UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Torbreck – cesta vín k dokonalosti

Torbreck – cesta vín k dokonalosti

Torbreck je austrálske vinárstvo z Barossa Valley, ktoré vzniklo v roku 1994. Zameriava sa predovšetkým na odrody Grenache, Mataro a Shiraz, ako aj Viognier, Roussanne a Marsanne. Víziou vinárstva je vzdať hold vinohradom v údolí Barossa, ktoré je domovom niektorých z najstarších viníc na planéte. Vína Run Rig alebo Laird patria medzi najvyhľadávanejšie z Austrálie. Mnohé sú aj členmi prestížnej Langton´s Classification. Robert Parker zaradil vinárstvo Torbreck medzi 100 najlepších na svete.


História vinárstva

Torbreck založil David Powell v roku 1994. Jeho túžbou bolo uctiť si vinice v údolí Barossa, ktoré má jedny z najstarších viníc. Koncom roku 2002 vinárstvo kúpil austrálsky obchodník Jack Cowin, pričom Powell zostal ako enológ a výkonný riaditeľ. V roku 2008 majetok získal Peter Kight, majiteľ Quivira Winery v Sonoma County's Dry Creek Valley v Kalifornii. Powell opustil vinárstvo v roku 2013. V roku 2016 bol Ian Hongell vymenovaný za hlavného enológa a následne za generálneho riaditeľa. Spolu s vinohradníkom Nigelom Bleischkem ďalej presadzovali dlhodobú oddanosť starým viniciam a začlenili udržateľné vinohradnícke postupy do vinohradov.

Vinárstvo Torbreck je pomenované podľa lesa v Škótsku, kde pôvodný majiteľ Dave Powell pracoval ako drevorubač.

Torbreck dosiahol veľa za menej ako tri desaťročia, ale cesta nie je ani zďaleka dokončená. V skutočnosti si každý deň vo vinárstve pripomínajú, že najlepšie hrozno z údolia Barossa sa ešte len zozbieralo a najlepšie vína sa ešte len musia vyrobiť. Torbreck využil príležitosť investovať do ochrany niektorých z najvzácnejších viníc v Barosse - Hillside Vineyard v Lyndoch, The Laird Vineyard v subregióne Marananga a Greenock Keller Vineyard vlastnený rodinou Schultz. Všetky sú teraz pod správou Torbrecku.

Hoci bol Torbreck spočiatku známy predovšetkým svojimi červenými vínami, v posledných rokoch si získal uznanie aj vďaka vínam z bielych odrôd Viognier, Marsanne a Roussanne, ktoré boli pôvodne vysadené v Descendent Vineyard. Väčšinu produkcie stále tvoria červené vína, no približne 10 % celkovej produkcie patrí bielym vínam. Keď sú podmienky počas vegetácie priaznivé, vyrába sa aj malé množstvo saignée Mataró Rosé.

Prémiové vína

RunRig je vlajkovou loďou Torbrecku. Vyrába sa zo 120- až 170-ročných vinohradov odrody Shiraz a malého množstva Viognieru. RunRig bol zaradený do štvrtého vydania Langtonovej klasifikácie austrálskych vín na úrovni „Excellent“. The Laird je jediné víno pochádzajúce z Laird Vineyard medzi Maranangou a Seppeltsfieldom. Táto dvojhektárová vinica vysadená v roku 1958 je považovaná za jednu z najlepších viníc v celej Barosse. Keď ročník 2005 debutoval za 700 austrálskych dolárov v roku 2010, bola to najdrahšia fľaša vína, aká kedy bola v Austrálii vyrobená. 

Prvým vínom vyrobeným pod značkou Torbreck bol RunRig z roku 1995, pričom víno bolo uvedené na trh v roku 1997. Priaznivá recenzia RunRig z roku 1996 v júnovom čísle časopisu The Wine Advocate z roku 1999 vyvolala intenzívny záujem spotrebiteľov. 

Torbreck Steading je vnímaný ako "signature wine" čo znamená, že odzrkadľuje filozofiu a štýl vinárstva. Hrozno pochádza z viacerých častí Barossy a viníc, ktorých pôvod siaha do roku 1880. Ide o cuvée 65 % Grenache, 20 % Shirazu a 15 % Mataró. Všetky pochádzajú z približne 45 rôznych vinohradníckych lokalít. Každý blok bol fermentovaný samostatne a dozrieval počas 18 mesiacov v neutrálnych dubových francúzskych sudoch. Je to pocta Chateauneuf-du-Pape. Na horskej farme je zbierka stodôl, stajní a hospodárskych budov známa ako Steading. 

Cuvée Juveniles 2021 je vyrobené z odrôd Grenache, Mataró, Carigan, Counoise a Shiraz, inšpirované vínami „Cotes Du Rhône“ z prevažne nezavlažovaných starých vinohradov. Najstaršie parcely majú 150 rokov. Hrozno vyzrieva v nerezových tankoch a veľkých, použitých francúzskych sudoch. Víno má mimoriadnu kombináciu sily, intenzity, komplexnosti a zároveň jemnosti. 

Old Vines Grenache Shiraz Mourvedre 2021 je delikátny a elegantný GSM. Hrozno pochádza z viacerých častí Barossy. Vek vinohradov presahuje s 100 rokov. Hrozno sa lisuje separátne podľa pôvodu v klasickom lise a víno fermentuje v betónových a nerezových nádržiach, následne vyzrieva dva roky v starších sudoch. Exkluzívne iba v Corneri. 

Barossa Valley

Barossa Valley je jednou z najstarších a najvýznamnejších vinohradníckych oblastí Austrálie. Založili ju sliezski prisťahovalci utekajúci pred náboženským prenasledovaním v Európe a anglickí gentlemani, farmári, ktorí v 40. rokoch 19. storočia vysadili prvé vinice na tomto území. V 80. rokoch 20. storočia vznik niekoľkých butikových vinárstiev špecializujúcich sa na staré vinice s odrodou Shiraz začalo priťahovať medzinárodnú pozornosť a vytvorili charakteristický štýl Barossa Shiraz. 

Barossa Valley má rozlohu 578 km2 a celkovo má 11 609 hektárov viníc. Táto oblasť sa nachádza severovýchodne od mesta Adelaide. Teplé oblasti pestovania hrozna sa nachádzajú na dne doliny a  chladnejšie vo vyšších nadmorských výškach v okolitých kopcoch. Oblasť má kontinentálne podnebie. Veľký denný teplotný rozsah, vysoké maximálne teploty, vysoký slnečný svit, nízka vlhkosť a zrážky vytvárajú  ideálne podmienky pre plné červené vína a robustné biele vína. Zrážky počas vegetačného obdobia dosahujú v priemere len 160 mm s priemernou relatívnou vlhkosťou okolo 39%, čo znamená, že sa často používa zavlažovanie vinohradov.

Mnohé vinohrady vysadené odrodou Shiraz v údolí Barossa sú staré niekoľko desaťročí, pričom niektoré vinice sú vysadené pred 100 – 150 rokmi. Turkey Flat v Tanunde sa nachádza najstarší, komerčne obrábaný vinohrad, pôvodne vysadený v roku 1847. Pôdy sa značne líšia, ale patria do rodiny ílovitých a hlinitých s relatívne nízkou úrodnosťou až po piesčité pôdy. Rovnako ako vo veľkej časti juhovýchodnej Austrálie sa v podloží zvyšuje acidita, čo obmedzuje rast koreňov a ich vitalitu.

Vlastné sudy Dominique Laurent ‚Magic Casks‘

Ide o 225-litrové dubové sudy vybrané pre zrenie vína Laird. Dominique Laurent je výnimočná osobnosť, skutočne veľký francúzsky vinár, ktorého frustrovali masové výrobné metódy väčších debnárskych podnikov vo Francúzsku. Rozhodol sa vyrábať vlastné sudy. Bednári, ktorých si vybral na výrobu svojich sudov, mali väzby na remeselnú výrobu sudov a riadia sa tradičnými technikami. Dub bol osobne zozbieraný z Forêt de Tronçais v Allier.

Špeciálne vybraný z pôvodnej oblasti lesa, o ktorej je známe, že produkuje ten najlepší dub. Kmene sa štiepia ručne, potom sa opäť ručne štiepia na laty, ktoré sú takmer dvakrát tak hrubé ako strojom štiepané laty, a preto sú ideálne na dlhé zrenie. Tie potom dozrievajú 48 až 54 mesiacov. Potom sa z nich ručne vyrábajú sudy, ktoré sa vypaľujú pomocou troch rôznych úrovní plameňoch niekoľko hodín, čo je oveľa dlhšie ako pri štandardnom procese.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.