offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vianočné tipy od slovenských vinárov

Vianočné tipy od slovenských vinárov

K Vianociam neodmysliteľne patrí dobré jedlo a víno, ktoré si v bežné pracovné dni nemáte čas vychutnať.

Doprajte si krásne chvíle a gurmánske pôžitky s vašimi blízkymi. Naši vinári vám poradia, ktoré vína sa hodia pre tieto sviatky.


Nechajte sa tieto Vianoce inšpirovať vínami z vinárstiev Nichta, Ostrožovič, Pavelka a Chateau Grand Bari. Slovenskí vinári vám odporúčajú a poradia vína k tradičným slovenským vianočným špecialitám. 

Chateau Grand Bari / Pavol Krištín

"Nezameniteľný Štedrý večer sa začína skvelým jedlom a ešte lepším vínom – pre navodenie tej pravej vianočnej atmosféry. Ako prípitok odporúčame sekt. Ak si zvolíte unikátny sekt GRAND BARI brut, prekvapí vás nevšednou kombinovateľnosťou. Vďaka svojim vyšším kyselinkám sa hodí ku kapustnici a rovnako aj ku hlavnému chodu – ku kaprovi alebo iným sladkovodným rybám.

K rybím špecialitám sa okrem suchých šumivých vín, zvyknú podávať ľahké, svieže biele vína. Víno MÚZA je jedinečné spojenie Muškátu žltého a Zety a perfektne sa hodí k štedrovečernej rybe, či voňavým perníkom. Keďže sa jedná o ľahké reduktívne víno, je ideálne ako vianočné potešenie na každý deň. Dokáže byť príjemným spoločníkom počas rozbaľovania vianočných darčekov, či dlhých posedeniach v kruhu rodiny.

K štedrej večery odporúčame sladké ROYAL CUVÉE od Chateau GRAND BARI.  Kráľovské spojenie Furmintu, Lipoviny a Muškátu žltého z Tokaja si Vás získa svojou chuťou jabĺčka pečeného v mede. Jeho kvalitu ocenili aj najprestížnejšie súťaže ako DANUBE WINE Challange, kde získalo zlatú medailu, alebo dokonca Víno Tirnavia, kde sa stalo šampiónom celej súťaže s 92,33 bodmi. Dajte sladkú bodku za štedrou večerou."

 

Vinárstvo Pavelka / Milan Pavelka

„Na krásne prestretom štedrovečernom stole nesmie chýbať tradičné jedlo hodné štedrého večera. Na prípitok pred jedlom odporúčame Sekt rizling rýnsky, ktorý nachystá vaše chuťové poháriky na tak dlho očakávané jedlo.

K samotnej večeri odporúčame podávať malokarpatského kráľa vín Rizling vlašský. Ľahké, suché lahodné víno, ktoré pomôže stráviť rýchlejšie večeru. Pre tých, ktorý si radi doprajú aj dezert vo forme vína, odporúčame ako čerešničku na torte sladký cibébový zber Rizlingu rýnskeho.

Chceli by ste tip na darček? Pre výnimočné ženy, matky, manželky, kamošky, svokry i dcéry máme pripravené skvelé nielen oku lahodiace víno s názvom ONA. Lahodné a svieže jahodové polosuché rosé, dokonalo vyvážené, je ako ďakujem každej obdarovanej výnimočnej žene, ktorá si zaslúži byt ocenená.

Nezabudli sme ani na výnimočných pánov, pre ktorých sme pripravili korenistú vyváženú asambláž Rizlingov rýnskych, ktorá dvihne fúz a rozšíri pánom zreničky s názvom ON. Obe vína sú už odeté do darčekového balenia, takže s balením už žiadne starosti mať nebudete.“

Vinárstvo J&J Ostrožovič / Jaroslav Ostrožovič

„Cez Vianoce si doprajeme to najlepšie sebe aj svojim blízkym. Tokajský 5-putňový výber je označovaný ako víno kráľov, je neodmysliteľnou súčasťou nášho vianočného stola. Po naliatí tohto vína do pohára vám zavonia po orechoch v mede od starej mamy, sušené slivky, hrozienka a pečené jabĺčka. Vianoce sa práve začali.

Kufor Tokaj, ktorý je plný slovenských a zároveň svetom ocenených vín, vhodne doplní váš sviatočný stôl alebo poteší ako dar. Vína sú vyrobené z klasických tokajských odrôd. K výrobe neodmysliteľne patria ručne oberané cibéby. Zrejú v našej tufovej pivnici a určite oslovia každého milovníka vín. Sú výrazné v chuti aj vôni, s arómou čiernej kávy a horkej čokolády. Tokajská pôda im dodala minerálnu chuť. Kto by odolal tomuto jantárovému zlatu. Presvedčte sa o tom sami ...“

Víno Nichta / Branislav Nichta 

„Víno, ktoré je súčasťou nášho života má počas sviatkov v našej rodine svoje nezastupiteľné miesto. Počas vianočnej večere si tento rok vychutnáme minerálne Veltlínske zelené, ktoré svojou krásnou kyselinkou doplní na orechoch pečeného kapra. Víno pochádza z nášho vinohradu Baričky v Drženiciach, ktorý nám v ročníku 2019 poskytol krásne hrozno s ideálnymi parametrami na vznik poctivého ovocno-korenistého Veltlínu. 

Po večeri si vychutnáme sekt Peseckej leánky, ktorá hrá u nás v Čajkove prvé husle. Tieto bublinky v prevedení extra dry boli vyrobené tradičnou metódou kvasenia vo fľaši. Svojim jemným perlením a krásnou citrusovo-kvetinovou aromatikou výborne doplní typické vianočné vône a chute. 

Vianočný čas si nevieme predstaviť bez pohára vyzretého červeného. Medzi našich favoritov patrí mohutný Alibernet 2017, ktorý vás poteší hlbokou tmavočervenou farbou a intenzívnou vôňou čiernych ríbezlí, čučoriedok a orientálneho korenia. Jeho chuť je plná, korenistá s krásne zapracovanými tanínmi. Aromatickou bodkou Vianoc je pre nás vždy porovnanie Tramínu červeného a Devínu, ktorému je Tramín jeden z rodičov. Tieto aromatické odrody nám v našich vulkanických pôdach vždy ponúkajú nádhernú surovinu a preto ich vyrábame vo viacerých prevedeniach. Od suchých ľahších vín až po vyzreté sladké výbery s dlhým archivačným potenciálom.“

Vinárstvo Hacaj / Ján Hacaj

„Vianočné sviatky sú u nás každý rok očakávaným obdobím bublinkových erupcií a jedinečnou ukážkou využitia sektov v gastronómii. Tradične začíname pôstnym obedom v podobe pečených zemiakov s maslom, soľou a kvasenou kapustou k čomu svojimi vyššími kyselinkami a ovocno-kvetinkovým buketom veľmi pristane ľahký RIZLING sekt BRUT, čo je cuvée Rizlingu rýnskeho a Rizlingu vlašského.

Na navodenie pravej vianočnej atmosféry pred štedrovečernou kapustnicou je potrebné siahnuť po niečom výnimočnom, čo v tomto roku bude vrchovato spĺňať biely sekt Rulandské modré 2017 BRUT (Blanc de Noirs) zo známeho vinohradníckeho honu ZUMBERG s typickou kamenisto-sprašovitou pôdou na bridlicovom podloží. 
K sobášu s vianočným kaprom pochádza z toho istého vinohradu aj ďalší, tentokrát ružový sekt Rulandské modré 2015, BRUT. Charakteristický je arómou a chuťou lesných jahôd, lahodnou autolýzou a svojou decentnou ružovou farbou bude aj vizuálnym spestrením vianočnej tabule.“ 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.