UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Tokaj ako oblasť, i ako víno je pýchou Slovenska

Tokaj ako oblasť, i ako víno je pýchou Slovenska

tokaj2.jpgTokajská vinohradnícka oblasť je jedinečná vďaka svojej polohe a zloženiu pôdy. Rozprestiera sa na juhozápadných výbežkoch Zemplínskych vrchov na území s rozlohou 907 hektárov. Pôdu tvoria horniny sopečného pôvodu, ktoré dobre absorbujú teplo. Tokaj je nielen najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku, ale i vo svete, a zároveň jednou z piatich oblastí sveta, kde je možné dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkého vína.


tokaj.jpg

Dlhé slnečné jesene umožňujú, aby hrozno napadla ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea, ktorá  hrozno vysuší, čím sa obsah stáva koncentrovanejším v chuti aj vo vôni. Tokajská vinohradnícka oblasť leží v katastri siedmich obcí trebišovského okresu, ktorými sú Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa a Viničky. V týchto obciach môžu byť vysadené len uznané odrody viniča: Furmit, Lipovina, Muškát Žltý a Zeta.

Dnešná výroba tokajských vín naväzuje na bohatú históriu a tradíciu. Vína z tejto oblasti sa popíjali na cárskom dvore v Sant Peterburgu, obľuboval ich medzi inými Napoleon a Ľudovít XIV. Práve vďaka nemu vzniklo slovné spojenie „vinum regum – reg vinorum“, čo v preklade znamená víno kráľov – kráľ vín.

Víno vyrobené v Tokajskej vinohradníckej oblasti sa člení na:

Akostné víno pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj – tam patrí Tokajský Furmint, Tokajská Lipovina a Tokajský Muškát žltý.

Druhú skupinu tvorí tokajské víno. Je to víno s označením pôvodu, ktoré z dôvodu špecifického spôsobu výroby a osobitných pôdno-klimatických podmienok spĺňa podmienky na používanie osobitného označenia: tokajské samorodé suché, tokajské samorodé sladké, tokajský výber 3, 4, 5 a 6 – putňový, tokajská výberová esencia, tokajská výberová esencia – nektár, tokajský mašláš a tokajský fordítáš.

Najobľúbenejším tokajským produktom je tokajský výber. Zákonom je jeho výroba definovaná takto: vyrába sa alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb muštom s cukornatosťou najmenej 21° NM z vinohradníckej oblasti Tokaj, alebo vínom rovnakej kvality a rovnakého ročníka pochádzajúceho z vinohradníckej oblasti Tokaj. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber člení na trojputňový až šesťputňový. Tokajské výbery vyzrievajú najmenej tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch.

Laicky sa to dá vysvetliť asi nasledovne: v priaznivých rokoch zvykne bobule hrozna napádať už spomínaná ušľachtilá sivá pleseň Botrytis cinerea. Hrozienka napadnuté touto plesňou, čiže cibéby, sa vyberajú a zbierajú do putní. Putňa je nádoba, do ktorej sa zmestí 25 -28 kg cibéb. Cibéby sa zalievajú vínom, prípadne muštom, ktorý je z Tokaja a je rovnakého ročníka. Koľko putní vinár pridá na jeden Gocky sud – sud o objeme 136 litrov, toľko bude mať víno putní. Tokajský výber, ktorý vznikne musí potom ešte tri roky zrieť, z toho minimálne dva roky v drevených sudoch, a potom sa môže uviesť na trh.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.