offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Veľkonočný recept Machová torta a TIP na víno

Veľkonočný recept Machová torta a TIP na víno

Veľká noc je za dverami a vy si možno už teraz kladiete otázku, aké dobroty si pripravíte. Na zelený štvrtok je zvykom dať si špenát. Ak sa vám ale zunoval klasický prívarok, máme pre vás zaujímavú, sladkú alternatívu. Prekvapte svoju rodinu počas veľkonočných sviatkov úžasnou machovou tortou podľa Lenky. A samozrejme šibačom treba i naliať, k machovej torte odporúčam ružovú Cavu z vinárstva Freixenet.


 

Veľkonočný recept Machová torta

Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 12 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.skVíno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
Korpus
300 g hladkej múky
130 g čerstvého baby špenátu
3 vajcia 
150 g trstinový cukor
štipka soli 
1 dcl repkového oleja vhodný na pečenie
0,75 ml vlažnej vody
1x trstinový citrónový cukor 
1x polievková lyžica citrónovej šťavy 
kypriaci prášok do pečiva
 
Krém 
400 ml smotany na šľahanie (31%)
250 g mascarpone 
práškový cukor (podľa chuti)
2 ks vanilkového cukru 
1 lyžica vanilkovej pasty 
300 g jahôd a malín na ozdobu

Postup 

1.  Začneme špenátovým korpusom: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, citrónovým cukrom do svetlej nadýchanej peny, ktorá je zárukou nadýchaného jemného korpusu.

2.  Medzitým v mixéri rozmixujeme špenát, olej, vodu a citrónovú šťavu na hladkú pastu.

3.  Opatrne už len ručne primiešame najprv rozmixovaný špenát, potom preosiatu múku s práškom do pečiva a soľ.

4.  Formu na tortu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a naplníme cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút.

5.  Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť. Zoberieme si lyžicu a vydlabeme vnútro korpusu. Ponecháme 1cm široký okraj.

6.  Vydlabanú časť korpusu v miske rozdrobíme. Do priehlbiny v korpuse poukladáme jahody. 

Krém: Vyšľaháme smotanu, pridajte cukor podľa chuti aj vanilkový. Potom pridáme vanilkovú pastu a po lyžiciach zapracujme mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Na jahody vrstvíme krém do tvaru kopca. Na záver dôkladne posypeme rozmrveným cestom. 

Servírovanie: Ozdobíme malinami alebo iným drobným ovocím. Tortu uložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky a môžeme podávať. 

Špenát možno nazvať aj elixírom zdravia. Je bohatý na vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Patrí medzi typické druhy zeleniny našich zemepisných šírok. Čerstvý špenát pestovatelia zberajú ešte aj začiatkom zimy. Špenát chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog, udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby, znižuje zápal, bojuje proti rakovine, podporuje rast detí. Avšak pozor, vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva- až trikrát za týždeň.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Základom machovej torty je piškótový korpus so špenátom, krém a ovocie. Freixenet Cordon Rosado Seco má nádych lesného ovocia, najmä jahôd a jemnej sladkosti v závere. Plnší, vanilkový krém príjemne osvieži jemné perlenie a ovocná chuť Cavy. Torta s ružovým, šumivým, španielskym vínom vytvorí veľmi dobrý balans a svieži, ovocný pocit. 

Odporúčanie someliérky:

Freixenet Cordon Rosado Seco

Cava plná temperamentu, emócií s nezameniteľnou jemnou jahodovou farbou, sviežou ovocnou chuťou a dlhotrvajúcim perlením. Znalca poteší pozoruhodný buket so silnou aromatickou vôňou lesných plodov. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Freixenet 

Freixenet je najväčší producent šumivých vín Cava. Vinárstvo vlastní rodina Ferrer. Názov vinárstva sa vzťahuje na starú katalánsku usadlosť La Freixenada. V súčasnosti sa vinárstvo nachádza v Saint Sadurní d´Anoia.

Vo svete je značka známa vďaka Cave v čiernej fľaši Gordon Negro. O tridsať rokov staršou históriou sa môže pochváliť Carta Nevada. V modernej gastronómii vyniká biela a ružová Elyssia Gran Cuvée, či limitovaná ročníková Casa Sala.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.