Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Veľká noc je za dverami a vy si možno už teraz kladiete otázku, aké dobroty si pripravíte. Na zelený štvrtok je zvykom dať si špenát. Ak sa vám ale zunoval klasický prívarok, máme pre vás zaujímavú, sladkú alternatívu. Prekvapte svoju rodinu počas veľkonočných sviatkov úžasnou machovou tortou podľa Lenky. A samozrejme šibačom treba i naliať, k machovej torte odporúčam ružovú Cavu z vinárstva Freixenet.
Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. Začneme špenátovým korpusom: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, citrónovým cukrom do svetlej nadýchanej peny, ktorá je zárukou nadýchaného jemného korpusu.
2. Medzitým v mixéri rozmixujeme špenát, olej, vodu a citrónovú šťavu na hladkú pastu.
3. Opatrne už len ručne primiešame najprv rozmixovaný špenát, potom preosiatu múku s práškom do pečiva a soľ.
4. Formu na tortu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a naplníme cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút.
5. Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť. Zoberieme si lyžicu a vydlabeme vnútro korpusu. Ponecháme 1cm široký okraj.
6. Vydlabanú časť korpusu v miske rozdrobíme. Do priehlbiny v korpuse poukladáme jahody.
Krém: Vyšľaháme smotanu, pridajte cukor podľa chuti aj vanilkový. Potom pridáme vanilkovú pastu a po lyžiciach zapracujme mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Na jahody vrstvíme krém do tvaru kopca. Na záver dôkladne posypeme rozmrveným cestom.
Servírovanie: Ozdobíme malinami alebo iným drobným ovocím. Tortu uložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky a môžeme podávať.
Špenát možno nazvať aj elixírom zdravia. Je bohatý na vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Patrí medzi typické druhy zeleniny našich zemepisných šírok. Čerstvý špenát pestovatelia zberajú ešte aj začiatkom zimy. Špenát chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog, udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby, znižuje zápal, bojuje proti rakovine, podporuje rast detí. Avšak pozor, vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva- až trikrát za týždeň.
Základom machovej torty je piškótový korpus so špenátom, krém a ovocie. Freixenet Cordon Rosado Seco má nádych lesného ovocia, najmä jahôd a jemnej sladkosti v závere. Plnší, vanilkový krém príjemne osvieži jemné perlenie a ovocná chuť Cavy. Torta s ružovým, šumivým, španielskym vínom vytvorí veľmi dobrý balans a svieži, ovocný pocit.
Cava plná temperamentu, emócií s nezameniteľnou jemnou jahodovou farbou, sviežou ovocnou chuťou a dlhotrvajúcim perlením. Znalca poteší pozoruhodný buket so silnou aromatickou vôňou lesných plodov. Ukázať víno na eshope.
Freixenet je najväčší producent šumivých vín Cava. Vinárstvo vlastní rodina Ferrer. Názov vinárstva sa vzťahuje na starú katalánsku usadlosť La Freixenada. V súčasnosti sa vinárstvo nachádza v Saint Sadurní d´Anoia.
Vo svete je značka známa vďaka Cave v čiernej fľaši Gordon Negro. O tridsať rokov staršou históriou sa môže pochváliť Carta Nevada. V modernej gastronómii vyniká biela a ružová Elyssia Gran Cuvée, či limitovaná ročníková Casa Sala.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.