Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Tokaj ako oblasť, i ako víno je pýchou Slovenska
Tokajská vinohradnícka oblasť je jedinečná vďaka svojej polohe a
zloženiu pôdy. Rozprestiera sa na juhozápadných výbežkoch Zemplínskych
vrchov na území s rozlohou 907 hektárov. Pôdu tvoria horniny sopečného
pôvodu, ktoré dobre absorbujú teplo. Tokaj je nielen najmenšou
vinohradníckou oblasťou na Slovensku, ale i vo svete, a zároveň jednou z
piatich oblastí sveta, kde je možné dopestovať hrozno na výrobu
prírodne sladkého vína.

Dlhé slnečné jesene umožňujú, aby hrozno napadla ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea, ktorá hrozno vysuší, čím sa obsah stáva koncentrovanejším v chuti aj vo vôni. Tokajská vinohradnícka oblasť leží v katastri siedmich obcí trebišovského okresu, ktorými sú Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa a Viničky. V týchto obciach môžu byť vysadené len uznané odrody viniča: Furmit, Lipovina, Muškát Žltý a Zeta.
Dnešná výroba tokajských vín naväzuje na bohatú históriu a tradíciu. Vína z tejto oblasti sa popíjali na cárskom dvore v Sant Peterburgu, obľuboval ich medzi inými Napoleon a Ľudovít XIV. Práve vďaka nemu vzniklo slovné spojenie „vinum regum – reg vinorum“, čo v preklade znamená víno kráľov – kráľ vín.
Víno vyrobené v Tokajskej vinohradníckej oblasti sa člení na:
Akostné víno pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj – tam patrí Tokajský Furmint, Tokajská Lipovina a Tokajský Muškát žltý.
Druhú skupinu tvorí tokajské víno. Je to víno s označením pôvodu, ktoré z dôvodu špecifického spôsobu výroby a osobitných pôdno-klimatických podmienok spĺňa podmienky na používanie osobitného označenia: tokajské samorodé suché, tokajské samorodé sladké, tokajský výber 3, 4, 5 a 6 – putňový, tokajská výberová esencia, tokajská výberová esencia – nektár, tokajský mašláš a tokajský fordítáš.
Najobľúbenejším tokajským produktom je tokajský výber. Zákonom je jeho výroba definovaná takto: vyrába sa alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb muštom s cukornatosťou najmenej 21° NM z vinohradníckej oblasti Tokaj, alebo vínom rovnakej kvality a rovnakého ročníka pochádzajúceho z vinohradníckej oblasti Tokaj. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber člení na trojputňový až šesťputňový. Tokajské výbery vyzrievajú najmenej tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch.
Laicky sa to dá vysvetliť asi nasledovne: v priaznivých rokoch zvykne bobule hrozna napádať už spomínaná ušľachtilá sivá pleseň Botrytis cinerea. Hrozienka napadnuté touto plesňou, čiže cibéby, sa vyberajú a zbierajú do putní. Putňa je nádoba, do ktorej sa zmestí 25 -28 kg cibéb. Cibéby sa zalievajú vínom, prípadne muštom, ktorý je z Tokaja a je rovnakého ročníka. Koľko putní vinár pridá na jeden Gocky sud – sud o objeme 136 litrov, toľko bude mať víno putní. Tokajský výber, ktorý vznikne musí potom ešte tri roky zrieť, z toho minimálne dva roky v drevených sudoch, a potom sa môže uviesť na trh.
Ďalšie články

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Výherca vyžrebujeme 3. 11. 2025.

Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.