Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Vianoce sú sviatky, kedy aspoň na chvíľu spomalíme tempo a máme čas dopriať si pôžitok s príchuťou vína. Vianočné sviatky sú symbolom štedrosti a hojnosti. Ozdobou štedrovečerného menu je kvalitné víno.
Kedy inokedy ako cez Vianočné sviatky si môžeme dopriať Champagne alebo iné kvalitné vína. Cieleným výberom vína k pripraveným vianočným pokrmom nám bude odmenou nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Inšpirujte sa: Vianočné tipy od slovenských vinárov
Šumivé vína ozdobia každú oslavu alebo sviatočné chvíle a práve vianočné sviatky sú tou najvhodnejšou príležitosťou otvoriť si fľašu Champagne v rodinnom kruhu.
Francúzske bublinky sa hodia takmer ku každému jedlu. Klasické suché alternatívy s nízkou dossage (Brut Nature, Extra Brut a Brut) výborne ladia s klasickým vysmážaným kaprom a zemiakovým šalátom a taktiež i rezňom.
Champagne v kategórii Demi-Sec si odložte k vianočnému pečivu a rozprávkam. Doprajte si Vianoce so štipkou luxusu v podobe Champagne. Nezabudnite ho správne vychladiť a vychutnať si ho v správnom kalichu.
Objavte aj našu ponuku vianočných a silvestrovských balíčkov -10%.
K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Na druhej strane je potrebné zvoliť víno, ktoré si poradí s ťažším zemiakovým šalátom.
Ideálnou voľbou môže byť suchý Rizling rýnsky i vlašský alebo Veltlínske zelené zo Slovenska, z Moravy, z Rakúska, Nemecka i Alsaska alebo Chardonnay z oblasti Chablis alebo Chenin Blanc z údolia rieky Loiry.
Taktiež môžete pokračovať v popíjaní šumivých vín, ktoré vďaka svojmu jemnému perleniu a prirodzenej acidite redukujú tuk a dajú vyniknúť i morským rybám.
Ideálnou voľbou môžu byť sekty s nižšou dossage, Champagne, rovnako dobre poslúži i tradičný Crémant z Burgundska, z Loiry alebo z Alsaska.
Veľa ľudí ryby neje a radšej si na Vianoce pripravia plnenú pečenú morku. Skvelým vínnym partnerom k nej je plné biele víno, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch. Vyskúšajte bohaté Chardonnay z Burgundska alebo z Kalifornie, Viognier z údolia Rhony.
K morke plnenej gaštanmi sa výborne hodí Pinot Noir z Burgunska z oblasti Gevrey-Chambertin alebo Pommard, ale i Pinot v ovocnom prevedení z Nového Zélandu alebo Oregonu. Taktiež si môžete otvoriť fľašu staršieho ročníka Bordeaux, Barola alebo Chianti Classico.
Vianoce musia byť sladké. Medovníky, vanilkové rožky, vianočka, linecké pečivo, medvedie labky, bobáľky, štedrák ...každá rodina má to svoje obľúbené. Práve cez Vianoce je čas si otvoriť malú, ale o to vzácnejšiu, fľašu tokajského vína. K čokoládovým dezertom je lepšie zvoliť portské víno alebo sherry.
Páni, ktorí uprednostňujú niečo ostrejšie, siahnu po pohári s kvalitným cognacom alebo whisky.
Na Štefana nesmie chýbať celá rodina pri pečenej husi alebo kačici, ktorá je servírovaná s červenou kapustou a zemiakovými knedlíkami alebo lokšami. Ideálnym partnerom či už k husi alebo kačke sú ľahšie mladé červené vína ako napríklad Modrý Portugal alebo Frankovka modrá z Malokarpatskej oblasti, z Moravy alebo z Rakúska. Taktiež ovocný štýl odrody Cabernet Franc z Loiry, alsaský Pinot Noir alebo Lagrein z Alto Adige.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.