offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Vianoce s príchuťou vína

Vianoce s príchuťou vína

Vianoce sú sviatky, kedy aspoň na chvíľu spomalíme tempo a máme čas dopriať si pôžitok s príchuťou vína. Vianočné sviatky sú symbolom štedrosti a hojnosti. Ozdobou štedrovečerného menu je kvalitné víno.

Kedy inokedy ako cez Vianočné sviatky si môžeme dopriať Champagne alebo iné kvalitné vína. Cieleným výberom vína k pripraveným vianočným pokrmom nám bude odmenou nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Inšpirujte sa: Vianočné tipy od slovenských vinárov


 

Champagne neurazíš 

Šumivé vína ozdobia každú oslavu alebo sviatočné chvíle a práve vianočné sviatky sú tou najvhodnejšou príležitosťou otvoriť si fľašu Champagne v rodinnom kruhu.

Francúzske bublinky sa hodia takmer ku každému jedlu. Klasické suché alternatívy s nízkou dossage (Brut Nature, Extra Brut a Brut) výborne ladia s klasickým vysmážaným kaprom a zemiakovým šalátom a taktiež i rezňom.

Champagne v kategórii Demi-Sec si odložte k vianočnému pečivu a rozprávkam. Doprajte si Vianoce so štipkou luxusu v podobe Champagne. Nezabudnite ho správne vychladiť a vychutnať si ho  v správnom kalichu. 

Objavte aj našu ponuku vianočných a silvestrovských balíčkov -10%.

 

 

Aké víno k rybám

K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Na druhej strane je potrebné zvoliť víno, ktoré si poradí s ťažším zemiakovým šalátom.

Ideálnou voľbou môže byť suchý Rizling rýnsky i vlašský alebo Veltlínske zelené zo Slovenska, z Moravy, z Rakúska, Nemecka i Alsaska alebo Chardonnay z oblasti Chablis alebo Chenin Blanc z údolia rieky Loiry.

Taktiež môžete pokračovať v popíjaní šumivých vín, ktoré vďaka svojmu jemnému perleniu a prirodzenej acidite redukujú tuk a dajú vyniknúť i morským rybám.

Ideálnou voľbou môžu byť sekty s nižšou dossage, Champagne, rovnako dobre poslúži i tradičný Crémant z Burgundska, z Loiry alebo z Alsaska. 

 

Aké víno k pečenej plnenej morke

Veľa ľudí ryby neje a radšej si na Vianoce pripravia plnenú pečenú morku. Skvelým vínnym partnerom k nej  je plné biele víno, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch. Vyskúšajte bohaté Chardonnay z Burgundska alebo z Kalifornie, Viognier z údolia Rhony.

K morke plnenej gaštanmi sa výborne hodí Pinot Noir z Burgunska z oblasti Gevrey-Chambertin alebo Pommard, ale i Pinot v ovocnom prevedení z Nového Zélandu alebo Oregonu. Taktiež si môžete otvoriť fľašu staršieho ročníka Bordeaux, Barola alebo Chianti Classico. 

Vianočné pečivo a sladkosti

Vianoce musia byť sladké. Medovníky, vanilkové rožky, vianočka, linecké pečivo, medvedie labky, bobáľky, štedrák ...každá rodina má to svoje obľúbené. Práve cez Vianoce je čas si otvoriť malú, ale o to vzácnejšiu, fľašu tokajského vína. K čokoládovým dezertom je lepšie zvoliť portské víno alebo sherry. 

Páni, ktorí uprednostňujú niečo ostrejšie, siahnu po pohári s kvalitným cognacom alebo whisky.

Slávnostné štefanské menu

Na Štefana nesmie chýbať celá rodina pri pečenej husi alebo kačici, ktorá je servírovaná s červenou kapustou a zemiakovými knedlíkami alebo lokšami. Ideálnym partnerom či už k husi alebo kačke sú ľahšie mladé červené vína ako napríklad Modrý Portugal alebo Frankovka modrá z Malokarpatskej oblasti, z Moravy alebo z Rakúska. Taktiež ovocný štýl odrody Cabernet Franc z Loiry, alsaský Pinot Noir alebo Lagrein z Alto Adige. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.