Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Užite si leto na vlne ginu
Angličania preslávili gin po celom svete. Jeho popularita neuveriteľne stúpa aj mimo londýnskych baroch. Existuje veľa štýlov, od slávnych suchých ginov až po moderné, ktoré sú prístupnejšie. Najviac ginu sa vypije samozrejme v Spojenom kráľovstve, Španielsku, Belgicku a Holandsku.
Fakty o gine
Gin vytvoril holandský chemik Dr. Franciscus Sylvus v 16. storočí. Jeho pôvodným zámerom bolo vyrobiť elixír, ktorý by čistil krv tým, ktorí trpeli poruchami obličiek. Sylvus pomenoval svoj objav genièvre (francúzsky výraz pre borievku).
- Pôvod: Holandsko
- ABV: 40 – 50 % obj.
- Kalórie: 64
- Servírovanie: malý kalich v tvare tulipánu s kockou ľadu, koktaily na báze ginu
Gin je číry destilát, ktorý sa vyrába zvyčajne z kukurice, raže, jačmeňa a pšenice. Výrobcovia nemôžu kvalifikovať gin podľa veku. Použitie rastlinných látok počas destilácie odlišuje gin od ostatných destilátov. Rastlinné látky sa zavádzajú do destilačného prístroja počas prípravy destilátu, aby sa vytvorila veľmi koncentrovaná chuť. Dominantná chuť a vôňa ginu pochádza z plodov borievky. Borievka je zodpovedná za chuť, ktorá robí gin jedinečným. Medzi najčastejšie používané rastlinné látky patria mandle, angelika, aníz, koriander, fenikel a citrusové šupky. Niektoré značky zverejňujú svoj úplný zoznam, iné si receptúru strážia.
Štýly ginu
Genever je originálny štýl ginu, ktorý sa používal v klasických amerických kokteiloch 19. storočia. Genever sa destiluje zo sladovej obilnej kaše podobným spôsobom ako whisky. Často dozrieva v dubových sudoch jeden až tri roky a dodáva sa v dvoch štýloch - oude a jonge genever.
London dry gin je dnes najznámejším a najrozšírenejším suchým štýlom ginu na svete. Jeho kvetinové a aromatické vlastnosti sú výsledkom pridania rastlinných látok počas druhej alebo tretej destilácie. Výpary sa dostanú do alkoholu, keď prechádzajú cez špecializovaný destilačný prístroj s nástavcom nazývaným ginová hlava. Londýnsky suchý gin je najuniverzálnejší pri príprave koktailov.
Plymouth Gin je číry, ovocný gin s plným telom, ktorý je veľmi aromatický. Tento štýl vznikol v prístave Plymouth v Lamanšskom prielive. Právo na jeho výrobu má dnes iba jedna destilérka Plymouth, Coates & Co.
Old Tom - ide o zvyčajne bohatší a sladší štýl ako London Dry, pretože po destilácii sa môžu pridávať sladidlá (cukor alebo sladké drievko). Niekedy môže byť zafarbený v dôsledku použitia sladového základu alebo zrenia v dubovom sude.
Navy Strength - Legenda hovorí, že britské námorné plavidlá z 18. storočia skladovali svoje zásoby ginu v blízkosti pušného prachu v podpalubí. Ak by došlo k akémukoľvek úniku ginu, pušný prach by stále iskril. Dnes tento gin dosiahne 57 % obj.
New Western Dry Gin alebo New American Gin sú názvy prijaté medzinárodnou barmanskou asociáciou na označenie moderných štýlov ginov vyrobených na začiatku 21. storočia. Mnohé boli vyrobené s ohľadom na moderné koktaily. Sú príťažlivé pre spotrebiteľov, ktorí nemajú radi plnšiu chuť.
Letné koktaily na báze ginu
1. Martini je ikonický a svetovo najznámejší koktail.
Do shakeru naplnenom kockami ľadu sa pridáme gin a vermút. Precedíme do vychladeného koktailového pohára. Ozdobíme citrónom a olivami.
2. Gimlet je klasický koktail na báze dvoch zložiek ginu a limetkového cordialu.
Suroviny nalejeme do miešacieho pohára s kockami ľadu. Dobre premiešame. Precedíme do vychladeného koktailového pohára a ozdobíme plátkom limetky.
3. Negroni je sofistikovaný aperitív, ktorý obsahuje rovnaké diely ginu, Campari a sladkého vermútu.
Do old-fashioned pohára naplneného kockami ľadu nalejeme gin, vermút a Campari. Dobre premiešame a jemne stlačíme plátok pomaranča cez pohár a potom ho pridáme ako ozdobu.
Tipy na giny
Gin PINK 47 London Dry
Destiléria je druhým najväčším producentom ginu vo Veľkej Británii. Základ tvoria borievky z Toskánska, dva druhy koreňu angelica, koriander z Maroka, citrusová a pomarančová kôra a mandle zo Španielska, sladké drievko z Číny, západoafrický muškátový orech a exotické korenie z orientu.
Whitley Neill
Whitley Neill je handcrafted gin s výnimočnou kvalitou inšpirovaný Afrikou. Malosériová destilária Johhnyho Neilla, priameho potomka Thomasa Greenalla. Macedónska borievka, koriander, citrónová a pomarančová kôra, koreň angeliky, čínska Cassia škorica, florentínsky kosatec. Botanicals obohatené o Physalis Peruviana a ovocie zo stromov Baobab. V chuti jemne cítiť borievky a čierne korenie, v popredí sú citrusové tóny. Veľmi jemný a elegantný gin.
Adamus Gin
Adamus je handcrafted premium gin z Portugalska. Toto je jediný gin na svete, v ktorom je jednou z 18 rastlinných látok hrozno odrody Baga, ktoré je typické pre Bairradu. Okrem toho v gine nájdeme organické rastlinné látky v bio kvalite ako sú ibištek, borievka, pomaranč, citrón, škorica, zázvor, kardamón a šalvia.
Toison Gin
Slovenský gin Toison Ruby Red rozširuje ponuku remeselných ginov. Proces výroby a destilácia prebieha v prevádzke Likérka Trenčianske Teplice. Po vyzretí v kameninových nádobách putuje gin na maceráciu, ktorá prebieha čisto prírodne bez prídavkov farbív a aróm. Používa sa výhradne starostlivo vyberané bobuľové ovocie. Vo vôni dominujú jahody, maliny s dotykom jemnej bazy a borievky. Výborný do letných koktailov.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%