria zamestnáva viac ako 250 stálych pracovníkov a exportuje vína do viac ako 50 krajín sveta. Právom sa honosí titulom - najviac oceňované vinárstvo Nového Zélandu.
Vinárstvo sa plne odovzdalo trvalo udržateľnému prístupu a dlhodobému cieľu vyrábať vína v bio organickej kvalite. Dnes je približne 25 % vinohradov obrábaných organicky, bez použitia syntetických pesticídov alebo hnojív a 22 % vinohradov už získalo organickú certifikáciu. Vo viniciach používajú prirodzené osvetlenie. 70 % obalu vína Private Bin je vyrobeného z recyklovaných materiálov. Firma takisto začala používať o 33 gramov ľahšie fľaše pre zníženie emisií uhlíka. Vo viniciach sa pasie približne 500 oviec, ktoré okrem spásania poskytujú aj prirodzené hnojivo.
Objavte vína Villa Maria v našom eshope.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.