Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Veľkonočný recept Machová torta a TIP na víno
Veľká noc je za dverami a vy si možno už teraz kladiete otázku, aké dobroty si pripravíte. Na zelený štvrtok je zvykom dať si špenát. Ak sa vám ale zunoval klasický prívarok, máme pre vás zaujímavú, sladkú alternatívu. Prekvapte svoju rodinu počas veľkonočných sviatkov úžasnou machovou tortou podľa Lenky. A samozrejme šibačom treba i naliať, k machovej torte odporúčam ružovú Cavu z vinárstva Freixenet.
Veľkonočný recept Machová torta
Čas prípravy: 60 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Začneme špenátovým korpusom: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, citrónovým cukrom do svetlej nadýchanej peny, ktorá je zárukou nadýchaného jemného korpusu.
2. Medzitým v mixéri rozmixujeme špenát, olej, vodu a citrónovú šťavu na hladkú pastu.
3. Opatrne už len ručne primiešame najprv rozmixovaný špenát, potom preosiatu múku s práškom do pečiva a soľ.
4. Formu na tortu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a naplníme cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút.
5. Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť. Zoberieme si lyžicu a vydlabeme vnútro korpusu. Ponecháme 1cm široký okraj.
6. Vydlabanú časť korpusu v miske rozdrobíme. Do priehlbiny v korpuse poukladáme jahody.
Krém: Vyšľaháme smotanu, pridajte cukor podľa chuti aj vanilkový. Potom pridáme vanilkovú pastu a po lyžiciach zapracujme mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Na jahody vrstvíme krém do tvaru kopca. Na záver dôkladne posypeme rozmrveným cestom.
Servírovanie: Ozdobíme malinami alebo iným drobným ovocím. Tortu uložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky a môžeme podávať.
Špenát možno nazvať aj elixírom zdravia. Je bohatý na vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Patrí medzi typické druhy zeleniny našich zemepisných šírok. Čerstvý špenát pestovatelia zberajú ešte aj začiatkom zimy. Špenát chráni oči, zmierňuje príznaky hemofílie, upokojuje nervy a posilňuje mozog, udržiava zdravý krvný tlak, posilňuje srdce, aktivizuje tvorbu kostí a spevňuje zuby, znižuje zápal, bojuje proti rakovine, podporuje rast detí. Avšak pozor, vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva- až trikrát za týždeň.
Someliérka odporúča vhodné víno
Základom machovej torty je piškótový korpus so špenátom, krém a ovocie. Freixenet Cordon Rosado Seco má nádych lesného ovocia, najmä jahôd a jemnej sladkosti v závere. Plnší, vanilkový krém príjemne osvieži jemné perlenie a ovocná chuť Cavy. Torta s ružovým, šumivým, španielskym vínom vytvorí veľmi dobrý balans a svieži, ovocný pocit.
Odporúčanie someliérky:
Freixenet Cordon Rosado Seco
Cava plná temperamentu, emócií s nezameniteľnou jemnou jahodovou farbou, sviežou ovocnou chuťou a dlhotrvajúcim perlením. Znalca poteší pozoruhodný buket so silnou aromatickou vôňou lesných plodov. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Freixenet
Freixenet je najväčší producent šumivých vín Cava. Vinárstvo vlastní rodina Ferrer. Názov vinárstva sa vzťahuje na starú katalánsku usadlosť La Freixenada. V súčasnosti sa vinárstvo nachádza v Saint Sadurní d´Anoia.
Vo svete je značka známa vďaka Cave v čiernej fľaši Gordon Negro. O tridsať rokov staršou históriou sa môže pochváliť Carta Nevada. V modernej gastronómii vyniká biela a ružová Elyssia Gran Cuvée, či limitovaná ročníková Casa Sala.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%